10 konkreettista keinoa, joilla ruokahävikin vähentäminen onnistuu

Parhaillaan käynnissä olevan Hävikkiviikon kunniaksi kokosimme kymmenen kohdan listan vinkeistä, joiden avulla ruokahävikin vähentäminen onnistuu helposti.

Lieneekö evakkomummon perua, mutta olen tottunut olemaan tarkka ruokahävikistä, ja inhoan yli kaiken sitä, jos ruokaa menee roskiin. Nykyään niin tapahtuu onneksi aniharvoin, sillä olemme onnistuneet taloudessani pääsemään pisteeseen, jossa hävikkiä syntyy aniharvoin. Lähes hävikitön keittiö syntyy näillä keinoilla:

kuinka välttää ruokahävikkiä
Täydellisen hävikinvälttelyaterian ainekset: alkukeittona kantarellikeiton tähteet ja leivänkannikoista, sipulista ja mausteista tehtyjä krutonkeja, pääruokana riisiä, currysta jäljelle jääneitä vihanneksia ja pähkinävoikastiketta sekä kaupan ilta-alesta ostettuja Boltseja.

1. Tee säännöllinen inventaario

Tiedätkö, millaisia aineksia pölyttyy kuiva-ainekaapin ylähyllyllä? Tai mitä lymyilee jääkaapin vihanneslaatikon pimeimmässä nurkassa? Meistä monilla on nykyään kotona niin paljon ruoka-aineita, että yksinkertaisesti unohdamme, mitä kaikkea kaapeista löytyykään. Ruokahävikin vähentäminen on helppo aloittaa sillä, että pitää kerran viikossa inventaariopäivän, jonka aikana kartoittaa kaappien sisällön ja sen, onko siella hävikkiuhan alla olevaa tavaraa. Suosittelen tähän sunnuntaita, jolloin inventaario on helppo yhdistää seuraavan viikon ruokalistan suunnitteluun.

2. Järjestä hävikkiuhan alla oleville aineksille oma paikka

Satunnaisiin pakastusrasioihin lykätyt tähteet ja erilaiset puolillaan olevat purkit tapaavat usein hautautua jääkaapin perälle. Yksi hyvä tapa säilyttää kokonaiskuva aineksista, jotka pitäisi käyttää mahdollisimman pian, on varata niille selkeä oma paikka. Tähteille ja muille pikaista käyttöä vaativille aineille voi varata esimerkiksi koko hyllyn, jos tilaa vain riittää. Myös suurehko läpinäkyvä astia on hyvä kokoontumispaikka tällaiselle ruoalle. Se, että käyttöä vaativat tarpeet ovat selkeästi näkyvillä joka kerta kun avaat jääkaapin, on paras tapa estää niitä päätymästä kompostiin.

3. Hyödynnä tähteitä joka aterialla

Kun hävikkiuhan alla oleville ruoille on järjestänyt oman paikan, seuraava askel onkin sitten aterioiden suunnittelu näiden ruokien ympärille. Meillä esimerkiksi on voimassa sääntö, jonka mukaan jokaista ilta-ateriaa kokatessa pitää pyrkiä hyödyntämään vähintään yhtä asiaa hävikkiuhan alla olevien tarpeiden hyllyltä.

4. Pidä kaappit tyhjäksi -viikko

Järjestämme myös säännöllisesti kaappien tyhjennysviikon, jonka aikana ruokakauppaan ei ole asiaa. Sen sijaan viikon aikana syödään sitä mitä kaapeista löytyy — ja usein sieltä löytyy vaikka mitä sellaista, mitä ei välttämättä muuten olisi tullut käytettyä. On itse asiassa todella käsittämätöntä, miten etuoikeutettua onkaan elää kuten niin moni meistä: että meillä on kaapit niin täynnä ruokaa, että osa siitä menee hukkaan, kun emme saa käytettyä kaikkea ajoissa. Kaappien tyhjennysviikko onkin hyvä hetki yhdistää ruokahävikin vähentäminen tämän pohtimiseen, ja se toivottavasti muistuttaa arvostamaan ruokaa enemmän — ja heittämään sitä roskiin vähemmän.

5. Lahjoita!

Jos tulet inventaarion tai viimeistään kaapit tyhjäksi -viikon aikana siihen tulokseen, ettet tule käyttämään jotakin keittiöstäsi löytyvää ruokatuotetta, lahjoita se tarvitsevalle! Naapurustojen kierrätysryhmissä voi hyvin antaa ruokaa eteenpäin, ja sitä onneksi näkeekin nykyään enenevissä määrin. Jos siis kokkasit liikaa, etkä saa kaikkea syödyksi, tai joudut toteamaan ostaneesi tuotteen, josta et pidäkään ja joka siten todennäköisesti päätyy roskiin, anna se eteenpäin. Monia nolottaa tällainen, mutta kannattaa muistaa, ettei lahjoittamisessa ole mitään hävettävää. Hävikin vähentämisen lisäksi saatat auttaa tarvitsevaa ihmistä, ja se on vain ja ainoastaan hieno asia.

6. Älä luota sokeasti parasta ennen -päivämääriin

Yksinkertaista, rakas Watson. Sen sijaan, että luottaisi sokeasti pakkauksiin painettuihin päivämääriin, kannattaa turvautua omiin aisteihin. Eläinperäisten tuotteiden kanssa kannattaa usein olla hieman varovaisempi, mutta etenkin vegaaniset tuotteet säilyvät parhaimmillaan todella pitkään. Siispä haistele ja maistele ennen kuin heität mitään roskiin. Simppeli ajatus, jota valitettavan harva hyödyntää, mutta jolla säästyisimme suurelta määrältä ruokahävikkiä.

7. Pakasta

Kaikkea voi pakastaa. Kyllä, aivan kaikkea: hedelmien ja vihannesten lisäksi esimerkiksi kahvia, yrttejä, jogurttia, maitoa, margariinia, hilloa, taikinoita… Vähissä ovat ne asiat, joita en olisi pakastanut — ja hyvin tuloksin! Jääpalamuottiin kaadetusta kahvista tulee jääkahvia, öljyn kanssa pakastetusta yrttisilpusta kastikkeisiin makua, maidot ja jogurtit pääsevät smoothieen ja niin edelleen. Suhtautukaamme siis ennakkoluulottomasti pakastamiseen ja muistakaamme, että pakastin ja ruokahävikin vähentäminen ne yhteen sopii.

8. Leiki kokkisotaa

Luova ruoanlaitto on yksinkertaisesti parhaita tapoja välttää ruokahävikkiä. Minä esimerkiksi keksin vähän aikaa sitten, että kasaamalla vähän kuivahtaneiden tortillojen päälle tomaattipyreetä, erilaisia tähteitä ja aimo kasan vegejuustoa saa aikaan mainioita pikapizzoja. Kiireisen päivän pelastus ja ruokahävikin vähentäminen samassa paketissa! Lempikeinoni päästä luovan ruoanlaiton tunelmaan on leikkiä kokkisotaa ja päättää, että valmistan aterian siitä mitä käytettävissä on, siis esimerkiksi ainoastaan jääkaapin hävikkihyllyllä olevista aineksista. Suurin osa ruoka-aineista on äärimmäisen monikäyttöisiä, mutta me olemme niin kaavoihimme kangistuneita, ettemme aina tajua millaisin tavoin niitä voisikaan hyödyntää. Kokkisota-mindset auttaa!

9.Ajattele tähteet uusiksi

Ylipäänsä meidän pitäisi ajatella ruoantähteiden konsepti kokonaan uusiksi. Kun jääkaapista löytyy kymmenen pientä kulhoa viikon aterioilta jääneitä jämiä — mitä jos ne eivät olisikaan tähteitä vaan tapas-ateria? Tai kun edelliseltä päivältä jää niin pieni määrä ruokaa, ettei siitä ole kokonaiseksi ateriaksi — mitä jos tarjoiletkin sen alkupaloina? Esimerkiksi yllä olevassa kuvassa yhden ihmisen annos kantarellikeittoa muuntui pienistä kulhoista ja leivänkannikoista tehtyjen krutonkien kanssa tarjoiltuna alkukeitoksi kolmelle ruokailijalle. Tarjoile siis jämäsafkat kauniisti ja leiki vaikka olevasi hienossa ravintolassa! Silloin ei todellakaan tunnu siltä, että olisi pakotettu syömään tähteitä.

10. Kirjaa ruokahävikki ylös

Jos tuntuu, ettei ruokahävikin vähentäminen muuten onnistu, kannattaa ottaa kovat keinot käyttöön ja kirjata ylös kaikki biojätteeseen joutuva ruoka. Aseta pieni vihko jonnekin biojäteastian välittömään läheisyyteen ja merkitse muistiin kaikki mitä joudut heittämään pois. Tällä tavalla näkee selkeästi, mistä hävikkiä syntyy, mikä puolestaan auttaa estämään sitä. Meillä huomattiin taannoin, että käytimme kookosmaitotölkistä vain puolikkaan, minkä jälkeen toinen puolikas pilaantui usein jääkaapissa, kun emme saaneet sitä käytettyä ajoissa. Nykyään tiedämme olla erityisen tarkkoja kookosmaidon kanssa ja pyrimme esimerkiksi tekemään ruokaa kerralla niin ison satsin, että tölkin sisällön saa hyödynnettyä kokonaisuudessaan. Toinen vaihtoehto on pakastaa jämät välittömästi, jolloin ne on helppo käyttää myöhemmin, ilman aikapainetta. Hävikkipäiväkirjan pitäminen saattaa olla aika tuskallista, mutta juuri siksi se on myös tehokasta.

 

Millaisin keinoin te taistelette ruokahävikkiä vastaan?

 

 

Jos hävikin vähentäminen kiinnostaa, lue myös:

3 x tapa ostaa hävikkiruokaa

Hävikkikeitosta ja täydellisyyden tavoittelusta

Vegaanikeittiössä: Ihana hävikkipizza

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Vastuullisuus

Kasvispasta ja muita hyviä hävikkiruokia

Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa, jonka tarkoituksena on herätellä keskustelua ruokahävikistä. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta Hävikkiviikon nettisivujen mukaan eniten juuri kotitalouksissa. Henkilöä kohden heitämme vuodessa noin 20-25 kiloa ruokaa roskiin. Se on sääli, sillä ruuantuotanto on energiantuotannon ja liikenteen ohella yksi maailman saastuttavimmista sektoreista ja muodostaa myös ison osan kotitalouksien päästöistä.Vaikka aina välillä ruokaa jää syömättä, pyrimme pitämään kotimme ruokahävikin pienenä. Itse syön usein ruokaa, jonka parasta ennen –päivämäärä on jo ylittynyt, jos se näyttää ja tuoksuu vielä syötävältä (viimeinen käyttöpäivä on tietysti asia erikseen). Tärkeää ruokahävikin vähentämisen kannalta on myös hyvä suunnittelu ja luova ajattelu. Me asumme kaupungissa, jossa ruokakauppa on lähellä, joten usein ostamme ruokaa vain 2-3 päiväksi kerrallaan. Se tekee suunnittelusta kyllä huomattavasti helpompaa!

Monet ruuat ovat syntyneet tarpeeseen hyödyntää hävikkiä, kuten esimerkiksi lemppariherkkuni pizza. Teen usein kaapin pohjalle unohtuneista, vähän jo nahistuneista kasviksista pastakastiketta.

Yksinkertaisimmillaan mainio pastakastike syntyy paistamalla kasviksia valkosipulin kanssa pannulla, ja lisäämällä mukaan tomaattimurskaa, pari ruokalusikallista balsamico-etikkaa, hiukan sokeria, yrttejä ja esimerkiksi oliiveja ja kapriksia.

Yksinkertainen kasvispasta (inspiroitunut tästä caponata-kasvispastaohjeesta)

  • Erilaisia kasviksia, esimerkiksi munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, varsiselleriä…
  • oman maun mukaan valkosipulia (itse tykkään laittaa 2 kynttä)
  • chiliä
  • sipuli
  • 1-2 rkl balsamico-etikkaa
  • kasvisten määrän mukaan 400 tai 800g tomaattimurskaa
  • yrttejä, esim. timjamia, basilikaa, oreganoa tai persiljaa
  • 1 tl sokeria
  • suolaa
  • pippuria
  • (2 dl kivettömiä oliiveja)
  • (3-4 rkl kapriksia)
  • (2 rkl rusinoita)

Pilko kasvikset, hienonna valkosipuli, sipuli ja chili. Paista öljyssä kuumalla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat saaneet vähän väriä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää sokeri, balsamico-etikka, tomaattimurska, yrtit, oliivit, kaprikset ja rusinat. Anna hautua miedolla lämmöllä 20 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Tarjoile pastan kanssa.

Muita loistavia hävikkiruokia ovat esimerkiksi:

  • pesto (loistava tapa hyödyntää nahistuneet yrtit tai lehtikaali)
  • minestronekeitto (melkein mikä vaan kasvis käy makaronin kaveriksi – kokeile esimerkiksi varsiselleriä, kesäkurpitsaa, porkkanaa, purjoa tai vihreitä papuja)
  • munakas (jos syö kananmunia)
  • pyttipannu tai paistettu riisi (edellispäivän keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa voi paistaa melkein mitä vaan)
  • sämpylät (loistava tapa käyttää hyödyksi ylimääräinen puuro, jogurttipurkin jämät, nahistuneet porkkanat, pähkinäpussin pohjat…)
  • lämpimät voileivät (jos leipä on jo vähän kuivahtanut)

Jos ruokahävikin vähentäminen kiinnostaa, kannattaa olla kuulolla torstaina, kun Oona antaa täällä blogin puolella konkreettisia vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen.

Mitkä ovat omia hävikkiruokasuosikkejanne?

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

Koti Ruoka ja juoma Vastuullisuus