Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #24

Joko olet törmännyt kukkakaalitalkoisiin? Viime viikolla uutisoitiin, että kukkakaalisato on tänä vuonna kypsynyt äkillisesti ja niin yhdellä kertaa, että kukkakaalista on nyt ylitarjontaa. Sen johdosta kukkakaalin hinta on romahtanut, ja viljelijöille on ollut jopa edullisempaa jättää osa sadosta peltoihin mätänemään. Nyt kukkakaalireseptejä on jaettu somessa ahkerasti, ja Rouvakin jakoi omia vinkkejään Instagramissa. Kokeile vaikkapa näitä kukkakaalipyöryköitä ja tee niiden seuraksi ihana nepalilaishenkinen curry, joka sai ihastuneen vastaanoton niin kotona kuin somessa! Ohje pyöryköiden alla.

IMG_9293.JPG

”Lisää kukkakaalia! Teki mieli kasvispullia, joten tein sellaiset sitten kukkakaalista. Keitin ensin kaksi desiä kuivattuja punaisia linssejä mahdollisimman vähässä vedessä muhjuksi kahden hienonnetun valkosipulinkynnen kanssa. Raastoin ison, 800 grammaa painavan kukkakaalin karkeaksi raasteeksi. Sekoitin linssit ja kukkakaalimurun kulhossa, lisäsin kolme isoa palaa kuivunutta leipää murusina, kolme desiä raastettua goudaa, teelusikallisen suolaa, mustapippuria ja todella ison kourallisen hienonnettua lehtipersiljaa ja kaksi kananmunaa ja sekoitin tasaiseksi. Annoin taikinan levätä jääkaapissa pari tuntia ja pyörittelin sen sitten palleroiksi uunipellille leivinpaperin päälle. Paistoin pullia 200-asteisessa uunissa runsaan puoli tuntia, käänsin pullat varovasti noin 20 minuutin jälkeen. Tulipa mehevät, ja sainpa ujutettua kuvaan myös auenneen daalian. #keittiössänyt #kukkakaalitalkoot #kasvispullat”

IMG_9292.JPG

Onko siellä ketään muuta, joka tilaa nepalilaisessa ravintolassa aina kasvispullia sellaisessa paksussa keltaisessa kastikkeessa? Olen tainnut onnistua tekemään karvalakkiversion tuosta maagisesta kastikkeesta, jota voisin lusikoida suoraan kattilasta.

Kas näin se syntyy: Kuumensin pienessä kattilassa tilkan öljyä ja lisäsin kaksi teelusikallista curryjauhetta ja teelusikallisen jeeraa ja sekoitin hetken. Seuraavaksi lisäsin kaksi hienonnettua sipulia ja kuullotin. Lisäsin kolme valkosipulinkynttä ja haudutin sipulit miedolla lämmöllä ihan pehmeiksi. Seuraavaksi lisäsin purkillisen kookosmaitoa ja kolme kukkurallista ruokalusikallista tomaattipyrettä ja keitin vartin, niin että kastike vähän sakeni. Ihan lopuksi nuijin desin cashewpähkinöitä muovipussissa rouheeksi lihanuijalla (en ymmärrä miksi meillä sellainen on, en ole kertaakaan eläessäni nuijinut mitään lihaa) ja lisäsin kastikkeeseen ja kuumensin hetken. Lopuksi maustoin suolalla. Tätä kastiketta voi sitten haarukoida riisin ja (uunissa paahdettujen) kasvisten kanssa, tai vaikka eilen vinkkaamieni kukkakaalipullien kera! #keittiössänyt #läpimurto #kukkakaalitalkoot #vegaaninen #vegan

IMG_9294.JPG

Koska olin viikonlopun metsässä ja söin vain sieniä, #kukkakaalitalkoot uhkasivat mennä osaltani ohi. Onneksi mies oli hereillä ja kävi eilen ostoksilla. Kukkakaalisato kypsyi tänä vuonna kerralla, minkä vuoksi nämä ihanat kasvikset uhkaavat jäädä peltoon mätänemään :-( 

Kurvaapa siis tänään kauppaan ja tee vaikka tätä omaa lemppariani, uunissa paahdettua kukkakaalia: pese ja leikkaa vajaan kilon kokoinen kukkakaali suunnilleen samankokoisiksi paloiksi. Paloittele myös kanta ja lehdet. Sekoita tilavassa kulhossa 1/2 dl oliiviöljyä, 3 rkl Dijon-sinappia, 1/2 tl suolaa ja 1/4 tl mustapippuria. Lisää kukkakaalit kulhoon ja pyörittele käsin kastikkeessa. Kumoa kukkakaalit uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda 200-asteisessa uunissa napakan kypsiksi, noin 20 minuuttia. Jos haluat, voit vielä uunista ottamisen jälkeen raastaa päälle parmesaania. Yritä olla napsimatta kaikkia suoraan pelliltä. 

Me syömme nämä poikasen kanssa lounaaksi lihapullien kera, jos tähteitä jää, nakkaan loput illalla kantarellicarbonaraan. Nam <3 #gastronaatti

IMG_9295.JPG

”Äiti paistoi juustomaidosta lettuja, minä tein täytteet metsän ja kasvimaan aineksista: rouskuista, kesäkurpitsasta ja sipulista. Mmmmmmmm! #maalla #lettupäivä”

IMG_9296.JPG

”Huristelin tässä päivänä eräänä ensimmäistä kertaa vispipuuron uudella yleiskoneellani. Jösses miten kuohkeaa siitä tuli! Ja koska vakkarijääkaappirasiani olivat muussa käytössä, jouduin jakamaan jämät tyhjiin hillopurkkeihin. Se osoittautui käteväksi systeemiksi: valmis aamupala odottaa nyt jääkaapissa vain kannen auki naksauttamista! #keittiössänyt #vispipuuroa #keittiöinnovaatio #mindblowing”

IMG_9297.JPG

Tein pitkästä aikaa iltaruoaksi risoton, tällä kertaa kesäkurpitsasta, koska niitä ON. Kuullotin ensin kaksi hienonnettua sipulia ja kaksi varsisellerin vartta oliiviöljyssä ja lisäsin sitten yhden keskikokoisen kesäkurpitsan raastettuna. Kuullotin kesäkurpitsan pehmeäksi, lisäsin riisit ja sitten (luiden rippeistä viikonloppuna keitettyä) kanalientä muutamassa osassa. Lopuksi lisäsin raastettua parmesaania ja ison kourallisen hienonnettua lehtipersiljaa ja maustoin suolalla ja mustapippurilla. Lautasella ripottelin päälle muutaman saksanpähkinän ja sipuleiden vihreät varret.

Kaikille maistui, jopa kesäkurpitsakriittinen viisivuotias haarukoi menemään <3 #keittiössänyt #kesäkurpitsarisotto

IMG_9298.JPG

”#keittiössänyt #paahtajanainen #kesäkurpitsahulluus”

 

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Sarjan edelliset osat:
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #23
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #22

Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #21

 

koti ruoka-ja-juoma