20 ideaa aineettomiin joululahjoihin

Kuinka moni meistä tarvitsee lisää krääsää? Kovin moni tuskin nostaa kättään. Siksi aineettomat lahjat ovatkin vertaansa vailla — ja tänä jouluna vielä tavallistakin kätevämpiä, kun lahjansaajia ei välttämättä pääse tapaamaan kasvokkain. Kokosimmekin tähän postaukseen 20 ideaa erilaisiin aineettomiin, eettisiin lahjoihin, jollaisista pitäisimme itse ja joista uskomme läheistemmekin nauttivan. Lahjoja, jotka eivät lisää maailmaan tavaraa eivätkä vahingoita ketään, vaan toivottavasti tuovat iloa ja lämpöä niin lahjan saajalle kuin antajallekin.

ideoita aineettomiin joululahjoihin
Myös aineettoman lahjan voi pakata nätisti: näissä kierrätysmateriaaleihin käärityissä paketeissa on mm. yhteinen keramiikkakurssi sekä lupaus opettaa ystävää neulomaan villasukat.

1 Tilaus lukuaikapalveluun

BookBeat, Storytel, Nextory… Suomessa toimii jo useita lukuaikapalveluita, ja niissä on tarjolla aivan mieletön valikoima kirjoja! Äänikirjat pelastavat erityisesti kiireisen ihmisen arjen, niitä kun voi helposti kuunnella vaikka ruokaa laittaessa tai lenkillä. Monille kirjaan keskittyminen tuntuu myös olevan helpompaa, kun samalla saa puuhata jotain käsillään, minkä vuoksi myös ihmiset, jotka tahtoisivat lukea enemmän, hyötyvät äänikirjoista. Himolukijat nauttivat siitä, että suunnilleen jokaisen valveillaolohetken voi viettää kirjan parissa.

2 Vaatehuolto

Lupaa korjauttaa läheisen vanhat kengät suutarilla tai viedä ompelimoon takki, jonka vetoketju on rikki! Myös korjausompelulla voi tehdä ihmeitä, joten mitä jos lupaisit hoitaa ikuisuuksia tuunausta odottaneen vaatteen ammattilaiselle hoidettavaksi? Vaatteiden elämänkaaren pidentäminen on yksi helpoimpia tapoja vähentää vaatteidemme ympäristövaikutuksia, ja suutaria tai ompelijaa työllistämällä tulee samalla myös tuettua pienyrittäjää.

3 Kuratoituja kirjasuosituksia

Kaipaako ystäväsi kirjavinkkejä, tai tahtoisiko perheenjäsenesi lukea enemmän? Tarjoa heille kuratoituja kirjavinkkejä! Lähetä lahjan saajalle hänen makunsa mukaan pohdittu ja perusteltu kirjasuositus esimerkiksi kuukauden tai kahden välein yhden vuoden ajan. Voit varata kirjat kirjastosta, lainata ne lukuun omasta hyllystäsi tai yhdistää suositukset lukuaikapalvelun lahjakorttiin.

4 Lahjoitus ilmastotoimintaan

Ilmastotoiminta on asia, joka lienee tätä nykyä tärkeä lähes jokaiselle. Yksi tapa tukea työtä ilmaston hyväksi on hankkia lahjaksi hiilivapaa joulu, eli tukea Hiilivapaa Suomi -kampanjaa, jonka tavoitteena on saada maamme valtionyhtiöt toimimaan Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti. Kampanjan sivuilta voi printata tai lähettää sähköpostitse lahjan saajalle joulukortin, joka kertoo lahjoituksesta.

5 Palvelulahjakortti sinun taitoihisi

Meistä suurimmalla osalla on taitoja, joista olisi läheisillemme hyötyä — ja joita he kenties jopa ostavat. Siivousapua, kasvohoito, cv:n kirjoitusklinikka… Pohdi omaa osaamistasi ja läheistesi tarpeita, ja tarjoa sitten lahjakorttia palveluun, jonka tuotat heille.

Pala ikimetsää

Luonnonperintösäätiön kautta ostettu pala ikimetsää on ihana lahja luonnonystävälle. Rahoilla ostetaan uusia suojelualueita, mutta lahjoituksen voi myös kohdistaa jo olemassaolevaan suojelualueeseen ja siten ”ostaa” siitä palan. Saajalla on siis mahdollisuus käydä metsässä, jota ”omistaa”, ja tämä jos mikä on mainio tapa näyttää ihmisille ikimetsien hienous ja sitouttaa heidät metsänsuojeluun. Yli 50 euron lahjoituksesta lahjan saajalle lähetetään sertifikaatti, mutta sellaisen voi myös tulostaa itse Luonnonperintösäätiön sivuilta.

7 Lehden digitilaus

Digitilaus on loistava tapa nauttia lehdestä ilman kotiin kerääntyvää paperiroskaa. Esimerkiksi LongPlayn kotimainen, perehtyvä journalismi on loistavaa luksusta ihmiselle, joka tahtoo uutisilta klikkiotsikoita enemmän. Myös moniin ulkomaisiin aikakauslehtiin voi ostaa digitilauksen, eli kannattaa urkkia lahjansaajan lehtimakua.

8 Lahjakortti ruokakauppaan

Vaikka kuinka välttelisi shoppailua, ruokaostoksilla meistä suurimman osan on pakko kuitenkin käydä. Kun annat läheiselle lahjakortin ruokakauppaan, se tulee taatusti käyttöön. Etenkin vähävaraisille ruokalahjakortti voi olla paljon tervetulleempi kuin yksikään turhake. Suurimpien kauppaketjujen lisäksi kannattaa miettiä myös mahdollisuutta tukea pienempiä firmoja, ja esimerkiksi lahjakortti Vegekauppaan on loistava valinta.

9 Museokortti

Museokortti voi tuntua jo melkein tylsältä lahjalta, mutta sitä se ei suinkaan ole — ja sitä paitsi juuri ne vähän tylsiltä tuntuvat lahjat ovat usein niitä, jotka varmimmin pääsevät käyttöön ja ovat mieluisia. Sitä paitsi veikkaan, että kun pandemiasta päästään, meillä kaikilla on niin kova kulttuurinnälkä, että tahdomme kiertää jokaikisen maamme museon. Nyt jos koskaan Museokortti on siis todella ajankohtainen asia pakettiin käärittäväksi.

10 Yhteinen luontoretki

Vie läheinen yhteiselle luontoretkelle: valitse kohde, suunnittele reitti ja eväät, ja sitten vain päivää päättämään! Paikan ei tarvitse olla kovinkaan eksoottinen, vaan se voi olla vaikkapa Helsingin saaret. (Kaikkihan me tiedämme, että tärkeintä on ulkoilmassa nautitut voileivät ja lämmin juoma termarissa.) Toisaalta lupaus kunnon viikonloppuretkestä esimerkiksi kansallispuistoon (kuten Repovedelle tai Kolille) olisi myös mahtavaa.

 

11 Ravintolalahjakortti

Nyt on hyvä aika tukea pieniä yrityksiä, ja etenkin sellaisia, joiden tahdomme pysyvän pystyssä pandemian jälkeenkin. Osta siis läheiselle lahjakortti hänen lempiravintolaansa tai lupaa viedä hänet yhteiselle brunssille, lounaalle tai illalliselle.

12 Kirjoita kirje

Mitä jos kirjoittaisit läheisellesi kirjeen, jossa kerrot häneen liittyvistä muistoistasi ja ajatuksistasi tai siitä, mitä hän sinulle merkitsee? Kirjoitamme nykyään enää harvoin kirjeitä tai ylipäänsä mitään käsinkosketeltavaa, mitään sellaista, minkä voisi tallettaa muistoksi. Sähköpostit katoavat, sosiaalisen median kommentit pyyhkiytyvät olemattomiin. Anna läheiselle sanoja, joista hän saa iloa ja joihin hän voi helposti palata silloin kun maailma murjoo.

13 Päivä seikkailupuistossa

Kaikenlaiset elämyslahjat ovat aina hyviä, sillä niiden kautta tulee kokeiltua uusia juttuja ja usein myös vietettyä laatuaikaa yhdessä. Seikkailupuistot sopivat niin isoille kuin pienillekin ihmisille, ystäville kuin perheenjäsenillekin. Niissä saa liikuntaa, raikasta ulkoilmaa — ja niissä on aina hauskaa. Tällä lahjalla ei voi mennä vikaan!

14 Lahjoitus silpomisen vastaiseen työhön

En juuri keksi Silpomaton joulu -kampanjaa tärkeämpää lahjoituskohdetta. Jo 15 euron lahjoitus auttaa kouluttamaan vanhempia silpomisen haitoista, niin ettei lasta silvottaisi, ja esimerkiksi 30 eurolla tyttö pääsee turvaleirille ajaksi, jolloin silvotuksi tuleminen uhkaa. Niin yksinkertaista, mutta niin tärkeää.

15 Uimahallilippuja

Odotamme innolla, että uimahallit taas aukeavat! Uimahallilipuilla on hyvä lahjoa etenkin saunoja kaipaavia mutta saunattomissa asunnoissa asuvia ystäviä. (Jos tarjoat lisäksi vielä seuraa, se on ehdottomasti bonusta!) Lahjan voi upgreidata ostamalla liput Yrjönkadun uimahalliin ja siellä kakkoskerroksen lepohytteihin, joissa voi loikoilla rauhassa ja joihin on mahdollista tilata myös ruokaa ja juomaa.

16 Itsetehtyjä herkkuja

Okei, teknisesti ottaen ruoka ei liene aineetonta, mutta krääsätöntä se ainakin on! Kun annat lahjaksi syötävää, tiedät lahjan tulevan varmasti käyttöön sen sijaan, että se jäisi nurkkiin keräämään pölyä. Erilaiset makeiset ovat erityisen hyviä vaihtoehtoja, mutta juotavaakin voi tehdä: minä sain viime vuonna siskoltani lahjaksi itse tehtyä vegaanista Baileysia (parasta!) ja olen antanut läheisille esimerkiksi oman kasvimaan antimista tehtyjä hilloja. Tänä vuonna haaveilen, että joku keksisi lahjoa minua Chocochilin reseptillä tehdyllä vegaanisella hopeatoffeella.

17 Yhteinen elokuvailta

Meistä suurin osa taitaa jo odottaa, että pääsisi taas käymään elokuvissa huoletta. Nyt elokuvailta tuntuukin siis vielä aiempaa suuremmalta luksukselta. Kannattaa suosia pieniä elokuvateattereita, kuten Helsingissä Kino Engeliä, Kino Reginaa, Rivieraa ja Orionia. Bonusta siitä, että ainakin Rivierassa ja Engelin tunnelmallisessa kesäkinossa leffan kyytipoikana pääsee nauttimaan myös esimerkiksi viiniä.

18 Kummieläin

Ryhdy eläinrakkaan läheisen nimissä kuukausilahjoittajaksi ja kummiksi eläinsuojelukeskuksen eläimelle. Kummit saavat uutiskirjeitä, joissa kerrotaan kummieläimen kuulumisia, ja usein heille järjestetään myös vierailupäiviä. Eläinrakas ihminen ilahtuu varmasti! Esimerkiksi eläinsuojelukeskus Tuulispään eläimen kummiksi voi liittyä täällä ja eläinten turvakoti Saparomäen eläinten kummiksi täällä.

19 Lahjoitus lasten hyväksi

Pelastakaa lapset -järjestön Toivekaupan kautta voi ostaa monenlaisia hyvän mielen aineettomia lahjoja. Esimerkiksi kahdeksalla eurolla saa koulutarvikkeet nepalilaiselle lapselle, kolmellakympillä puolestaan koulukirjan suomalaiselle vähävaraisen perheen lapselle. Vähän vanhemman lapsen puolesta lahjoittaminen voi myös olla hyvä idea, sillä samalla saa mahdollisuuden keskustella lapsen kanssa eriarvoisuudesta ja siitä, kuinka tärkeää työ sen kaventamiseksi on.

20 Yhteinen taidekurssi

Meistä jokainen kaivannee vähän lisää luovuutta elämäänsä. Käsin tekeminen on paras tapa hidastaa ja edesauttaa omaa hyvinvointia sekä vastustaa nykymaailman kiirekulttuuria samaan aikaan. Erilaiset taidekurssit ovat loistava tapa päästä kokeilemaan uusia asioita ja viettää aikaa yhdessä hauskan tekemisen muodossa. Minä ostin tänä vuonna itselleni, äidilleni ja siskolleni yhteisen keramiikkakurssin, enkä malta odottaa, että pääsemme työntämään kädet saveen. Ja kun kurssikertoja vielä on useita, tuntuu kuin lahjan saisi useampaan kertaan.

 

Millaisia aineettomia lahjoja te annatte tai haluaisitte itse saada?

 

 

*

INSTAGRAM / BLOGLOVIN

koti vastuullisuus ostokset tapahtumat-ja-juhlat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *