Miten minä päädyin funktionaalisen lääkärin vastaanotolle?

Oletko kyllästyny siihen, ettet saa oireillesi selitystä? Haluaisit ehkä tehdä terveytesi eteen muutakin, kuin ottaa lääkkeen? Haluaisit elää mahdollisimman hyvää, tervettä elämää – olit sitten saanut diagnooseja tai et. Tässä tekstissä kerron sinulle, miten päädyin funktionaalisen lääketieteen puolelle ja miksi sinun (tai jonkun läheisen) kannattaisi myös harkita!

Miten päädyin funktionaaliselle lääkärille?

Kun oikein kauan voi huonosti, oireilee ja lääkärit käskevät vain mennä kotiin ”lievittämään stressiä”, alkaa palaa käämi. Kuuluuko elämän olla yhtä sinnittelyä ja taistelua päivästä toiseen? Jossain vaiheessa, kun sain niin masentavia diagnooseja, kokeilin vaihtaa lääkäreitä. Huomasin, että pelkästään normaalissa lääkärikunnassa on tekijöitä joka lähtöön. Saatoin saada ihan toisenlaista apua toiselta lääkäriltä. Tästä opin sen, että koskaan ei saa luovuttaa. Ehkä mieleenpainuvin vastaliikkeeni oli se, kun nikamansiirtymää niskassa suunniteltiin raudoittavan noin 10 vuotta sitten. Mieti silloin, noin 20 -vuotiaana, että tällaistako tulevaisuuteni tulee olemaan: niskani raudoitetaan. Pääni ei kääntynyt vuosikausiin vasemmalle (en tiedä huomasiko kukaan). Samalta lääkäriltä kuulin, etten tule koskaan tekemään istumatyötä.

Aiemmin samaan vaivaan olin maannut epätoivoisesti kallovedossa, joka ei lopuksi edes parantanut vammaa (älä edes googlaa, jos olet herkkä). Syynä tähän oli ehkä se, että operaatio tehtiin liian myöhään, koska lääkärit olivat puoli vuotta aiemmin mm. sitä mieltä, että minulla on vain ”flunssaa niskassa”. Lääkäritkin ovat vain ihmisiä ja voivat tehdä virheitä.

Meillä on vain yksi terveys ja yksi elämä.

Niskaani ei kuitenkaan raudoitettu. Päätimme rakkaan äitini kanssa yhteistuumin perua kirurgin ja etsiä vaihtoehtoja. Äitini löysi aivan huikean OMT-fysioterapeutin, joka sai pääni taas pikkuhiljaa kääntymään. Ja kyllä, pääni kääntyy nyt suht normaalisti ja olen istumatyössä. Kokemuksena tämä oli niin vahvistava, että  siitä lähtien, en ole tyytynyt yhteenkään epämääräiseen diagnoosiin ja olen aina vaatinut vähintään kahden lääkärin mielipiteen isommista asioista. Meillä on vain yksi terveys ja yksi elämä. 

Aloin myöhemmin kärsimään nivel- ja vatsaongelmista, joista sainkin epämääräisiä diagnooseja (mm. IBS, nivelpsoriasis). Jossain kohtaa hermostuin niin, että päätin alkaa itse ratkomaan koko vyyhtiä. Miksi voin niin huonosti? Löysin netistä tietoa funktionaalisista lääkäreistä ja varasin ajan. Siitä lähtien alkoi matkani aivan toisenlaisella polulla, joka oli toivoa täynnä. Nykypäivänä olen miettinyt, miten toisenlainen polkuni olisi voinut olla, jos en olisi niin äärettömän sisukas etsimään oikeita lääkäreitä ja apuja. En tyytynyt yhteenkään ikävään ”koita nyt elää tämän kanssa” -tyyppiseen diagnoosiin. Sivuutin aihetta myös tekstissäni täällä. Elämänlaatuani saatiin parannettua huomattavasti sairauksista huolimatta.

Eräs Mehiläisen lääkäri totesi minulle, että ”valitettavasti meitä on lääkäreitä ja sitten niitä, joiden ovessa vain lukee lääkäri”.

Miten funktionaaliset lääkärit eroavat ns. normaaleista lääkäreistä?

Yleinen lääketiede perustuu usein oireiden hoitoon – lääkitykseen. En todellakaan kiellä sitä, ettei sille olisi tarvetta. Lääkärit tekevät arvokasta työtä. Kyse onkin siitä, että oireita ja sairauksia liitetään yhteen ja etsitään syitä ja altistavia tekijöitä. Siinä yhdistellään eri aloja: sisätauteja, neurologiaa, immunologiaa jne. Tarkoituksena on kaivaa ratkaisuja sille, voisiko itse sairauden syylle tehdä jotain. Kyse on myös sairauksien ennaltaehkäisystä. Olisi tärkeää, että terveydestä pidettäisiin huolta jo ennen kuin sairastutaan. Lääkäri yhdistetäänkin usein vain sairastumiseen – harvemmin ennaltaehkäisyyn.

Funktionaaliset lääkärit määrävät myös lääkkeitä, mutta pyrkivät selvittämään syitä oireille ja sairauksille. Tarkoituksena on myös saada keho optimaaliseen tilaan, jotta se myös pystyisi itse korjata itseään paremmin – esimerkiksi ravitsemusila on oltava kunnossa.

Funktionaaliset lääkärit eivät ole siis shamaaneja, jotka lähettelevät savumerkkejä ja heiluvat taikasauvan kanssa. Kyse on ihan perusasioista: mikrobiologiasta ja siitä, että ihminen nähdään psyko-fyysis-sosiaalisena kokonaisuutena. Lääkäri saattaa jopa ovella lähtiessä muistuttaa siitä, että vietäthän enemmän aikaa läheistesi kanssa <3 (laskee stressitasoja)

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanottoajat ovat yleensä tavallisesti huomattavasti pidempiä kuin normaalissa lääkärissä: 45minuutista noin puoleentoista tuntiin. Joskus olen viettänyt lääkärissä jopa kaksi tuntia. Ennen vastaanottoa saatat saada täytettäväksi kasan esitietolomakkeita, jotka selventävät tilannetta hyvin myös itselle. Monet lääkärit pyytävät täyttämään mm. oiretaulukkoja. Muutaman kerran olen käynyt läpi koko terveyteni aikajanana syntymästä asti. Kyse on siis todellakin kokonaisuuden kartoituksesta. Funktionaaliset lääkärit eivät pidä pieniäkään oireita vähäpätöisinä, koska ne kuitenkin kertovat jostain kehossa.

Lääkäri ei tässäkään tilanteessa paranna, vaan itse on tehtävä kaikki suositellut muutokset yksitellen – otettava vastuu omasta terveydestä.

Lääkärin kanssa kartoitetaan tiettyjä tekijöitä esim. aikajanalta: keskosena syntyneet (kuten minä) ja sektiolla syntyneet (kuten minä) ovat alttiimpia monille ongelmille. Sen lisäksi käydään usein läpi elinympäristöä, ruokavaliota ja sukurasitusta jne. Nykytilannetta kartoitetaan vaivasta tai tilanteesta riippuen erilaisilla testeillä.

Funktionaalinen lääkäri saattaa otattaa esim. seuraavia kokeita:

  • vitamiini- ja hivenainemittaukset
  • suoliston kunto ulostenäytteestä (erilaiset mm. bakteerianalyysit)
  • parasiittitestit
  • ruokayliherkkyydet ja -allergiat
  • hormonitoiminnan testejä
  • perusverenkuvaa ja muuta ”yleistä”
  • katsoa hiuksien, ihon ja kynsien kunnon

Kun senhetkinen tilanne on selvillä, on helpompi arvioida oireiden syntyperää. Tilanteesta pystytään myös toteamaan tulevia terveysriskejä, jos asialle ei tehdä mitään (esim. puutostilat). Esimerkiksi matalat d-vitamiinitasot altistavat jo monelle muulle sairaudelle, jos tilaa ei korjata jne. Kun vastaanotolle menee vaivojen kanssa, saattaa saada vähän enemmänkin korjattavaa kuin oli kuvitellut. Kuitenkin haluaisin korostaa, että myös lopputulema voi olla parempi kuin olit kuvitellut. Lääkäri ei tässäkään tilanteessa paranna, vaan itse on tehtävä kaikki muutokset yksitellen – otettava vastuu omasta terveydestä.

Funktionaaliset lääkärit määrävät myös normaaleja lääkkeitä, kuten  esimerkkiksi antibiootteja. Näiden lisäksi kehon paranemista valitaan yksilöllisesti oikeita lisäravinteita ja hivenaineita – edistämään usein myös lääkkeiden vaikutusta ja auttamaan mahdollisissa sivuvaikutuksissa. Lähtökohtana on aina potilaan oma vointi, jotta siitä saataisiin mahdollisimman hyvä.

Mistä löytää funktionaalisen lääketieteen vastaanoton ja lääkärin?

Funktionaalisen lääketieteen vastaanottajia löytyy esimerkiksi Paula Heinosen sivustolta listattuna täältä ympäri Suomea. Olen asioinut heistä Erkki Antilalla Helsingin Antioksidanttiklinikalla, josta löytyy myös paljon muita vastaanottajia. Antioksidanttiklinikoita löytyy myös Tampereelta ja Oulusta. Yksittäisiä vastaanottajia voi löytyä muista yksityisistä toimipisteistä, kuten Helsingin Astris -lääkärikeskuksesta.

Jos kaipaat vastauksia epämääräisiin ongelmiin, haluat hoitaa paremmin jo diagnosoitua sairautta tai haluat ennaltaehkäistä sairastumista, varaa aika funktionaalisen lääkärin vastaanotolle. Saatat joutua jonottaamaan kuukauden tai kaksi ja maksamaan muutaman satasen, mutta se voi olla yksi elämäsi tärkeimpiä sijoituksia <3 Onko terveydellä ja hyvällä ololla olemassa hintaa?

En halua edes ajatella omaa tilannetta, jos en olisi alunperin lähtenyt hakemaan apua kokonaisvaltaisemmin ensin OMT-fysioterapiasta (olen tarvinnut myös myöhemmin muihin vaivoihin) sekä alan lääkäreiltä. Sen lisäksi olen käyttänyt myös ravitsemusneuvojien osaamista, koska kaipasin konsultaatiota haastavaan tilanteeseen. Ravitsemusneuvojat ja -terapeutit toimivat usein yhteistyössä funktionaalisen lääkärin kanssa.

Kesän aikana pistetään tulille tiukkaa asiaa raudanpuutteesta, jonka korjaaminen on monien kohdalla ”muuttanut elämän”. Sen lisäksi kerron, miten allekirjoittanut biohakkeri seurailee itse omia labra-arvojaan. Joskus ei ole pahitteeksi tehdä pientä tilannekartoitusta. Autot viedään vuosittain määräaikaishuoltoon ja asuntoihin tehdään kuntotarkastuksia – milloin sinä olet kartoittanut kehosi tilanteen? 🙂

Lähteet ja lisälukemista:

Kuvat kuvapankista Stocksnap.

Antioksidanttiklinikka – Kruunuhaan Lääkärikeskus Oy

http://www.paulaheinonen.fi/flt-asiantuntijat/

Funktionaalinen lääketiede

hyvinvointi terveys hyva-olo suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *