Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #35
Arjen ruokavinkit -sarjani on ollut ansaitulla kesätauolla, mutta nyt kun arki on taas pyörähtänyt käyntiin, myös arkiruokia näkyy Rouvan Instagramisssa enemmän. Ei kesä ole kuitenkaan ollut pelkkää mökin sadonkorjuuta ja ravintolaruokia, joten tässä Rouvan parhaat arkiruokavinkit ja pari muuta hienoa kuvaa viimeiseltä kahdelta kuukaudelta.
”Moni on kysellyt basilika-cashewtahnan ohjetta, joten tässä se tulee. Kyseessä on sitten sen verran monikäyttöinen ja koukuttava asia, että tulet varmasti tekemään sitä lukuisia kertoja. Alkuperäinen ohje on #gastronaatti2-kirjastani, joka muuten on vielä viikonlopun erikoistarjouksessa kustantajani kirjakaupassa, suoran linkin löydät profiilista, klik klik ostoksille!
Pese ja kuivaa litra basilikan lehtiä ja pehmeitä varsia. Kuori ja hienonna kaksi valkosipulinkynttä. Laita basilikanlehdet, valkosipulinkynnet, 2 dl cashewpähkinöitä, puolen sitruunan mehu, 1 tl suolaa ja pari kierrosta mustapippuria myllystä tehosekoittimeen ja hienonna tasaiseksi tahnaksi. Lisää lopuksi 1,5 desiä rypsiöljyä koneen käydessä ja jauha tasaiseksi.
Siirrä tahna puhtaaseen lasipurkkiin, tasoita pinta ja lorauta päälle kerros oliiviöljyä, niin tahna säilyy mainiosti jääkaapissa viikon.
Itse syön sitä leivän päällä, turkkilaiseen jogurttiin sekoitettuna dippikastikkeena, pottujen kanssa, tomaatti-mozzarellasalaatissa, pestopastassa, pizzan päällä, salaatinkastikkeena, uunikalan päällä, munakkaassa, suoraan purkista ja olenpa kerran hujauttanut sitä risottoonkin. Mikä parasta, jos vaikka omaa basilikasatoa pukkaa yli oman tarpeen, tahnan voi hyvin pakastaa jääpalamuoteissa tai pienissä lasipurkeissa, mikä tarkoittaa sitä, että tätä ihanuutta pääsee maistelemaan vaikka tammikuussa.
Ihanaa viikonloppua, toivottavasti maistuu! Jos innostut kokkaamaan, tägääthän kuvan #gastronaatti2 – niitä on ihana katsella <3#keittiössänyt #tomaattihulluus”
”Huomasithan basilika-cashewtahnani ohjeen perjantailta? Luettelin tälle joustavalle ihmeaineelle lukuisia käyttökohteita, mutta yksi unohtui: sitä voi sivellä myös uunileipiin mozzarellan alle. #keittiössänyt #uunileipiä #pizzaleivät”
”Chilikurkkujen ohjetta tiedusteltiin, joten tässä sellainen tulee. Huomaathan kuusivuotiaan taiteilemat hienot etiketit!
Pese kilo avomaankurkkuja juuresharjalla ja viipaloi. Viipaloi kaksi punaista chiliä. Kuori ja viipaloi pikkurillin kynnen kokoinen pala inkivääriä. Kuori ja viipaloi neljä valkosipulinkynttä.
Tee sitten liemi: Mittaa kattilaan 4,5 desiä vettä, 2,5 desiä sokeria, 3 rkl suolaa, 3 tl sinapinsiemeniä, 3 tl valkopippureita ja 3 tl korianterinsiemeniä ja keitä kymmenisen minuuttia. Lisää lopuksi 3 dl väkiviinaetikkaa ja kiehauta.
Kiehauta purkit vedessä kattilassa, jotta ne puhdistuvat. Jaa kasvikset kuumiin purkkeihin. Lisää lopuksi kuuma liemi purkkeihin ja sulje kansi. Anna tekeytyä kuukausi.
Herkkua ovat, lupaan!#keittiössänyt #sadonkorjuu #avomaankurkkuhulluus #omastapuutarhasta”
”Kesä ja #perunahulluus ottaa vähän lujille kaksivuotiaalle perunakriitikolle. Siksi välillä on taivuttava ja keitettävä Siiklien sijaan pastaa. Tänään laitoin spagetin kiehumaan ja kuullotin sillä aikaa öljytilkassa viisi hienonnettua valkosipulinkynttä. Sitten lisäsin purkillisen savumuikkuja, kuumensin nopeasti ja lisäsin sitten valutetun pastan paistinpannulle. Ihan lopuksi tiraus sitruunaa ja iso kourallinen hienonnettua oman mökin lehtipersiljaa ja sitten vain syömään. Taapero ahmi kaksin käsin, mikä on toki mukavaa vaihtelua. #keittiössänyt #pastapäivä #pikaruokaa”
”Britakakun sijaan teinkin tällä kertaa britaleivoksia: leikkasin levystä jokaiselle kolme pientä neliötä, sekoitin kerman sijaan kastikkeen turkkilaisesta jogurtista, tomusokerista ja vaniljajauheesta ja sitten vain kokosin leivokset latomalla palat päällekkäin ja lisäämällä väleihin kastiketta ja marjoja. #keittiössänyt #kesäruokaa #britakakku #britaleivokset #gastronaatti2”
”Kun keittää tosi ison kattilallisen Siiklejä, saa seuraavana päivänä tehdä perunamunakasta. #keittiössänyt #kesäruokaa #perunahulluus”
”Olen kehittänyt vakavan riippuvuuden Järki-Särjen savustettuun, valkosipulilla maustettuun versioon. Nyt tein siitä perunasalaatin: lorautin purkista tilkan öljyä pannulle ja kuullotin kolme hienonnettua kesäsipulia varsineen raukeiksi ja maustoin kevyesti suolalla. Samaan aikaan keitin torilta haetut uudet Siiklit, ja sitten vain yhdistin kaikki kulhossa, perunat puolitettuina kun vielä olivat kuumia, jotta ne imaisivat särjen maut itseensä. Mielelläni olisin lisännyt vielä lehtipersiljaa, mutta sitä ei ollut. Kylläpä maistuikin!
#keittiössänyt #perunasalaatti #perunahulluus”
”Tänään paistoin nopeasti pannulla neljä hienonnettua kesäsipulia, suikaloidun varhaiskaalin ja katkarapuja, maustoin soijalla ja oman mökin korianterilla ja sekoitin kuumassa vedessä pehmitettyyn riidinuudeliin. Tuomio nuorisolta oli yksimielinen:
”Siis tosi hyvää äiti”, hämmästeli kuusivuotias. ”Litää”, huusi pienempi.
Saatanpa tehdä toistekin.#keittiössänyt #kesäruokaa #varhaiskaalihulluus”
”Tänään syötiin teriyakitofua. Tofu on ollut minulle vähän vaikea, sillä kotona tehtynä se on helposti mautonta ja märkää. Mutta sitten vegeasiantuntijamme @yassumaria meiltä töistä vinkkasi, että tofu kannattaa kuivata kunnolla ennen paistamista. Ja todella, tämä vinkki on muuttanut kaiken!
Niinpä nykyisin leikkaan tofukimpaleen kolmeen osaan, käärin keittiöpyyhkeeseen, nostan leikkuulaudan päälle painoksi ja jätän kuivumaan noin puoleksi tunniksi. Sitten kuutioin tofun, paistan öljytilkassa kuumalla pannulla kauniin ruskeaksi ja rapeaksi ja maustan vasta sitten.
Tänään tein nopean teriyakikastikkeen kiehauttamalla soijaa, kookossokeria ja valkoviinietikkaa kattilassa hetken ja lisäämällä sitten tofupalat kastikkeeseen maustumaan. Seuraksi keitin riisiä ja paistoin pannulla pillisipulia ja broccolinia, joka muuten oli kotimaista!Kolme neljästä söi, ja pieninkin maistoi. #keittiössänyt #teriyakitofu #vegan”
”Juhannuksesta jäi pala savulohta, kermapurkki ja muutama pillisipuli (johon olen muuten aivan ihastunut). Tekaisin niistä supernopean pastan: hienonsin sipulit ronskisti ja kuullotin hetken öljytilkassa kattilassa. Sitten lisäsin kermapurkin ja kaksi teelusikallista dijonsinappia ja keitin hetken. Ihan lopuksi lisäsin joukkoon savukalan, niin että se lämpeni. Sekoitin kastikkeen keitetyn spagetin joukkoon ja lapioin lautasille, joista yksi oli tämä ikivanha Arabian. #keittiössänyt #savulohipasta #juhannus2018”
”Kuva on nyt vähän vaatimaton, mutta tässä saattaa olla kesäsi mullistavin perunaherkku. @petratuo kokkasi meillä töissä hirmuisen hyvät voipotut ruskistetusta voista ja salviasta, ohjeen saat Meilläkotona.fistä. Koska lähikaupasta oli salvia loppunut, itse heitin ruskistetun voin sekaan pillisipulia ja voi että oli hyvää tämäkin versio. Saatoin ehkä muussata kulhon loput potut haarukalla ja kaapia suuhuni jälkiruokana… Kannattaa kuulkaas kokeilla! #keittiössänyt #voipotut #ruskistettuvoi #juhannus2018”
”Tänään(kin) olin kovin iloinen siitä, että jääkaapissa oli kasvihuoneen basilikoista surautettua tahnaa spagetin joukkoon sekoitettavaksi. Keitin pastan, ja kun se oli melkein kypsää, kaadoin keitinveteen ison kourallisen kuorittuja tuoreita herneitä kypsymään ihan hiukan. Sitten vain vesi pois ja basilikatahna ja herneet kattilaan spagetin tykö. Ihan lopuksi lisäsin vielä pari hienonnettua pillisipulia, kun sellaista vihanneskaupasta löytyi. Ainakin meidän perheellemme maistui. #keittiössänyt #pastapäivä”
”Jääkaapissa oli viisi vanhaa perunaa, joten ilahdutin lapsia perunapizzalla. Olen vinkannut tämän aiemminkin, mutta tässä kertaus, jos on mennyt ohi. Eli muutama vanha peruna viipaleiksi mandoliinilla ja pikkuisen lomittain pellille leivinpaperin päälle (viiden kanssa jouduin ottamaan jo toisen pellin käyttöön). Päälle sipaisu oliiviöljyä ja pikkuisen suolaa ja vajaaksi vartiksi 200-asteiseen uuniin. Sitten päälle kesäsipulin vartta hienonnettuna, Järki-Särkeä ja raastettua juustoa, esimerkiksi vanhaa goudaa, ja takaisin 200-asteiseen uuniin hetkeksi, niin että juusto sulaa. Maistuu myös perunakriittiselle kaksivuotiaalle <3 #keittiössänyt #perunapizza”
”Kaupassa oli kotimaista huippurapeaa varhaiskaalia, joten tein lasinuudelisalaattia. Kastikkeeksi salaattikulhon pohjalle yhden limetin mehut, öljyä ja suolaa, ja sitten perään pieni hienonnettu varhaiskaali, puolitoista suippopaprikaa, kolmen kesäsipulin varret, ruukullinen korianteria, puoli pakettia keitettyä lasinuudelia ja pussillinen katkarapuja, koska lapset näköjään syövät kaiken, jossa on katkarapuja. #keittiössänyt #kesäruokaa #varhaiskaali #varhaiskaalisalaatti”
”Surautin kasvihuoneesta latvotut basilikat eilen tahnaksi, ja tänään sivelin sitä munakoisopizzojen päälle. Eli leikkasin munakoison vajaan sentin viipaleiksi, lisäsin päälle öljyä ja suolaa ja työnsin 200-asteiseen uuniin vartiksi, niin että munakoisot vähän pehmenivät. Sitten sipaisin jokaisen päälle basilikatahnaa ja rouhaisin pippuria ja aivan lopuksi lisäsin nokareen mozzarellaa. Vielä kymmenen minuuttia uunissa, ja sitten syömään. Nuorisolle maistui myös, koska #pizza. #keittiössänyt #munakoisopizza”
Rouva Instagramissa: @satu_koivisto
Sarjan edelliset osat:
- Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #34 – Parsaspecial
- Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #33
- Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #32
Psst, jos et ole vielä ehtinyt ostaa Gastronaatti 2 -kirjaamme, löydät sen täältä: notofupublishing.com.
Hei. Saako Gastronaattia (ykköstä) ostettua vielä jostain? Lainasin sen aiemmin kirjastosta ja hyväksi totesin.
Kakkosen ostin jo ja hyvältä vaikuttaa 🙂
Hei! Valitettavasti kirjaa ei ole enää myynnissä, joten joudut varaamaan sen uudelleen kirjastosta 🙂