Kuinka säilyttää hyvinvointirutiinit mukana arjessa?

Hyvinvointirutiinien merkitys korostuu erityisesti nyt epävarmuuden värittäminä aikoina. Mikä vaikuttaa siihen, että hyvinvointirutiinit pysyvät mukanamme arjessa? Entä mikä neuvoksi silloin, kun motivaatio arjen tasapainoa tukeviin tekoihin ei riitä?

Helmikuussa tuoksuu jo lupaus keväästä. On uusien alkujen aika. Nyt onkin otollinen hetki jättää taakse se, mikä ei enää palvele hyvinvointia ja luoda tilaa uusille asioille kuten omaa terveyttä ja arjen tasapainoa tukeville tavoille.

Uusien hyvinvointirutiinien aloittamisen kannalta on tärkeää asettaa intentio eli tarkoitus niiden tueksi. Minkä takia haluan aloittaa uuden rutiinin elämässäni? Luo itsellesi tarpeeksi vankka intentio eli voimaannuttavat kannustus-sanat. Kirjoita intentio johonkin sellaiseen paikkaan, josta näet sen usein, ja toista sitä kuin mantraa – varsinkin silloin kun olo on epämotivoitunut ja kaipaat lisäbuustia hyvinvoivan arjen ylläpitoon.

Sanojen voima

Intentio viittaa suunnitelmalliseen toimintaan suuntautuvaan tahtoon, pyrkimykseen ja motivaatioon. Se edeltää, selittää ja ennustaa yksilön tai ryhmän suunniteltua käyttäytymistä; mitä suurempi intentio toimintaa kohtaan on, sitä varmemmin se toteutetaan.

Asenteet ja uskomukset edeltävät intentioita, joka taas puolestaan vaikuttaa suoraan käyttäytymiseen. Intentio on yhteydessä motivaatioon ja se määrittää sitoutumista ja tavoitteita. Tämän takia tarpeeksi vahvan ja sydämestä kumpuavan intention asettaminen on tärkeää kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevien tapojen ja rutiinien asettamisessa.

Voit myös maalata tai piirtää intentiosi ja luoda siitä vaikkapa puhelimeesi taustakuvan. Olen itse liimannut erään intentioni jääkaapin oveen yli kymmenen vuotta sitten ja se koreilee vieläkin samassa paikassa muistuttamassa minua siitä, mikä on minulle merkityksellistä.

Olen huomannut intentioni kautta sanojen tai’anomaisen voiman; vuosien varrella lähes kaikki intentiossani olleet asiat ovat toteutuneet; intuitioni on johdattanut minua oikeaan suuntaan kun olen pitänyt intentioni lähellä sydäntäni.

Tykkään itse käyttää Sankalpa eli sydämen toive tai resoluutio –harjoitusta apuna intentioiden luomisessa. Olen kirjoittanut Sankalpasta aikaisemmin blogiini ja voit lukea kirjoituksen täällä.

Mitä tehdä kun motivaatio puuttuu?

Meillä kaikilla on päiviä, jolloin ei ole motivaatiota toteuttaa hyvinvointia edistäviä rutiineja. Mikä neuvoksi silloin, kun tahdonvoima tai voimasanat eivät auta?

Löydä sinussa asuvan, transformaatioon johdattavan supervoiman eli itsemyötätunnon luo. Puhu itsellesi lempein sanoin, kuten keskustelisit parhaan ystäväsi kanssa. Voimattomuuden päivinä kauniit ja kannustavat sanat itsellesi voivat olla sinun hyvinvointitekosi itseä kohtaan.

Hyvinvointia edistävä irti päästäminen

Suoritusyhteiskunnassa on helppoa lähteä suorittamaan myös hyvinvointia. Jos olet taipuvainen suorittamiseen, tiedosta hyväksyvästi tämä puolesi. Kutsu itsessäsi asuva lempeys puoleesi silloin kun meinaat lähteä moittimaan tai soimaamaan itseäsi. Joskus parasta mitä voimme tehdä oman hyvinvointimme eteen on jättää tekemättä.

