Aloita aamusi pienellä joogalla – lue hyödyt ja vinkit!

Monen elämä on muuttunut aamuisen joogaamisen myötä – en enää ihmettele miksi. Kyse ei ole oudosta lahkosta, notkeutta vaativasta kropasta tai mistään sen kummallisemmasta. Tästä postauksesta löydät joogan suurimmat hyödyt ja vinkit aloittamiseen. Lue loppuun asti varsinkin, jos sinulla on monta rautaa tulessa ja kiireinen elämä! Kiireisen nimenomaan kannattaa parantaa keskittymiskykyään, koska ei ole aikaa korjata virheitä.

Terveisiä Kreikasta joogalomalta! Siinä syy, miksi aloin harjoitella aamuista joogarutiinia jo ennen matkaa – että kehtaan lähteä tänne mukaan. Rutiini vaatii harjoittelua ja totesinkin, että jos yli kolme aamua jää joogaamatta, jää todennäköisesti koko joogaaminen. Aloittamisesta tulee silloin niin vaikeaa. Täällä Kreikassa on joogattu pitkän kaavan kautta puolisentoista tuntia joka aamu. Kotona joogailut kestivät vartista puoleen tuntiin. Tutkimusten mukaan jo vartin säännöllisellä joogalla saadaan melkoisia hyötyjä. Koska muutos entiseen elämään ilman aamujoogaa on ollut niin suuri, päätin tutkia hieman asiaa ja kertoa, miksi tätä oikeasti kannattaisi ihan jokaisen kokeilla!

Hyöty 1. Eroon niska- ja selkäkivuista + parempi ryhti ja lisää voimaa!

Toimistotyöläisen arki on kovaa touhua keholle. Koska olen erittäin jumiutuvaa ja kankeaa sorttia, en tajunnut pääseväni yhdestä kokonaisesta vaivasta näinkin helposti eroon. Kärsin oikeastaan päivittäin niskan tai selän kivuista (pienistä, joten niihin tottui). Joogaamisen kautta huomasin eräs kaunis päivä, että vaivaa ei yksinkertaisesti enää ole. En aiemmin huomannut niskojen venyttelylläkään vastaavaa hyötyä. Luulen sen johtuvan siitä, että esim. tiukat takareidet saattavat vetää niskan ja selänkin aivan juntturaan – joogassa veri saadaan kiertämään koko kehossa.

Jokapäiväinen aamujooga oli oikeastaan ryhtiliike keholle ja mielelle – korsetti joka vedetään päälle aamuisin! En olisi heti uskonut, että lihaksetkin alkavat vahvistua – ensimmäisten joogakertojen jälkeen oli kyllä paikat kipeänä. Olkapäät alkoivat muotoutua muutaman viikon jälkeen ryhdikkäämmiksi. Tutkimusten mukaan jooga parantaa ryhtiä, voimistaa lihaksia sekä edistää verenkiertoa ympäri kehoa. Pääkoppakin toimii toisella tavalla, kun sinne kulkee veri normaalisti.

Hyöty 2. Jooga parantaa mielialaa ja stressinsietokykyä – hanki voittajafiilis!

Yli 12 minuutin päivittäisellä joogalla pystytään tutkimusten mukaan ehkäisemään masennusta. Se kertoo itsessään jo aika paljon. Mielestäni jokaisen aamujoogahetken jälkeen oli aika voittajafiilis : tuntui siltä, että pystyy kohtaamaan arjen haasteet jotenkin uudella tavalla. Aamukiire katosi joogan aikana: ymmärsin, että maailma ei kaadu eikä muutu sen vartin aikana. Asioille sai paremmin perspektiiviä, pystyin keskittymään oikeisiin asioihin. Tämän huomasin oikeastaan vasta sitten, kun joogarutiini jäi aamulla tekemättä ja aloin sekoilemaan holtittomasti kiireen ja stressin keskellä.

Tutkimusten mukaan jooga vaikuttaa stressinsietokykyyn helpottamalla hengittämistä, tasaamalla sydämen sykettä sekä laskemalla verenpainetta. Näiden aikaansaamia jatkohyötyjä on ehkä edes turha lähteä luettelemaan, koska niitä on niin valtavasti. Monia kiinnostaa varmasti se, että jooga alentaa kortisoli – eli stressihormonitasoja. Jos stressihormonit ovat korkealla, on esimerkiksi laihtuminen vaikeaa ja keskivartaloon kertyy helpommin rasvaa. Stressaavissa elämäntilanteissa laihtuminen kovalla treenillä on juuri tämän takia hyvin haastavaa, koska treeni itsessään nostaa hetkellisesti kortisolitasoja. Olisi tärkeää saada ensin stressitasot rauhoittumaan. Tehokas yhdistelmä stressitasojen laskuun on l-teaniini (josta kirjoittelin täällä) ja jooga.

Hyöty 3. Nesteet liikkeelle – tehokasta kiinteytystä

On jälleen pakko palata liialliseen istumiseen ja sen aiheuttamiin ongelmiin, kuten esimerkiksi turvotukseen ja lymfakierron (imunestekierto) tukkeutumiseen. Imusolmukkeet ovat puristuksissa istumisen aikana, joten vaikea arvata lopputulos. Imusolmukkeilla on tärkeä rooli nestekierrossa sekä kuona-aineiden poistumisessa. Joogalla saadaan edistettyä kuona-aineiden poistumista. Kirjoitan ennen rantakauden alkua vielä oman tekstin turvotuksen poistamisesta, koska se on aiheena niin laaja.

Jo ensimmäisen joogakerran jälkeen sai ravata vessassa. Kyllä – nesteet lähtivät liikkelle. Turvotusta oli niin paljon, että tämä kiinnosti erityisesti. Selluliitti on yksi aineenvaihdunnan häiriön muoto ja joogaamalla (sekä runsaalla vedenjuonnilla) edistetään siitä eroon pääsemistä, kun lymfakierto paranee ja kuona-aineet pääsevät poistumaan normaalisti. Olisi pitänyt mitata senteissä, paljonko turvotusta on häipynyt kehosta. Olo on solakampi, vaikka en ole laihduttanut. Koska jooga parantaa koko olemustasi, voit todennäköisesti kokea itsesi uudella tavalla kuin aiemmin!

Hyöty 4. Elämäsi saattaa muuttua odottamattomillakin tavoilla terveellisemmäksi

Jooga voi olla ensimmäinen askel terveellisempään elämään ja parempaan hyvinvointiin. Kun saat elämää tasoitettua uudella rutiinilla, paremmalla ryhdillä ja tottakai hyvällä ololla, saatat luonnostasi tehdä myös terveellisempiä valintoja.

Unenlaatu paranee tutkimuksien mukaan joogaharjoitusten vaikutuksesta, joten alat voimaan paremmin senkin ansiosta. Kun ei ole koko ajan väsynyt ja kärttyinen, ei hae lohtua suklaapatukasta. Sen sijaan saatat huomata juovasi enemmän vettä ja valitsevasi vihreämpää tavaraa lautaselle. Jooga ei itsessään nosta ruokahaluja, joten sen jälkeen ei tule myöskään hyvällä omalla tunnolla vedettyä sitä kuuluisaa ”palauttavaa ateriaa”.

Kehosi alkaa kaivata joogaa, jos lopetat sen. Huomaat kyllä eron, kun koko vartalo alkaa taas kiristyä nilkoista päähän asti. Liikunta ylipäätään voi tuntua luonnolliselta valinnalta, koska et kärsi koko ajan jatkuvasta kipuilusta ja jäykästä olosta – huomaat kaipaavasi lisää liikettä. Aloita vaikka kävelylenkeillä raittiissa ulkoilmassa. Usein ajatellaan, että liikunnan pitäisi olla aina salitreeniä tai jotain muuta raskasta ”kaikki tai ei mitään” -asenteella. Nimenomaan aktiivinen arki kävellen ja joogaten luo aivan huikean pohjan omalle hyvinvoinnille! <3

Miten aloittaa? Mitä minun tulisi tietää?

Seuraavaksi tiivistin yhteen, miten pääset aloittamaan uuden rutiinisi jo tällä viikolla (vaikka heti huomenna!).

Osta matto ja poimi videovinkit

Joogan aloittamiseksi tarvitset joogamaton. Joogata voi ilmankin mattoa, mutta turvallisuussyistä suosittelen sen hankkimaan. Jos kärsit polviongelmista, osta vähän paksumpi alusta tai laita kaksi mattoa päällekäin. Mitään ihmeellistä jooga-asua et tarvitse – joogata voit vaikka yövaatteissa. Aamun joogaharjoitus olisi suositeltavaa tehdä ennen aamupalaa tyhjällä vatsalla. 

Jos et ole ennemmin joogannut (tai vaikka olisit), ottaisin käyttöön jonkin nettijoogasovelluksen. Suosittelen lämpimästi Yogaiaa, jota voit käydä ilmaiseksi testaamassa täällä. Kuukausihintaa jatkossa tulisi alk. 9,99 euroa. Yogaian kanssa olisi turvallisempaa aloittaa, koska ohjeet annetaan mahdollisimman selkeästi ja saat varmasti valita oikean tasoisen tunnin itsellesi. Heiltä löytyy myös livetunteja, jolloin voit webkameran avulla olla ohjaajan avustettavissa. Yogaia on minulla aktiivisessa käytössä ja olen tallenteista löytänyt omat lempiohjaajani.

Ilmaisia ohjattuja joogatunteja löytyi jonkun verran netistä. Stressiä lievittävä joogaohjelma löytyy videoineen täältä. Jos haluat haastaa itsesi ja olet joskus käynyt jo joogatunnilla, tee tämä vartin energisoiva jooga. Ahdistusta ja masennusta lievittävä joogaharjoitus löytyy täältä – helppo aloittelijalle!

Millaista joogaa?

Joogamuotoja on erilaisia ja pyydänkin, että jos et ole aiemmin joogannut, aloitat esim. Hathajoogalla, joka sisältää paljon rauhallisia, helppoja liikkeitä ja venyttelyitä. Yin – joogaa, jossa tehdään todella pitkiä venytyksiä, en lähtisi tekemään aamuisin (ellet halua nukahtaa uudelleen).. Iltaisin se on mitä parhain rentouttaja. Oma suosikkini on Vinyasa Flow -jooga, jossa tehdään virtaavia, energisoivia joogaliikkeitä. Astangajooga kuuluu taas joogalajien haastavimpaan päähän, enkä suosittele sitä kotisohvan edustalle harjoiteltavaksi heti ensimmäisenä.

Ethän harrasta raskasta joogaa ollessasi raskaana (varmista sopivuus), kuukautisten aikaan tai kipeänä. Kevyt jooga voi lähinnä auttaa verenkierrossa ja hapenottokyvyssä, jos pieni flunssa meinaa iskeä. Aluksi ranteet voivat kipeytyä, mutta älä säikähdä sitä. Muutaman aamun jälkeen ne alkavat vahvistua ja tottua harjoitukseen.

Joogasta aamurutiini

Rutiinin aloittaminen oli mielestäni haastavin osuus – aivan kuin opettelisit uudelleen pesemään hampaat joka aamu. Kyse on priorisoinnista: et jätä aamulla niitä hampaitakaan pesemättä, vaikka aika olisi kortilla. Joogasta on tultava yhtä tärkeä osa aamua kuin hampaiden huollosta, jotta saat siitä rutiinin. Tykkään itse nukkua mahdollisimman myöhään, joten tämä oli äärimmäisen hankalaa. Ajatus ”vartin pidempään nukkumisesta” houkutteli joka aamu. Päätin nipistää ajan meikkaamisesta. Se oli välillä pelkkää puolen tunnin haahuilua kahvimuki kädessä. Jos näet minut töissä hieman räjähtäneenä, on aamulla tullut siis todella kiire…

Jos haluat saada notkeamman ja kiinteämmän vartalon, keskittyneemmän mielen, tasaisen verenpaineen ja päästä eroon jatkuvista toimistotyöläisen kiputiloista: nyt on oikea aika aloittaa! Haastan sinut juuri nyt aloittamaan HUOMENNA joogarutiinin. Koska joogan terveysvaikutukset on saavutettu 12 minuutin joogalla, aloita sillä ja koe itse, miten elämäsi muuttuu <3

Kreikasta kotiudutaan tulevana sunnuntaina ja tarkoituksena on nyt pitää kiinni jatkossakin tästä hankitusta joogarutiinista! Jo toisella joogalomalla olleena voin lämpimästi suositella – lähde vaikka yksin nollaamaan kiireistä elämää (kuten minä päätin tehdä). Tjäreborgin aktiivilomalla ollaan tälläkin hetkellä ja meillä on aivan ihana porukka täällä.

Joogaohjaajani kertoi tänään, että erään joogagurun sanoin: ”onnistunut joogaharjoitus on sellainen, että on päässyt edes matolle”. Joten älä ota mitään paineita. Tärkeintä on, että aloitat astumalla matolle! <3

Lähteitä:

http://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikkumattomuus/liiallisen-istumisen-haittoja

https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/yoga-for-anxiety-and-depression

https://forskning.no/hygiene-sykdommer-depresjon/yoga-mot-depresjon/1008663

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728955/

http://files.sld.cu/mednat/files/2011/07/yoga-clinical-research-review.pdf&embedded=true

https://www.omicsonline.org/open-access/the-impact-of-hatha-yoga-practice-on-flexibility-a-pilot-study-2327-5162.1000160.php?aid=25281

https://bmccardiovascdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2261-13-111

hyvinvointi liikunta terveys hyva-olo
Kommentit (2)
  1. Nesteet liikkeelle ja eroon turvotuksesta – lue nämä vinkit! – Biohakkerielämää | Lily
    8.7.2020, 13:25

    […] joogan hyödyistä aiemmin täällä. Jooga ja venyttely laittavat nesteet kehosta liikkeelle, koska imunestekierto parantuu ja […]

  2. L-Teaniini – lisäravinne, joka helpottaa elämääsi! – Biohakkerielämää | Lily
    8.7.2020, 12:03

    […] Turhaan rajoitamme elämäämme välttelemällä ikäviä tilanteita, koska niihin (kuten moneen muuhunkin asiaan), löytyy apuja. Pelkotilat ja hermostuneisuus syntyvät ihmisen pään sisällä kiihdyttäen hermostoa ja aiheuttamalla fyysisiä oireita. Kun koemme ikävän tilanteen ja sen tuomat voimakkaat oireet, alamme vältellä tilannetta – kuten moni tekee esiintymisen kanssa. L-teaniini on yksi näistä keinoista selviytyä. Et välttämättä jatkossa edes tarvitse koko purkkia. Näin emme rajoita turhaan omaa elämäämme, kun uskaltaudumme mukavuusalueemme ulkopuolelle – vaikka sitten pienellä biohakkeriboostilla. Lisäapua stressiin ja rauhoittumiseen saat joogasta, josta kirjoitan täällä. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *