Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #31
Tässä taas parhaita paloja Rouvan Instagram-tililtä viimeisen kahden viikon ajalta. Omat suosikkini ovat kukkakaali mac and cheese, hernekeitto savupotkalla ja tietysti maailman paras pannukakku! Eikä pidä unohtaa sitä suolaista mysliä, jota ehdin jo ripotella lasten iltajogurtin päälle viime viikolla, kun unohdin, että piti maistaa, kummasta myslistä on kyse. Niin, ja tiesitkö, että pullaakin voi leipoa vehnäjuurella?
”Tänään syötiin makaronilaatikkoa muttei mitä tahansa makaronilaatikkoa vaan mac and cheeseä kukkakaalista!
Tein ensin valkokastikkeen: sulatin kattilassa 50 grammaa voita, lisäsin 1 dl vehnäjauhoja ja paistoin hetken miedolla lämmöllä. Sitten lisäsin litran maitoa tilkka kerrallaan kierrevatkaimella kiihkeästi sekoittaen ja keitin muutaman minuutin, niin että kastike sakeutui ja jauho kypsyi. Sitten lisäsin sata grammaa raastettua Goudaa. Lopuksi maustoin kastikkeen lisäämällä teelusikallisen suolaa, pari kierrosta valkopippuria myllystä ja raastamalla pikkuisen muskottipähkinää.
Sitten kaadoin vuokaan pussillisen (400 g) makaroneja, pienen (500 g) karkeaksi raastetun kukkakaalin ja valkokastikkeen ja sekoitin. Lopuksi ripottelin pinnalle pikkuisen juustoraastetta ja leivänmurut leikkuulaudalta.Paistoin 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes pinta ruskettui kauniisti ja makaronit kypsyivät. Pöydässä seurana oli vihreää salaattia ja suolaista mysliä. #keittiössänyt #talviruokaa #makaronilaatikko #macncheese”
”Terveisiä laskiaissunnuntaista: hernekeitto on hautunut uunissa aamusta asti, ja juureen tehty (!) pullataikina kohoaa laiskasti mikrossa. Katsotaan miten käy! #keittiössänyt #laskiainen #hernekeittopäivä”
”No siinä se nyt on, juuripulla. Olisi voinut kohottaa kauemminkin, mutta ilta tuli vastaan eikä viisivuotias enää voinut odottaa hetkeäkään, enkä kyllä minäkään. Oikein kelvollisia niistä silti tuli. Ei voi kuin hämmästellä, mihin kaikkeen vehnäjuuri taipuu, saa myös runebergintorttumiehen syömään yhden laskiaispullan :) #keittiössänyt #laskiainen #juuripulla”
”Pannukakkua maanantaihinne, olkaat hyvät. @jonna_suolaajahunajaa kertoi kerran tekevänsä pannukakun ruskistetusta voista. Asiaa hetken mietittyäni tajusin, että niinhän oma äitini tekee: laittaa pellin voin kanssa uuniin kuumenemaan, ennen kuin kaataa sille taikinan. Sitten päätin kokeilla ja voi, pannarista tuli todella vielä parempaa. ”Äiti, tämä pannukakku on jotenkin ihan hirmuisen hyvää”, komppasi viisivuotiaskin! #keittiössänyt #pannukakku #pannaria”
”Myslintekopäivä. #keittiössänyt #pikkunaatti #mysliä #kuivakaappihaaste”
”Mies tyhjensi vihanneskaupan alelaarin tomaateista, jotka pääsivät yöksi saunomaan. #keittiössänyt #uunitomaatit #aamiaishommia”
”En ole taas hetkeen muistanut hehkuttaa uunifetaa, joten korjataanpas asia! Tällä kertaa iki-ihanan fenkolin seurassa! Eli runsas vartti 200-asteisessa uunissa, ja tuo kirpeä, kovakin juusto muuntuu pehmeän lempeäksi. Kannattaa kokeilla! #keittiössänyt #uunifeta #gastronaatti2”
”Tämä se on yksi ihanimmista kukkakaaliruoista, jota on näköjään saatava talvellakin: paloittele kilon kokoinen kukkakaali suunnilleen samankokoisiksi paloiksi, myös kanta ja lehdet, ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Sekoita kulhossa 1/2 dl oliiviöljyä, 3 rkl karkeaa Dijon-sinappia, 1/2 tl suolaa ja 1/4 tl mustapippuria. Hulauta öljyseos pellille kukkakaalien päälle ja pyörittele palat öljyssä käsin. Paahda 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes kukkakaalit ovat napakan kypsiä. Yritä olla syömättä suoraan pelliltä. #keittiössänyt #kukkakaalirakkautta”
”Taasko se teki mysliä, ehkä mietit. Juu niin tein, mutta tämäpä ei ole mitä tahansa mysliä vaan suolaista mysliä!
Viime syksynä törmäsin useammassakin ulkomaisessa ruokablogissa ruokiin, joiden päälle oli ripoteltu suolaista mysliä ja en voinut kuin hämmästellä, etten ollut keksinyt tätä itse, vaikka melkoinen ripottelijanainen olenkin. Vasta kuitenkin #kuivakaappihaaste sai tarttumaan toimeen.
Sekoitin isossa kulhossa ruokalusikallisen Dijon-sinappia, 3/4 dl oliiviöljyä, 1 tl kuivattua timjamia ja 1 tl suolaa. Lisäsin 5 dl kaurahiutaleita, 2 dl auringonkukansiemeniä, 1 dl seesaminsiemeniä, 1 dl pellavansiemeniä ja 1 dl kurpitsansiemeniä. Rutistelin mausteet tasaisesti kuiviin aineisiin ja levitin seoksen uunipellille leivinpaperin päälle. Paahdoin mysliä 175-asteisessa uunissa runsaat puoli tuntia, kunnes se kuivui.
Tätä on nyt kiva ripotella salaatteihin, risottoihin, keittoihin tai napsia ihan sellaisenaan. Mies toki jo ehti sekoittaa tämän makeaan versioon ja lusikoi lasten iltajogurtin päälle…#keittiössänyt #suolainenmysli”
”Olemme palanneet kukkakaalihairahduksen jälkeen takaisin ruotuun. #keittiössänyt #perunahulluus”
”Kuhafileet kävivät pikaisesti uunissa ja saivat sitten päälleen fenkolin töyhtöjä. #keittiössänyt #uunikalaa #viikonloppu #gastronaatti”
”Viikonlopun kuumeenkarkoitusjuoma valmistuu tässä: mustikoita, mansikoita, mustaherukoita ja banaania pakastimesta, oman mökin omenamehua ruokakomerosta. #keittiössänyt”
Rouva Instagramissa: @satu_koivisto
Sarjan edelliset osat:
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #30
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #29
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #28
Psst, jos et ole vielä ehtinyt ostaa Gastronaatti 2 -kirjaamme, löydät sen täältä: notofupublishing.com.