3 tärkeää dokumenttia vaateteollisuudesta

Rakastan dokumenttielokuvia: ne ovat helppo tapa saada ajattelemisen aihetta ja oppia uutta. Sillä totuushan on, että aina ei jaksa lukea kirjoja tai alkaa googletella kaikkea mahdollista — ja se on ihan ok. Onneksemme maailmassa on monia lahjakkaita dokkarintekijöitä, joiden leffojen kautta voimme kaikki sivistää itseämme tärkeistä aiheista.

Erityisen olennainen rooli dokkareilla on vääryyksien paljastamisessa ja siinä, miten ne tuovat kuvaamansa asiat aivan liki. Tämä näkyy esimerkiksi ympäristöaiheissa. On aivan eri asia lukea siitä, mitä nykyinen elämäntapamme tekee muille tätä maapalloa kansoittavalle lajeille, kuin nähdä se itse: muoviroskaan kuolleet eläimet, vaateteollisuuden saastuttamissa joissa peseytyvät lapset… Kuvaa ei pääse pakoon. Se kouraisee syvältä.

Koska olemme viime aikoina kirjoittaneet erityisen paljon vaatteista ja vaateteollisuuden ongelmista, haluammekin vinkata nyt kolmesta aihetta käsittelevästä, todella tärkeästä dokkarista.

dokumentti vaateteollisuudestaKuva: Yle Areena

1. Stacey Dooley: Totuus halpamuodista (Yle Areena)

Pikamuodin ongelmat eivät varmaankaan enää tule kenellekään yllätyksenä: se, miten halpojen rytkyjen tuottaminen vahingoittaa niin ihmisiä, eläimiä kuin luontoakin. Silti sen näkeminen kuvaruudulla järkyttää. Itsekin shoppailijaksi tunnustautuva Stacey Dooley järkyttyy silmin nähden monista pikamuodin vaateteollisuuden taustalta löytämistään asioista.

”What I learn will make you think twice about what you buy”, selville saamani asiat saavat sinut ajattelemaan kahdesti sitä mitä ostat, Dooley sanoo dokkarissa. Ja niin todella tapahtuu. Tämän dokumentin jälkeen ei jää kenellekään epäselväksi, että vaateteollisuus nykyisessä muodossaan ei tee hyvää kenellekään muulle kuin suuryritysten omistajille — ja että meidän todellakin pitäisi harkita jokaista ostostamme tarkkaan.

2. Verentahrimat muotivaatteet (Yle Areena)

Tämä MOT:in dokkari tehtiin vuosi Bangladeshissa tapahtuneen tuhoisan Rana Plazan onnettomuuden jälkeen. Yli 1000 ihmistä kuoli, kun useille halpaketjuille tuotteita valmistanut vaatetehdas romahti. Tekstiiliteollisuuden ongelmista puhuttiin paljon onnettomuuden jälkeen, mutta muuttuiko mikään?

Dokkari ottaa lähtökohdakseen Helsingistä ostettuja vaatteita, joiden alkuperää lähdetään selvittämään Bangladeshiin. Kuka vaatteet on valmistanut, millaisissa oloissa ja millaisella palkalla? Paljonko vaatteen valmistus maksoi? Puolituntinen dokkari on todella tiivis katsaus tehtaiden työoloihin ja siihen, miten niiden valvominen saati työntekijöiden oikeuksien varmistaminen ei tunnu kiinnostavan länsimaisia (mukaan lukien suomalaisia) yrityksiä pätkääkään.

3. The Next Black (YouTube)

On selvää, että vaateteollisuus ei voi jatkaa entiseen malliin. Miltä sen tulevaisuus siis näyttää? The Next Black -dokkarissa tätä tulevaisuutta hahmotellaan useiden erityisten teemojen ja yritysten kautta. Ääneen pääsevät lukuisten eri firmojen edustajat, joilla on esitellä monenlaisia uusia teknologioita, kuten kuitujen kasvattamista laboratorioissa tai vedetön tapa  värjätä tekstiilejä. Lisäksi esitellään sellaisia potentiaalisia kehityssuuntia kuin vaatteiden liisaaminen ja se, että vaateyritykset alkavat ottaa vastuuta tuotteistaan esimerkiksi korjauspalveluja tarjoamalla.

Neljäkymmentäviisiminuuttiseen dokkariin on saatu pakattua todella paljon kiinnostavia ajatuksia. Kaikki leffan esittelemät innovaatiot tai kehityssuunnat eivät välttämättä liity suoraan siihen, miten vaateteollisuus vosii toimia eettisemmin, mutta ne havainnollistavat hyvin konkreettisella tavalla, että listan kahdessa aiemmassa dokumentissa kuvatut asiat eivät ole minkäänlaisia luonnonlakeja, ainoita mahdollisia tapoja valmistaa vaatteita — ei, vaan asiat on mahdollista tehdä myös toisin.

 

Ovatko dokkarit vaikuttaneet ajatteluusi tai käyttäytymiseesi?

Millaisia ajatuksia nämä dokkarit herättävät?

 

*

Jos vaatteiden vastuullisuus kiinnostaa, lue myös nämä:

Osta vain liian kalliita vaatteita

5 vinkkiä täydellisen vaatekaapin metsästykseen

Kestävä tyyli: Second handia syksyyn

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

puheenaiheet vastuullisuus uutiset-ja-yhteiskunta trendit
Kommentit (2)
  1. Kiitos dokkarivinkistä!
    Stacey Doolen dokkari olikin ennestään tuttu, olen sen katsonut, mutta nuo kaksi muuta menee katselulistalle. 🙂

    1. Hienoa, suosittelen näitä kyllä todella lämpimästi! Etenkin tuo MOT-dokkari meni itsellä tosi tunteisiin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *