Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #38
Lokakuusta tuli itselleni puolivahingossa lihaton. Kotona ei ole liharuokia syöty niin pitkään aikaan, etten edes muista milloin viimeksi, ja myös työpaikalla olen syönyt vain kasvisruokia. Ja tällaisia kasvispullia, sienipastoja ja selleririsottoja on syntynyt Rouvan keittiössä! Kuvat Rouvan Instagram-tililtä @satu_koivisto.
”Muistatko viimeviikkoiset munakoisopullat? Tein niille yhtenä päivänä intialaistyyppistä kastiketta, jonka pääraaka-aine oli, uskomatonta mutta totta, sellerisose, jonka satuin huomaamaan jääkaapista sopivalla hetkellä kokkaillessani.
Kuullotin hetken pannulla öljyssä jeeraa ja currya ja lisäsin sitten ison hienonnetun sipulin. Kuullotin niin, että sipulit olivat raukeita, ja lisäsin sitten hienonnettua tuoretta korianteria hiukan, hetken mielijohteesta sen sellerisoseen ja purkin cashewkermaa ja keitin hetken. Maustoin kastikkeen suolalla, ja lautasella ripottelin päälle vielä lisää tuoretta korianteria.
Oudonkuuloisesta sellerisoseesta tuli kastikkeeseen paitsi syvä maku, myös samettisen paksu rakenne. Saatan tehdä näin toistekin, ihan tarkoituksella!
#keittiössänyt #munakoisopullat #ihmeenhyväkastike #taikakastike #sellerihulluus”
”Munavoi on herkullista, mutta suppilovahveromunavoi on vielä parempaa. #maalla #mummilassa #karjalanpiirakka #sienihulluus #suppilovahvero”
”Paikallisessa kaupassa oli niin houkuttelevasti esillä suomalaisia myskikurpitsoja, joten innostuin ostamaan. Puolitin kurpitsan, poistin siemenet ja nostin 200-asteiseen uuniin paahtumaan tunniksi. Sitten kuullotin kattilassa öljytilkassa kaksi hienonnettua sipulia, teelusikallisen jeeraa ja kourallisen lehtipersiljan varsia. Kaavin kurpitsan kuoristaan, lisäsin kattilaan ja lisäsin vettä (olis voinut olla kasvislientäkin mutta kun ei ollut) ja yhden tähtianiksen. Keitin vartin, ongin tähtianiksen pois, lisäsin purkillisen kermaa, soseutin keiton ja maustoin suolalla. Lautasella ripottelin vielä pinnalle suolapähkinöitä.
Äitini, lapsen mummi, ihastui (”Tämä on ihan lempiruokaa!”), otti siemeniä talteen ja suunnitteli kovasti pistävänsä ne multaan ensi keväänä. Onko teillä kokemuksia myskikurpitsan viljelystä, onnistuuko?
#maalla #mummilassa #myskikurpitsa”
”Täällä ollaan perusasioiden äärellä. #maalla #mummilassa #paistetutmuikut #keitetytpotut #jatiettyvoita”
”Bongasin viikonloppuna @gkstories’ista kasvispullat, joiden pääraaka-aine oli munakoiso. Koska mies oli tuonut sitä kaupasta, päätin kokeilla. Kaikkia aineita ei ollut, mutta oma sovellukseni oli mielestäni vallan mainio, joten tässä ohje teillekin.
Huuhtelin ja keitin desin punaisia linssejä kypsäksi mahdollisimman pienessä vesimäärässä. Kuutioin kaksi ihan tavallisen kokoista munakoisoa ja kuorin ja hienonsin ison sipulin. Paistoin munakoisoa ja sipulia pannulla öljyssä niin kauan, että munakoiso pehmeni, vajaa puoli tuntia. Sitten lastasin munakoisot, sipulin, linssit, desin mantelijauhoja, 3/4 tl suolaa, ruokalusikallisen sitruunamehua, kaksi ruokalusikallista hienonnettuja kapriksia ja teelusikallisen kuivattua oreganoa tehosekoittimeen ja hienonsin niin, että massaan jäi vielä sattumia.
Massa oli aika märkää, mutta sain kuin sainkin pyöriteltyä siitä jonkinmoisia palleroita pellille leivinpaperin päälle. Rakenne kyllä vähän mietitytti.
Paistoin pullia 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia, käänsin ne varovasti ympäri ja jatkoin vielä viitisen minuuttia, niin että saivat väriä päällekin.
Uunissa tapahtui ihme: pullat saivat kunnon pinnan, mutta sisus jäi pehmeän meheväksi. Maku oli aivan älyttömän hyvä, munakoiso teki taikojaan tässäkin ja antoi aivan uutta syvyyttä.
Nuorison mielipiteet jakaantuivat: kuusivuotiaasta pullat olivat ”ihan hyviä”, kaksivuotias ei suostunut edes maistamaan. No, mahdollisuuksia tulee, koska teen näitä taatusti uudestaan!
#keittiössänyt #munakoisopullat #vegepullat #vegaaniset”
”Tämä saattaa näyttää viattomalta, mutta ehei, kyseessä on meidän taloutemme addiktoivin asia, cashewvoi. Varmaan tuttu teille monelle, sillä resepti löytyy #gastronaatti2’sta. Tämän satsin tein toissapäivänä ja onneksi otin kuvan, sillä purkki on jo tyhjä.
Reseptissä ei ole mitään vaikeaa, mutta tarvitset tehosekoittimen tai blenderin, ihan sauvasekoittimella en lähtisi tätä jyräämään.
Paahda 5 dl (tai niin paljon kuin pellille mahtuu ja syö loput salaateissa ja pastojen päällä) cashewpähkinöitä 175-asteisessa uunissa niin, että ne ruskettuvat kevyesti, noin vartti. Jäähdytä ja laita sitten pähkinät ja puoli teelusikallista suolaa tehosekoittimeen ja käynnistä laite.
Joudut alkuun tökkimään sahajauhomaista massaa alas terien luo, ja sitten iskee epätoivo, ettei tästä voi koskaan tulla tahnaa. Mutta sitten tapahtuu ihme, massa antaa periksi ja alkaa muotoutua tahnaksi, mitä on suorastaan hypnoottista katsella. Meillä tahnaa syödään lähinnä leivän päällä ja suoraan purkista lusikalla, mutta sitä voi laittaa esim. pastan kastikkeeksi tai pullien väliin, jos ehtii. Toivottavasti maistuu!
#keittiössänyt #cashewvoi”
”Bongasin viikonloppuna @viimeistamuruamyoten-Saaran tehneen arancineja, ja muistin niiden olemassaolon. Minullakin oli tapana tehdä niitä kaikenlaisten risottojen jääkaappikylmistä jämistä, mutta en ollut tehnyt niin aikoihin. Tänään jääkaapissa oli eilistä selleririsottoa, joten leikkasin juustosta muutaman kuution, otin nokareen risottoa ja muotoilin risoton tiiviiksi palleroksi juuston ympärille. Kieritin pallerot kananmunassa ja sitten leivänmuruissa ja uppopaistoin öljytilkassa pienessä kattilassa, niin että pinta ruskettui ja rapeutui ja juusto suli. Aivan älyttömän hyviä, joskin nuoriso oli toista mieltä. ”Äiti, tämä kuori on hassu”, arvioi kuusivuotias.
”Minä en tykkää tättä”, komppasi kaksivuotias ja häipyi pöydästä.
Pitäytynen risotossa, luulen.
#keittiössänyt #arancini #pikkunaatti #mininaatti #gastronaatti”
”Tämä perhe syö mitä tahansa risoton muodossa, tällä kertaa juuriselleriä. Olin keittänyt ja soseuttanut keskikokoisen juurisellerin, ja tuota sosetta sekoitin tänään vakiorisottopohjaani. Kaikki söivät, pieninkin, joka on ollut viime aikoina hieman, tuota, ruokakriittinen 😀 #keittiössänyt #selleririsotto”
”Tutkin hetken jääkaappia ja ruokakomeroa, ja tällainen ruoka sieltä sitten tuli.
Paistoin aluksi hetken kuivalla pannulla pinjansiemeniä ja kaadoin ne kulhoon jäähtymään. Sitten lisäsin pannulle öljyä ja paistoin viipaloitua sipulia niin kauan että se karamellisoitui. Sitten lisäsin loput viime sunnuntaina poimitut ja esipaistetut suppilovahverot ja pinaatin jämät, jotka näyttivät vähän nuutuneilta. Maustoin seoksen rosmariinilla, suolalla ja mustapippurilla.
Keitin ja valutin spagetin ja sekoitin sen joukkoon kananmunan, pienen palan parmesaania raastettuna ja sieniseoksen. Pöydässä ripottelin lautasille pinjansiemenet ja huokaisin helpotuksesta, ettei tänäänkään tarvinnut lähteä kauppaan.
Leppoisaa viikonloppua! Itse ajattelin varastaa aikaa Ferranten neljännelle Napoli-kirjalle, joka ilmestyi tänään (!!!!).
#keittiössänyt #perjantai #ruokaajääkaapinaineista #suppilovahvero #sienicarbonara”
”Hyvää tyttöjen päivää! Nämä omenakeksipallerot leivoin päivänä eräänä oman supertyttöni kanssa!
Jos haluat ohjeen, se tulee tässä:
Vaahdota 150 grammaa pehmeää voita ja 2 dl kookos- tai muuta ruskeaa sokeria. Lisää muna (iso, jos kovin pieniä, pistä kaksi) ja vaahdota. Lisää teelusikallinen leivinjauhetta, 2 teelusikallista kanelia ja vaahdota. Lisää 3,5 dl vehnäjauhoja ja vatkaa vain sen verran, että saat taikinan. Lisää lopuksi 2 dl kirpeän, kuoritun omenan paloja ja 1 dl rouhittuja cashewpähkinöitä ja sekoita lusikalla. Muotoile taikinasta vähän pingispalloa pienempiä palleroita ja laita ilmavasti pellille leivinpaperin päälle. Paista keksejä 175-asteisessa uunissa vajaa vartti ja syö parhaassa seurassa mielellään lämpimänä, niin kuin me. Toivottavasti maistuu <3
#tyttöjenpuolella #pikkunaatti”
”Terveisiä sienijalostamosta! #keittiössänyt #sienikaalikääryleet #sienihulluus #suppilovahvero”
”Koska sienikaalikääryleiden ohjetta kyseltiin, tässä se tulee, olkaat hyvät!
Tarvitset noin puolentoista kilon kaalin. Meillä kaali oli pehmeälehtinen kurttuversio, mutta jos käytät tavallista keräkaalia, suosittelen ehdottomasti nakkaamaan sen pakastimeen ja nostamaan sulamaan päivää ennen h-hetkeä. Silloin välttyy kaalin keittämiseltä, mikä on jokseenkin ärsyttävää puuhaa.
Keitä kaksi desiä puuroriisiä vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Puhdista kaksi litraa suppilovahveroita ja paista ne kuivalla pannulla niin, että vesi haihtuu.
Keitä kaalia tilavassa kattilassa ja leikkaa kaalin lehdet yksitellen sitä mukaa kuin ne irtoavat. Tarvitset noin neljätoista suht ehjää isohkoa lehteä. Oma kurttukaali oli jo valmiiksi niin rentoutunut, että vältin keittämisen, lehtien kovimmille kohdille riitti pari napatusta kaulimella ja niistä tuli sopivan taipuisat.
Hienonna kaksi sipulia ja kuullota öljyssä pannulla. Hienonna loppu kaalista ja lisää ne pannulle. Paista noin vartti. Lisää lopuksi sienet, paista vielä hetki ja anna sitten jäähtyä.
Sekoita riisi sienten joukkoon ja mausta teelusikallisella suolaa, teelusikallisella kuivattua timjamia ja muutamalla kierroksella mustapippuria myllystä. Lisää lopuksi purkillinen ranskankermaa (2 dl).
Levitä runsas ruokalusikallinen täytettä jokaiselle lehdelle, kääri napakaksi nyytiksi ja lado voideltuun uunivuokaan tiiviisti, jotta nyytit eivät aukea. Valuta päälle siirappia ja vuole muutama voinokare.
Paista kääryleitä 200-asteisessa uunissa vajaa puoli tuntia, laske sitten lämpö 120 asteeseen ja hauduta niin pitkään kuin maltat, itse pidin runsaat pari tuntia. Valele kasvisliemellä, jos jaksat. Jos kääryleet uhkaavat tummua, peitä ne leivinpaperilla.
Kuusivuotias ilahtui ja haki seuraksi soijapullon. ”Ihan kuin kevätkääryleitä äiti!”
Toivottavasti teillekin maistuu!
#keittiössänyt #kaalikääryleet #sienikaalikääryleet”
”Tämän myslin teki kuusivuotiaamme: haali tarvikkeet ruokakomerosta, mittasi aineet kulhoon millilleen, sekoitti käsin rutistelemalla (äidin tyttö!), levitti pellille säntillisesti, reunasta reunaan, ja jätti keittiön tasoille jälkeensä vain muutaman auringonkukansiemenen. Uunia ei tietenkään vielä uskalla antaa käyttää, mutta muuten tämä kyllä herättää isoa toiveikkuutta. Jokohan tässä pian voi odottaa sänkyyn tarjoiltua aamupalaa?
#keittiössänyt #pikkunaatti #diymysli #gastronaatti”
”Tiedättehän, että mulla on se hassu tapa kerätä (hapanjuuri)leivänmurut leikkuulaudalta purkkiin talteen. Tänään niistä oli iloa uunipotuissa: sekoitin kulhossa oliiviöljyä, suolaa, hienonnettua lehtipersiljaa ja niitä leivänmuruja ja hulautin sitten pellille pestyjen ja puolitettujen pienehköjen Siiklien kanssa. Kunnon myöhennys jotta potut maustuivat, ja sitten pelti 200-asteiseen uuniin kolmeksi vartiksi. Niin rapeita, niin hyviä <3 #keittiössänyt #uunipotut #siiklihulluus #gastronaatti”
”Siinä ne nyt pötköttävät, ensimmäiset omat ruusukaalit. Ihan näyttävät oikeilta ruusukaaleilta! Pyöräytin ne oliiviöljyn, hunajan ja suolan seoksessa, kaadoin pellille, paistoin 200-asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia ja melkein söin suoraan pelliltä. Nam! #keittiössänyt #ruusukaalit #sadonkorjuu #omastapuutarhasta”
”’Äiti, tekisitkö näistä risottoa’, kysyi kuusivuotias kaupunkisienestäjä punikkitateista. Voinhan minä tehdä, tietysti! Leppoisaa viikonloppua! #keittiössänyt #tattirisotto #sienihulluus #risottoperhe”
”Hyviä uutisia kaikille käryttämistä kavahtaville: viime viikolla vinkkaamani neljän raaka-aineen kesäkurpitsapihvit voi kypsentää myös pullina tomaattikastikkeessa hauduttaen! Rakenne jää tietenkin pehmeäksi ja rapea paistopinta antaa kyllä ihanaa makua, mutta oikein hyvä oikopolku tämä on.
Kuullotin kaksi valkosipulinkynttä öljyssä paistinpannulla ja kaadoin perään purkillisen paseerattua tomaattia ja tilkan vettä jolla olin huuhdellut purkin. Maustoin lisäämällä kierrokset suolaa ja pippuria myllystä, ja sitten lisäsin varovasti pallerot pannulle. Haudutin palleroita parikymmentä minuuttia, käänsin ne varovasti ja jatkoin vielä hetken.
Me syötiin tämä riisin kanssa, pasta sopisi tietenkin ja vaikka perunamuusi. Ja näihin pätee sama kuin pihveihin pannulla: ei ylimääräistä sorkkimista, jotta pihvit pysyvät kasassa.
Toivottavasti maistuu.
#keittiössänyt #kesäkurpitsapullat #tomaattikastikkeessa”
Rouva Instagramissa: @satu_koivisto
Sarjan edelliset osat:
- Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #37
- Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #36
- Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #35
Psst, jos et ole vielä ehtinyt ostaa Gastronaatti 2 -kirjaamme, löydät sen täältä: notofupublishing.com.
Onko kenelläkään muulla ongelmia kuvien näkymisessä Lilyn blogeissa Chromella? Vähän aikaa sitten mitkään kuvat postauksissa eivät näkyneet, sitten ne ilmestyivät takaisin ja nyt ovat taas poissa, näkyy vain blogiteksti pötkössä. Onneksi nämä sentään näen instagraminkin kautta! 🙂
Toisinaan pykii mullakin puhelimessa. Olen myös kuullut, että Adblockin käyttäminen aiheuttaa toisinaan ongelmia kuvien latautumiseen.
Oi, ihanan näköisiä ruokia teillä! Pitäisi ehkä itsekin vegeillä vähän enemmän tässä kuussa. Joku ihana kasvissosekeitto voisi olla loistava viilenevinä syyspäivinä. 🙂
Kiitos! Hyvin myös maistuvat!