Burgundinpataa muistuttava naudanlihapata
Toisinaan on vaikea päättää, millä nimellä jotain ruokaa kutsuu. Jos olisin laittanut jutun otsikoksi ”burgundinpata”, olisin varmaan saanut kuulla, että kyseinen ruoka ei ole burgundinpataa, koska siitä puuttuu raaka-aineet X, Y ja Z.
Tässä jutussa näkyvä ruoka on siis naudanlihapata, joka on saanut inspiraationsa burgundinpadasta.
Tulimme järjestäneeksi sunnuntaina puolivahingossa itsenäisyyspäivän juhlapäivällisen, kun kotinsa vesivahinkoa paossa oleva Anne pyysi meitä ulos syömään. Anne ei tullut muuttolaatikoidensa keskellä ajatelleeksi, että on itsenäisyyspäivä.
”Voi olla vähän huonosti paikat auki itsenäisyyspäivänä. Mutta meille olet kyllä tervetullut. Tuletko päivälliselle ja katsomaan juhlia? 😀 Meillä on burgundinpataa”, kysyin.
”Kuulostaa mahtavalta”, sain vastaukseksi.
Huomaa myös hieno siniristilippumme, jonka askartelimme yhdessä tytön kanssa. Kun kotoa ei löytynyt sinistä paperia, maalasimme valkoista paperia siniseksi vesiväreillä ja leikkasimme ristin paperisuikaleet siitä.
Lihapadan kanssa tarjolla oli kurpitsarisottoa (ohje) ja uunissa paahdettuja porkkanoita, paprikoita ja munakoisoja.
Jouduimme neuvottelemaan Rouvan kanssa hetkisen siitä, sopiiko kurpitsarisotto lihapadan lisukkeeksi – ja olin väärässä. Kurpitsarisotto oli erinomainen lisuke.
Naudanlihapata
Ainekset
- 600 g naudan (sisä)paistia
- öljyä paistamiseen
- 4 porkkanaa
- 2 sipulia
- 2 varsisellerin vartta
- tuoretta rosmariiniä (lehdet n. 10 cm:n matkalta)
- 2 dl punaviiniä (esim. Gérard Bertrand Naturalys Côtes du Rhone 2014, Alko #468327)
- 1/2 dl kuivattuja herkkutatteja
- pieni pala kuivattua chiliä
- n. 3 dl vettä
- mustapippuria
- 1 tl suolaa
Valmistaminen
- Paloittele naudanpaisti reilun kokoisiksi paloiksi ja poista kalvot
- Kuumenna öljy paistinpannulla ja ruskista lihat pienissä erissä. Kumoa kypsät lihat pataan
- Kuori porkkanat ja sipulit ja paloittele ne sekä varsisellerit ronskeiksi paloiksi
- Paista kasviksia hetki samalla pannulla, jolla paistoit lihat, ja kumoa nekin pataan
- Lisää pataan rosmariini, punaviini, kuivatut herkkutatit sekä hienonnettu chili
- Laske vesi paistinpannulle, lisää veteen mustapippuria ja suolaa ja kiehauta. Kaada vesi pataan niin, että lihat peittyvät juuri ja juuri
- Kuumenna pataa liedellä niin, että neste kiehahtaa. Peitä kannella ja nosta hautumaan 100-asteiseen uuniin
- Anna hautua 6 – 8 tuntia. Voit huoletta hauduttaa pataa myös yön yli, jos teet sen illalla ennen nukkumaan menoa.
Tarkista valmiin padan maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
Olipa aivan älyttömän hyvää. Ja jälkiruoaksi vielä vuoden ensimmäiset piparit! Saimme pari kuukautta sitten Maku-lehden kuvauksista yli jääneen piparitaikinan (ohje) ja latoimme sen pakastimeen. Hyvin toimi, ja piparit olivat aivan supermaukkaita!