Vaatehuoltobudjetti

Olen blogissa kirjoittanut paljon vaatteiden huoltamisesta, mutta vähemmän siitä, kuinka paljon se maksaa. Aloin viime vuonna pitää kirjaa ostamistani vaatteista (sekä uusista että käytetyistä). Vaatteiden ostamisen lisäksi kuitenkin myös niiden huoltamiseen olisi hyvä varata oman budjetin mukaan rahaa. Hyvällä huollolla kun pidentää vaatteen käyttöikää ja toivottavasti sitä kautta ennen pitkää myös säästää. Jokainen kuitenkin oman jaksamisen ja budjetin mukaan – en ole täällä tuomitsemassa ketään!

Vaatehuollon raharei’istä yksi on minulla yli muiden: pesula. Pyrin ostamaan vaatteeni kone- tai käsinpestävinä, mutta esimerkiksi takit ja jotkut siistimmät työvaatteet on pesetettävä pesulassa. Viimeisen 12 kuukauden aikana olen käyttänyt pesulapalveluihin jo yli 200 euroa (!). Lisäksi rahaa on tänä vuonna mennyt ompelijalle, jolla pienennytin kolme vaatetta (reilu sata euroa). Arkivé Atelier huolsi mummini vanhan nahkatakin (80 euroa), ja ostin kenkienhuoltoaineita viime vuonna kuudella kympillä.

Kirpputorilta ostettu takki on vuoden aikana pesetetty pesulassa ja napit vaihdettu.

Viimeisen 12 kuukauden olen siis käyttänyt vaatteiden huoltamiseen lähes 500 euroa (482 euroa, jos tarkkoja ollaan). Se on yli puolet suomalaisen keskimääräisestä vaatehankintojen vuosibudjetista.

Ylös kirjoitettuna summa tuntuu hurjalta ja näin sanottuna ymmärrän hyvin, miksi moni kokee vaatteiden huollon liian kalliiksi – saahan takin pesun hinnalla lähes uuden takin, ainakin käytettynä. En tässä kohtaa ala saarnata enempää keinotekoisen halvoista hinnoista, mutta onneksi myös vaatteiden huoltamisessa voi säästää:

  • Vaatteissa kannattaa suosia helposti huollettavia, antibakteerisia materiaaleja, kuten pellavaa.
  • Kannattaa hankkia ohuita aluspaitoja, joita käyttää kuivapesua vaativien vaatteiden alla. Pesun tarve vähenee.
  • Villakankaiset vaatteet raikastuvat jo pelkän suihkepullon ja vaateharjan avulla.
  • Kengistäni suurin osa on mustaa nahkaa, jolloin värillisiä huoltotuotteita tarvitsee vähemmän. Yksi monitoimirasva ja -vaha riittää useimmille kengille, nahkatakeille ja -laukuille.
  • Pienet korjaukset, kuten paikkaukset ja nappien ompeleminen, kannattaa opetella tekemään itse.
Pellava vaatii vain vähän huoltoa.

Minulle rahan käyttäminen vaatteiden huoltamiseen on taloudellisesti mahdollista, mutta myös valintakysymys. Pohdin, miksi vaatteiden huoltamiseen käyttämäni rahamäärä tuntuu mielestäni suurelta – onhan se vähemmän kuin uusiin vaatteisiin käyttämäni euromäärä. Lisäksi tuntuu kivalta tukea lähellä olevia yrityksiä, joiden tarkoituksena on pitää huoltaa siitä, että tähän maailmaan tuotettu tavara säilyisi käyttökelpoisena pidempään. Olenko sittenkin tottunut ajattelemaan, että uudesta kuuluu maksaa, mutta vanhan korjaamisen kuuluisi olla puoli-ilmaista?

Olisi kiinnostavaa kuulla teiltä, kuinka paljon käytätte rahaa vaatteiden huoltamiseen vuodessa. Entä onko raha ollut joskus este? Minkälaisia budjettivinkkejä olette keksineet? Entä kuinka paljon vaatteiden huoltaminen mielestänne saa maksaa? Ajatuksia saa jakaa kommenttikentässä!

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

muoti vastuullisuus
Kommentit (1)
  1. Hyvä keskustelunavaus! Itse olen käyttänyt lähinnä suutarin palveluita ja kalliiltahan ne tuntuvat, mutta toisaalta niistä mielellään maksankin, jos ne aidosti pidentävät kenkien käyttöikää.

    Pesulaan en ole tainnut viedä mitään ikinä, vaan pessyt sitten itse käsin sellaisetkin, joista on pesu kielletty. Olen vähän sitä mieltä, että kaiken pitää kestää pesua.

    Periaatteessa haluaisin hoitaa tavaroita hyvin, mutta täytyy tunnustaa, että niitä on päässyt kertymään niin paljon, että se hoitamisen määrä uuvuttaa. Kengille haluaisin tehdä ainakin kevät- ja syyshuollon eli kauden vaihtuessa huoltaa kengät ennen kuin laitan ne kaappiin odottamaan seuraavaa käyttökautta. Nyt on kuitenkin opiskelu+työyhdistelmän aiheuttaman kiireen ja stressin takia tullut tämä toimenpide skipattua jo muutaman vuoden ajan, ja se kyllä hävettää.

    Aina en ihan hahmota eri nahkatyyppien vaatimia erilaisia hoitotoimenpiteitä. Joskus suutari on sanonut minun hoitaneen kenkiä jotenkin väärin ja että hänen pitää poistaa levittämäni rasva tms. Jos kotikaupungissani Turussa olisi tarjolla jotain vaatteinhoitokursseja, saattaisin osallistuakin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *