Vertaistukea Suomen Tourette- ja OCD-Yhdistyksestä

Olen käynyt ehkä noin kymmenisen kertaa Suomen Tourette- ja OCD-Yhdistyksen järjestämässä OCD-vertaisryhmässä. Ensimmäinen kerta oli todella hämmentävä. En ikinä ollut keskustellut kenenkään kanssa, jolla olisi myös pakko-oireita ja -ajatuksia. Siis olen toki kertonut niistä lääkärille, psykiatrille, terapeutille, avomiehelleni yms, mutta ensimmäistä kertaa tapasin ihmisiä, jotka kokevat samoja pelkoja ja tunteita. 

Vaikka oireet olivat kaikilla erilaisia, silti monille meille oli yhteistä mm tarve kontrolloida asioita, välttelykäyttäytyminen, vaikeudet lopettaa pakkotoiminta tai -mielle (siis rituaalissa jumittaminen), omien havaintojensa epäröinti ja jatkuva kyseenalaistaminen, sekä katastrofin tai vahingonaiheuttamisen pelko. Jollain muullakin oli käytössä tietyt kirjaimet ja numerot rituaaleissaan. (Minulle tällä hetkellä kelpaa vain parittomat luvut.)  Monia meitä yhdisti myös syyllisyysherkkyys, perfektionismi ja korostunut vastuuntunto.

Pääkaupunkiseudun OCD-vertaisryhmä kokoontuu seuraavan kerran to 24.9. klo 17:30 toimistolla os. Fredrikinkatu 27 A 1 Helsinki. Vertaisryhmiä on muuallakin Suomessa. Täältä voi käydä kurkkimassa oman kotikaupunkinsa tilanteen:

http://www.tourette.fi/vertaistuki.php 

 

blogiin_801.jpg

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *