Milloin tehdään viherkasvien keväthuolto?

Milloin tehdään viherkasvien keväthuolto? On taas se aika vuodesta, kun silmissäni alkaa vihertää. Tarkkailen päivittäin kavejani ja pieniä lehden alkuja, jotka kertovat heräämisestä uuteen kasvukauteen. Selaan kalenteria ja etsin sopivaa päivää päästää sisälläni asuva hullu kasvinainen vapaaksi. Kun viherkasveja on talven ja villakilpikirvainvaasion kuoloon korjaamien jälkeenkin yli 40, on keväthuolto hetkellisesti koko kodin sekaisin laittava urakka. Aloitin jo kuopuksen kanssa leikkaamalla ylikasvaneen kultaköynnöksen matalaksi. Laitoimme oksat noin puolen metrin pätkinä vesilasiin kasvattamaan uusia juuria.

Varaslähtö

Olen alustavasti jo käynyt nyppimässä kuivahtaneita lehtiä pois joistakin kasveista ja kauhulla tiiraillut yhtä raukkaa, ettei siinä vain ole villakilpikirvoja. Nuo kamalat pikkuotukset tuhosivat minulta useamman kasvin viime syksynä ja talvena. En lainkaan tiedä mistä ne meille tulivat, mutta tähän mennessä onneksi vain yhden huoneen ikkunalaidalla asuneet kasvit on saaneet tartuntoja. Tähän mennessä minä olen hävinnyt taistelut ja kasvit on päätyneet biojätteeksi kirvojen imettyä niistä elinvoiman. Tämä viimeisin yksilö on sen verran vanha ja rakas, että olen valmis melkein mihin tahansa sen pelastaakseni. Tilanne vaatii seurantaa ja vähintäänkin ennakoivia hätätoimia.

Muuten hullun kasvinaisen tuloon valmistaudun vain mittanauhan, muistilehtiön ja kynän kanssa. Kirjaan ylös kaikki kasvit, joiden ruukut täytyy vaihtaa. Mittaan ruukut ja tarkistan onko sopivia uusia ruukkuja jo valmiiksi varastossa. Laskeskelen samalla myös sitä kuinka paljon tarvitaan uutta multaa. Viime keväänä vaihdoin suurimman osan kasveista ruukut joten tänä keväänä urakka on hieman helpompi. Etenkään isot kasvit eivät tarvitse uutta ruukkua joka vuosi. Olen myös kysellyt ystäviltä haluaisivatko he tarjota uuden kodin muutamille pistokkaille.

Milloin viherkasvien keväthuolto kannattaa tehdä?

Viherkasvien keväthuolto kannattaa tehdä kasvukauden alkaessa. Keväthuolto antaa kasveille voimaa tulevaan kasvukauteen. Toisaalta multien vaihtaminen, pistokkaiden leikkaaminen ja jakaminen on kasveille myös pieni shokki, joten liian varhain (eli lepokauden aikana) ei hommiin kannata ryhtyä. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että Suomessa kasvukausi on suurin piirtein maaliskuulta syyskuulle. Kannattaakin tarkkailla omia kasveja tähän aikaan vuodesta, että huomaat milloin ne siirtyvät lepokaudesta uuteen kasvukauteen. Takuuvarmat merkit kasvukauteen siirtymisestä on uudet lehdet ja kasvun selvä nopeutuminen.

Viime vuonna ajoitin urakan heti kasvukauden alkuun helmi-maaliskuun taitteessa, mutta tänä vuonna en vielä taida päästä hommiin ihan niin varhain. Lopullinen hullun kasvinaisen päivä riippuu osittain myös siitä kuinka nopeasti leikkaamani pistokkaat kasvattavat uudet juuret. On nimittäin todella paljon helpompaa käyttää urakkaan vaikka yksi kokonainen päivä kuin antaa hullun kasvinaisen riehua asunnossa useampana päivänä.

Lue myös viime keväänä kirjoittamani ohjeet kasvien keväthuoltoon:

Viherkasvien keväthuoto 1/3 – kasvit suihkuun

Viherkasvien keväthuolto 2/3 – ruukkujen vaihtaminen

Viherkavien keväthuolto 3/3 – pistokkaat, rönsyt ja jakaminen

Kommentit (4)
  1. Minä olen pikku hiljaa myös aloittelemassa kuin kemisti sekoittelemaan kasvualustoja huonekasveille. Suurin osa kasveistani on onneksi orkideoja, joille en tänä keväänä aio alustoja vaihdella. Mutta kun niitä muita kuin orkideoja on myös kymmeniä, saa sormia multaan sotkea!

    1. Kuulostaa aika ihanalta 🙂

  2. Nuo villakilpikirvat ovat kyllä ikäviä! Saimme viime kesänä lahjaksi sitruspuun ja sen mukana meille rantautui myös kirvojen invaasio, jonka johdosta liian monta kasvia jouduttiin lopulta heittämään pois 🙁 Toivon, ettei enää uudestaan osu kohdalle. Nämä sinun kasvipostaukset on huikeita ja päätyy varmasti käytännön avuksi meidän kevätrutiinien aloittamisessa, nimittäin viimeisen vuoden aikana on viherkasviemme määrä kasvanut hurjasti! 🙂

    1. Aloitin hätätoimenpiteet. Toivottavasti pääsen ötököistä viimein eroon enkä menetä tätä kasvia. Onneksi ötököitä ei ollut tässä kasvissa paljoa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *