Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #31

Tässä taas parhaita paloja Rouvan Instagram-tililtä viimeisen kahden viikon ajalta. Omat suosikkini ovat kukkakaali mac and cheese, hernekeitto savupotkalla ja tietysti maailman paras pannukakku! Eikä pidä unohtaa sitä suolaista mysliä, jota ehdin jo ripotella lasten iltajogurtin päälle viime viikolla, kun unohdin, että piti maistaa, kummasta myslistä on kyse. Niin, ja tiesitkö, että pullaakin voi leipoa vehnäjuurella?

EB80F722-C136-484D-88BD-80D1DCE1286F.jpeg

Tänään syötiin makaronilaatikkoa muttei mitä tahansa makaronilaatikkoa vaan mac and cheeseä kukkakaalista!

Tein ensin valkokastikkeen: sulatin kattilassa 50 grammaa voita, lisäsin 1 dl vehnäjauhoja ja paistoin hetken miedolla lämmöllä. Sitten lisäsin litran maitoa tilkka kerrallaan kierrevatkaimella kiihkeästi sekoittaen ja keitin muutaman minuutin, niin että kastike sakeutui ja jauho kypsyi. Sitten lisäsin sata grammaa raastettua Goudaa. Lopuksi maustoin kastikkeen lisäämällä teelusikallisen suolaa, pari kierrosta valkopippuria myllystä ja raastamalla pikkuisen muskottipähkinää. 
Sitten kaadoin vuokaan pussillisen (400 g) makaroneja, pienen (500 g) karkeaksi raastetun kukkakaalin ja valkokastikkeen ja sekoitin. Lopuksi ripottelin pinnalle pikkuisen juustoraastetta ja leivänmurut leikkuulaudalta. 

Paistoin 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes pinta ruskettui kauniisti ja makaronit kypsyivät. Pöydässä seurana oli vihreää salaattia ja suolaista mysliä. #keittiössänyt #talviruokaa #makaronilaatikko #macncheese

946ADEF9-7161-4A92-BBA4-E040ABDA62D9.jpeg

Terveisiä laskiaissunnuntaista: hernekeitto on hautunut uunissa aamusta asti, ja juureen tehty (!) pullataikina kohoaa laiskasti mikrossa. Katsotaan miten käy! #keittiössänyt #laskiainen #hernekeittopäivä

FF2D1E11-F645-4DE9-A0C7-6456EEEF5924.jpeg

No siinä se nyt on, juuripulla. Olisi voinut kohottaa kauemminkin, mutta ilta tuli vastaan eikä viisivuotias enää voinut odottaa hetkeäkään, enkä kyllä minäkään. Oikein kelvollisia niistä silti tuli. Ei voi kuin hämmästellä, mihin kaikkeen vehnäjuuri taipuu, saa myös runebergintorttumiehen syömään yhden laskiaispullan 🙂 #keittiössänyt #laskiainen #juuripulla

F0AA4AD1-FB74-4F91-B9A4-D01A73D0A212.jpeg

Pannukakkua maanantaihinne, olkaat hyvät. @jonna_suolaajahunajaa kertoi kerran tekevänsä pannukakun ruskistetusta voista. Asiaa hetken mietittyäni tajusin, että niinhän oma äitini tekee: laittaa pellin voin kanssa uuniin kuumenemaan, ennen kuin kaataa sille taikinan. Sitten päätin kokeilla ja voi, pannarista tuli todella vielä parempaa. ”Äiti, tämä pannukakku on jotenkin ihan hirmuisen hyvää”, komppasi viisivuotiaskin! #keittiössänyt #pannukakku #pannaria

82400BDD-722D-4D7A-8E5A-5ACB2E53AEF8.jpeg

”Myslintekopäivä. #keittiössänyt #pikkunaatti #mysliä #kuivakaappihaaste”

A6AB9619-BD18-4D29-85B8-6725B003DC1D.jpeg

”Mies tyhjensi vihanneskaupan alelaarin tomaateista, jotka pääsivät yöksi saunomaan. #keittiössänyt #uunitomaatit #aamiaishommia”

CF3DC895-B1D4-4BB9-8B50-E93FBC20368D.jpeg

”En ole taas hetkeen muistanut hehkuttaa uunifetaa, joten korjataanpas asia! Tällä kertaa iki-ihanan fenkolin seurassa! Eli runsas vartti 200-asteisessa uunissa, ja tuo kirpeä, kovakin juusto muuntuu pehmeän lempeäksi. Kannattaa kokeilla! #keittiössänyt #uunifeta #gastronaatti2”

1FBDB3B3-5E7B-4054-ADBB-D01E3478CFB1.jpeg

”Tämä se on yksi ihanimmista kukkakaaliruoista, jota on näköjään saatava talvellakin: paloittele kilon kokoinen kukkakaali suunnilleen samankokoisiksi paloiksi, myös kanta ja lehdet, ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Sekoita kulhossa 1/2 dl oliiviöljyä, 3 rkl karkeaa Dijon-sinappia, 1/2 tl suolaa ja 1/4 tl mustapippuria. Hulauta öljyseos pellille kukkakaalien päälle ja pyörittele palat öljyssä käsin. Paahda 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes kukkakaalit ovat napakan kypsiä. Yritä olla syömättä suoraan pelliltä. #keittiössänyt #kukkakaalirakkautta”

2F4C160B-0EDA-4560-83F2-B9483D41B7B5.jpeg

Taasko se teki mysliä, ehkä mietit. Juu niin tein, mutta tämäpä ei ole mitä tahansa mysliä vaan suolaista mysliä!

Viime syksynä törmäsin useammassakin ulkomaisessa ruokablogissa ruokiin, joiden päälle oli ripoteltu suolaista mysliä ja en voinut kuin hämmästellä, etten ollut keksinyt tätä itse, vaikka melkoinen ripottelijanainen olenkin. Vasta kuitenkin #kuivakaappihaaste sai tarttumaan toimeen. 
Sekoitin isossa kulhossa ruokalusikallisen Dijon-sinappia, 3/4 dl oliiviöljyä, 1 tl kuivattua timjamia ja 1 tl suolaa. Lisäsin 5 dl kaurahiutaleita, 2 dl auringonkukansiemeniä, 1 dl seesaminsiemeniä, 1 dl pellavansiemeniä ja 1 dl kurpitsansiemeniä. Rutistelin mausteet tasaisesti kuiviin aineisiin ja levitin seoksen uunipellille leivinpaperin päälle. Paahdoin mysliä 175-asteisessa uunissa runsaat puoli tuntia, kunnes se kuivui. 
Tätä on nyt kiva ripotella salaatteihin, risottoihin, keittoihin tai napsia ihan sellaisenaan. Mies toki jo ehti sekoittaa tämän makeaan versioon ja lusikoi lasten iltajogurtin päälle… 

#keittiössänyt #suolainenmysli

25EE1DA9-9F4E-43CF-88AF-F32952F384DC.jpeg

Olemme palanneet kukkakaalihairahduksen jälkeen takaisin ruotuun. #keittiössänyt #perunahulluus

28FF77BB-AB13-4E1C-A025-EBF8190E3AB7.jpeg

”Kuhafileet kävivät pikaisesti uunissa ja saivat sitten päälleen fenkolin töyhtöjä. #keittiössänyt #uunikalaa #viikonloppu #gastronaatti”

23AD574F-ADC3-485A-9D36-A5F746ECDDEF.jpeg

”Viikonlopun kuumeenkarkoitusjuoma valmistuu tässä: mustikoita, mansikoita, mustaherukoita ja banaania pakastimesta, oman mökin omenamehua ruokakomerosta. #keittiössänyt”

 

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Sarjan edelliset osat:
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #30
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #29
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #28

Psst, jos et ole vielä ehtinyt ostaa Gastronaatti 2 -kirjaamme, löydät sen täältä: notofupublishing.com.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (6)
  1. Tunnustan, että en aiemmin ollut erityisen innostunut tästä postaussarjasta. Seuraan Rouvaa instassa, joten ajattelin, että sieltä bongaan kiinnostavat jutut. Juu ei, suurin osa menee ohi, eikä niitä tule erikseen käytyä katsomassa Rouvan omasta profiilista. Viime kerran vinkeistä tein punajuurilasagnea, ja siitä tuli taivaallisen hyvää! Eli kiitos siis mainiosta ohjeesta! Olen aika epävarma kokki, mutta onnistumiset kannustavat uusiin kokeiluihin. Tästä aion kokata nuo molemmat kukkakaali-ideat.

    1. Kiva kuulla! Mietin myös alussa, onko tällaisessa sarjassa mitään mieltä, mutta sitten ajattelin että ensinnäkään kaikki eivät halua käyttää Instagramia ja toisaalta täältä löytää helpommin jonkin vanhan postauksen, jota etsii. Nyt olen oikein tyytyväinen, että lähdin tätä tekemään. 

  2. Nuo sinappikukkakaalit, NAM! Muistin eilen nähneeni kyseisen kuvan instagramissa ja oli pakko kaivaa se sieltä. Jääkaapista löytyi sopivasti myös kukkakaali ja muita aineksia, ei muuta kuin uuni päälle. Odotus palkittiin, oli kyllä hyviä! Katsotaan mitä mies sanoo annoksestaan 🙂

    1. Kiva kuulla! Mitäs hän sanoi? 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *