3 kirjaa naisille. Ja miehille.

Mietin tämän jutun otsikkoa pidempään kuin sen sisältöä. Kuuntelin nimittäin kolme kirjaa, jotka on kai suunnattu periaatteessa naisille, mutta ”naistenkirja” kuulosti väärältä ja chick lit jotenkin halventavalta. Ja kukas minä olen edes sanomaan, kenen näitä kirjoja pitäisi lukea.

 • Henriikka Rönkkönen: Mielikuvituspoikaystävä ja muita sinkkuelämän perusasioita 
 • Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori
 • Karoliina Sallinen: Tee se itse vauva.

Kolme kirjaa naisille ja miehille.png

Kyseessä on siis kolme kirjaa, jotka kertovat nuorista suomalaisista naisista eri elämäntilanteissa: yhdestä sinkusta, yhdestä vastarakastuneesta ja yhdestä tulevasta äidistä. Kuuntelin kirjat sattumoisin vielä tässä järjestyksessä ja huomasin vasta jälkeenpäin että nämähän ovat kuin yhtä jatkumoa, vaikka päähenkilö vaihtuukin kirjojen välillä.

Henriikka Rönkkönen: Mielikuvituspoikaystävä ja muita sinkkuelämän perusasioita

Ei härreguud! Unohda Sinkkuelämää-Carrien siveät muka-seksikolumnit! Rönkkönen, joka tunnetaan myös Sinkkublogistaan, kirjoittaa asioista, elimistä ja eritteistä niiden oikeilla nimillä eikä ujostele eikä häpeile minkään kanssa. Kirjoitukset eivät ole kuitenkaan kiusallisia – tai no ehkä ihan vähän – vaan aivan hulvattoman hauskoja. En muista nauraneeni ääneen millekään kirjalle samoin kuin tälle ajatellen samalla että ”ai kamalaa, sanoiko se tuon ihan oikeasti?”

Kirja on erityisesti äänikirjana oikein loistavaa kuunneltavaa julkisessa liikennevälineessa tai vaikkapa lapsen tanssikoulun aulassa, kun voi pärskähdellä itsekseen ja muut läsnäolijat voivat vain ihmetellä, mikä nyt on noin hauskaa.

Rönkkösellä on muuten myös Instagram-tili, jonka postauksista monet ovat läheistä sukua kirjalle. Suositukset molemmille. Nyt vaan kiinnostaisi niin kovin paljon, että mitkä kirjan tapahtumista olivat suoraan Rönkkösen omasta elämästä, ja mitkä niistä olivat tapahtuneet hänen mielikuvitusystävilleen?

Kenelle? Kaikille, joita kiinnostaa suora puhe naisten seksielämästä. Ja miehistä.

* * *

Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori

Veera Niemisen teos on varsinainen hyvän mielen kirja. On nuori nainen ja nuori mies, jotka löytävät toisensa opintojen loppuvaiheessa. He tietävät kuuluvansa yhteen, ja nainen muuttaa kesäloman ajaksi miehen kanssa tämän lapsuudenkotiin, varsinaissuomalaiselle karjatilalle. Miehen tulevaisuudessa siintää sukupolvenvaihdos, ja hänestä tulee joskus tilan isäntä.

Vaan miten vilkas ja kaupunkielämään tottunut karjalaisnainen sopeutuu maatilalle, jota asuttavat myös miehen isä ja mörököllimäinen setä sekä teini-ikäinen pikkuveli?

Löysin kirjasta monta tilannetta, joihin pystyin samaistumaan ajatellen sitä, kun kävin itse aikoinani ensimmäisiä kertoja vaimoni kotitilalla. Tunne siitä, että puhuimme aivan eri kieltä ei ollut liioittelua.

Kenelle? Kaikille kaupunkilaisille, jotka ovat joskus menneet ensimmäiset kertaa puolisonsa kotiin maaseudulle, toiselle murrealueelle.

* * *

Karoliina Sallinen: Tee se itse vauva

Sokerina pohjalla Lilyn Kolmistaan-blogin Karoliinan lähes uunituore teos, joka ilmestyi ilokseni myös äänikirjana, vaikka olin saanut kyllä paperikopionkin itselleni.

Tee se itse vauva on kirja raskaudesta ja sen yrittämisestä. Samaistumiskohtia löytyy jokaiselle, joka on tutustunut kumpaankin puuhaan.

Päähenkilöt ovat kolmekymppinen ensimmäistä lastaan odottava pari. Kirja seuraa raskautta viikosta viikkoon ja päättyy lapsen syntymään. Kyseessä ei ole kuitenkaan vain raskauspäiväkirja vaan Sallinen kirjoittaa raskausviikoista välillä tulevan isän ja välillä äidin näkökulmasta. Tämä onkin kirjan paras puoli, sillä isän näkökulma tuo kirjaan vaihtelua ja omanlaistaan huumoria. Isän näkökulmasta kirjoitetuissa luvuissa mietin, että kylläpä Sallinen kertookin uskottavasti myös siitä, mitä miehen pään sisällä tapahtuu.

Tee se itse vauva on myös hyvän mielen kirja, jota lukiessa tai kuunnellessa voi naurahdella ja hymyillä tutuille tilanteille ja muistella omien lasten odotusaikaa.

Kenelle? Kaikille, jotka ovat joskus odottaneet lapsia tai odottavat sellaista.

* * *

Tähän jatkumoon sopisi selvästi, että seuraavat teokset käsittelisivät lapsiperhe-elämää. Joku varmaan heittää, että ”ja avioeroa”. Katsellaan, mitä löytyy.

Kommentit (6)
 1. Hah, kuuntelin samat kirjat samassa järjestyksessä kuukausi takaperin ja ahh – voin niin samaistua tähän analyysiin. Mielikuvituspoikaystävä roisiudessaan ihan priimaa ja toiset kaverit mukavan kevyttä lukemista (tai kuunneltavaa)

 2. Noora Parkkonen
  15.11.2016, 20:17

  Kiitos vinkeistä! Tuo Mielikuvituspoikaystävä oli ihan loistava, täytyy lukea nuo muutkin!

  1. Eipä kestä! Hauskaa, jos kirjoituksistani on iloa 🙂 Parista kirjasta on vielä jutut kirjoittamatta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *