Blini, syrniki, oladushki

Isyyspakkaus

Naureskelimme viikonloppuna, että vanha kunnon #blinigate nostelee taas päätään.

Tämä termi liittyi WTD-Natan taannoiseen postaukseen, jossa hän ihmetteli, miksi Suomessa blineiksi kutsutaan niitä paksuja, hiivalla nostettuja tattarijauholettuja, kun venäläisessä ruokakulttuurissa blini tarkoittaa ihan sitä ohutta vehnäjauhoräiskälettä. 

Sittemmin olen nähnyt paksuista letuista sekä nimeä syrniki että oladushki (tai oladji). Syrniki kuulemma tehdään kuitenkin rahkasta, ja oladushkikaan ei taida olla aivan yksiselitteisesti tattarijauhoista tehty. Nata kyllä pohti, että eri nimet viitannevat enemmänkin letun kokoon kuin siihen, mitä jauhoja ne sisältävät.

Tiedä häntä, en vieläkään osaa sanoa, mistä juuri nämä tattarijauhoblinit ovat Suomeen tulleet ja miksi. Koska Nata ei ollut niitä edelleenkään maistanut, kutsuimme hänet meille blini-illalliselle.

Ja kyllä pieni tyttö odottikin häntä kylään! Nata-täti sai nähdä kaikki joululahjat, Frozen-lelut, Anne-tädin antaman boleron sekä uuden valokuvakirjan. Ja tietysti pelata Timanttiponeja!

Rouva teki blinien täytteiksi katkarapusörsseliä, kylmäsavulohihommelia ja savumuikkutöhnää, ja tarjolla oli luonnollisesti myös smetanaa, mätiä ja punasipulia sekä suolakurkkuja ja hunajaa.

Natan tuomio oli yksiselitteinen: aivan törkeän hyvää ja aivan sama, miksi näitä lettuja kutsutaan! Ei meillä lasketa, mutta Nata taisi syödä näitä viisi - hyvällä ruokahalulla! :D

Kiitos Nata vierailuista, olet huipputyyppi!

P.s. Illallisella jälkkärinä oli ehkä parasta juustokakkua, jota olen ikinä maistanut. Nata kyseli jo omassa jutussaan sen reseptiä. Se ansaitsee kuitenkin oman postauksensa, joten palataan aiheeseen loppuviikosta!

Kommentit

MariaK (Ei varmistettu)

Venäjällä asuva siskoni oli sitä mieltä, että sielläkin on aiemmin blinit olleet tattarijauhosta tehtyjä paksuja, mutta jossain vaiheessa se on sitten muuttunut tavalliseksi letuksi (helpompi tehdä?). Jouluna tehtiin perunablineja, mutta kyllä mä kannata näitä meidän suomalaisten perinteisiä tattariblinejä niin ikään. :) Täytyisköhän loppiaisena tehdä?

Tommi K
Isyyspakkaus

Ehdottomasti täytyisi!

Nata - White Trash Disease

Ihanaa! Seuraavaks sit larussa taas, kynsilakkabileet jee! <333

Tommi K
Isyyspakkaus

Sovittu!

Maijastiina (Ei varmistettu)

Venäjällä asuessani + Suomessa monia venäläisiä kohdatessani kukaan ei tunnu tunnistavan suomalaista bliniä, joten en enää itse usko sillä olevan edes historiallista taustaa sen kummemmin Venäjällä. Olisikin mielenkiintoista tietää, että mistä nykysuomalaisten blinireseptit tulevat. Oman sukuni bliniresepti kun on Suomen Viipurista. Olen siksi arvellut, että blinejä on tehty aikoinaan Suomen itärajalla, josta ruoka on sitten tuotu muuallekin Suomeen ja otettu käyttöön samalla venäläinen nimi erottamaan se suomalaisista pikkuletuista. Monet suomalaiset myös tuntevat blinit paremmin puhekielisellä nimellä linni. Linnejä on useimmiten syöty laskiaisena.

Tommi K
Isyyspakkaus

Enpä olekaan koskaan kuullut tuota "linni"-nimeä! Toivottavasti joku ruokakulttuurihistorioitsija osaa joskus kertoa tämän ruoan taustoista.

mamu (Ei varmistettu)

Suomi-Venäjä lettusanasto:

blini, blinchiki= PAKSUJA vehnäjauhoon tehtyjä lettuja, syödään usemmiten aamupalaksi mansikkahillon kera.

sirniki= sana sir tarkoittaa juustoa, sirnikit ovat siis paksuja ja pieniä maitorahkalettuja, mutta suomessa käytännössä vaikea valmistaa autenttisia sirnikkejä, koska venäjällä maitorahka on erilaista kuin suomessa.

oladi= pieniä paksuja piimälettuja, todella herkullisia smetanan kera ;P

Tommi K
Isyyspakkaus

Onkos sinulla sanaa tai selitystä tattariletuille..? ;)

ihan mamuna! (Ei varmistettu)

vaikka idästä alun perin olenkin ja blinejä on tullut syötyä pienestä pitäen, en valitettavasti osaa vastata kysymykseesi :D

SanskuLevis (Ei varmistettu)

Ihanat illanistujaiset! Kyllä näkee, että teän tyttö tykkää Natasta todella paljon! Ja Eppu-koiruus myös. :) Johtuuko valosta vai onko Epulla kaihi silmässä?

Tommi K
Isyyspakkaus

Ei valitettavasti johdu valosta. Epulla on toisessa silmässä kaihia ja toisessakin jo huono näkö, eli se ei enää näe kovin hyvin. Päivällä ei ole ongelmia, mutta illan hämärässä se ei aina uskalla esim. hypätä sohvalle.

Ros (Ei varmistettu)

Hei! Miten letut saa säilymään hyvinä tarjoiluun asti niin etteivät ne jäähtyisi tai menettäisi rapeuttaan?

Tommi K
Isyyspakkaus

Rouva on nyt parit kerrat kokeillut tällaista metodia: Lado valmiit letut uunipellille yhteen kerrokseen, ja laita ne lopuksi 120-asteiseen uuniin juuri ennen tarjoilua.

Kommentoi