Jos jonakin päivänä laiskottaa, anna itsellesi lupa levätä. Tee virtaavan harjoituksen sijaan restoratiivista joogaa tai antaudu asennoissa viipyvän yinjoogan maailmaan. Kuormittavan päivän päätteeksi jooga nidra eli syvärentouttava joogin uni on paras lahja minkä voit itsellesi antaa.

Motivaatiota voi hakea myös yhteisön voimasta. Kutsu kaveri mukaan hyvinvointia edistävään muutokseen. Näinä aikoina ei välttämättä voi tavata omaa ystäväpiiriään, mutta aina voi kutsua ystävän mukaan leikkimieliseen hyvinvointia tukevaan haasteeseen; esimerkiksi meditoimaan kanssasi joka päivä viikon ajan tai vaikkapa kokeilemaan uutta harrastusta – onneksi monet vapaa-ajan aktiviteetit voi tätä nykyä toteuttaa netissä.

Anna rutiinien mukailla elämän syklisyyttä

Rutiinit ovat tärkeä osa arjen tasapainoa ja asettavat raamit päivälle, mutta se ei tarkoita, etteikö niissä voisi olla tilaa hengittää. Anna hyvinvointirutiiniesi muuntua päivän ja fiiliksen mukaan.

Useat meistä työskentelevät nyt poikkeusaikoina kotona. Pidä päivittäin lyhyt hyvinvointia tukeva ja luovuutta edistävä tauko työnteosta – sellainen, joka tuntuu intuitiivisesti oikealta juuri sinä hetkenä; oli se sitten tanssihetki lempimusiikin tahtiin, rauhoittavan eteerisen öljyn tuoksuttelua, gua sha kammalla rullailua tai hiljaisuudesta nauttimista. Kuuntele kehosi toiveita, se tietää parhaiten mitä kaipaat.

Sinua, jonka mieli sanoo ei ole aikaa, haluan muistuttaa vanhasta viisaudesta:  todellinen jooga alkaa vasta joogamaton ulkopuolella. Ehkäpä arjen hyvinvointitekosi on meditaatio tiskauksen tai siivouksen lomassa. Meditaatio ei tarkoita paikoillaan oloa vaan voi tapahtua myös liikkeessä, kunhan olet tietoinen siitä mitä teet. Itse rakastan erilaisia mantrameditaatioita, joita teenkin usein esimerkiksi kävellessäni luonnossa.

Pienin askelin suuriin muutoksiin

Vielä yksi vinkki, ole realisti. Aloita sellaisilla rutiineilla jotka on helppo toteuttaa. Tällöin myös pysyt helpommin tavoitteessasi.

Uusissa tavoissa ja elämäntapamuutoksissa auttaa asteittainen muutos, eli aloita matalan kynnyksen teoilla. Valitse muutama tasapainoa tukeva rutiini, jotka voit vaivatta toteuttaa arjessa.

Sanon usein joogatunneillani, että harjoituksen ei tarvitse olla kahden tunnin intensiivinen joogasessio – harvalla meistä on edes oikeasti sellaiseen aikaa. Jo vartin pituinen tietoinen läsnäolon hetki joogamatolla, omassa sängyssä tai vaikkapa luonnon rauhassa on jo hyvä alku ja askel kohti muutosta.

Tulevat tapahtumat

  • Huomenna lauantai-iltana 27.2 20:00 Ilmainen täydenkuun meditaatio & somaattinen liike INSTATV:ssäni (@annamariyogax). Olet sydämellisesti tervetullut mukaan! <3
  • Minua kohti –tasapainon & omien rajojen onlinejoogan retriitti

Ihanaa alkavaa viikonloppua!

<3 Anna-Mari

Kirjoitus on julkaistu aikaisemmin Yogobe.com vierasblogina. Kuvat: unsplash.

hyvinvointi mieli hyva-olo terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *