Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #39

Jos minulta kysytään, Rouvan keittiön parhaat innovaatiot viime viikkoina ovat olleet maapähkinävoidippi porkkanatikuille ja sienipiirakka, jossa oli vaaleiden orakkaiden lisäksi tuoretta luumua! Hyvin ovat maistuneet myös hirvipata, maa-artisokkarisotto, paahdetut valkosipulit ja munakoisolasgnehko.

Gastronaatti - Maapähkinävoidippi.JPG

Kas tässä uusi dippisuosikkini: neljä ruokalusikallista maapähkinävoita, puolikas valkosipulinkynsi tosi hienoksi raastettuna, ruokalusikallinen soijaa ja kolme ruokalusikallista rypsiöljyä. Kaikki kulhossa sekaisin lusikalla kiihkeästi sekoittaen. Käytän aika vetelää maapähkinävoita, joten kannattaa lisätä öljyä sen verran että saa itselleen mieluisan rakenteen. Seuraksi sitten vaikka porkkanatikkuja, nuo kuvan ovat omaa määrällisesti vaatimatonta mutta sitäkin makeampaa satoa.

Toivottavasti tykkäätte!

#keittiössänyt #maapähkinävoi #maapähkinädippi

Gastronaatti - Uunileivät.JPG

Jos voisin, eläisin lämpimillä voileivillä. Onko siellä muita samankaltaisia?

#keittiössänyt #croquemonsieur #paahtajanainen

Gastronaatti - Wasabimantelit.JPG

”Wasabijauhepurkki tarttui maustelaatikossa käteeni päivänä eräänä, ja siitä se ajatus lähti. Manteleita pellille, päälle oliiviöljyä, suolaa ja sitä wasabijauhetta, kunnon myöhennys ja 200-asteiseen uuniin vajaaksi kymmeneksi minuutiksi paahtumaan. Mantelit sitten kärähtävät helposti, joten niitä kannattaa pitää silmällä ja sekoittaa muutaman kerran. Hyviä napsittavia vaikka drinkkien kanssa. #keittiössänyt #wasabimantelit #marraskuu #paahtajanainen”

Gastronaatti - Hirvipata.JPG

Kokkaan harvoin lihaa, mutta isänpäiväksi haudutin yön yli padallisen hirveä, mukana menossa myös sipulia, porkkanaa, kuivattuja suppilovahveroita, iso nippu oman mökin timjamia ja toki suolaa ja pippuria. Ihan hirmuisen hyvää! #keittiössänyt #hirvipata

Gastronaatti - Uunivihannekset.JPG

Kun #paahtajanainen ei ole viime aikoina keksinyt mitä syötäisiin, hän on täyttänyt pellin perunalohkoilla, halkaistuilla kokonaisilla valkosipuleilla ja punasipuliviipaleilla, lorauttanut päälle hövelisti oliiviöljyä, maustanut suolalla ja oman mökin oreganolla, pöyhinyt mausteet tasaisesti ja asetellut valkosipulit leikkuupinta peltiä vasten, murentanut päälle fetaa ja paistanut 200-asteisessa uunissa vähän yli puoli tuntia, niin että perunat ovat ruskettuneet kauniisti.

Valkosipulit ovat eritoten kuusivuotiaan mieleen, hän voisi syödä niitä määrättömästi, eikä siinä mitään, superherkkua ovatkin!

#keittiössänyt #perunahulluus #siikli

Gastronaatti - Prinsessadippi.JPG

”Prinsessadippi sipseille, koska nyt on #suomensuurinkotiilta ja #putouskatsomo <3 (Pieni punajuuri, turkkilaista jogurttia, suolaa ja mustapippuria ja surrur sauvasekoittimella <3) #keittiössänyt #kotiilta #kotionparas #punajuurihulluus #punajuuriperhe”

Gastronaatti - Maa-artisokkarisotto.JPG

Keitin ison satsin oman mökin maa-artisokkia soseeksi, tietenkin kuorineen, ja osan käytin risottoon, tietenkin, risottoperhe kun ollaan. 

Leppoisaa isänpäiväviikonloppua, niin ja muistattehan että huomenna on #suomensuurinkotiilta!

#keittiössänyt #risottohommia #maaartisokkahulluus

Gastronaatti - Munakoisovuoka.JPG

Minulla on tapana ostaa munakoisoja iso määrä kerrallaan, ja esimerkiksi tänään hamstrasin niitä viisi Redin hävikkikauppa We Foodista. Paahdan kaikki kerralla uunissa, paloina tai viipaleina, pakkaan rasioihin jääkaappiin ja käytän sieltä viikon mittaan. 

Yhtenä päivänä tein paahdetuista munakoisoviipaleista pikalasagnehkon: sekoitin tomaattimurskapurkkiin puoli teelusikallista suolaa, teelusikallisen sokeria ja kaksi teelusikallista oreganoa. Sitten ladoin voidellun lasagnevuoan pohjalle kerroksen paahdettuja munakoisoviipaleita, kerroksen lasagnelevyjä ja kolmanneksen tomaattimurskasta. Sitten ladoin taas munakoisoviipaleet ja lasagnelevyt ja lisäsin seuraavan kolmanneksen tomaattimurskasta. Sitten vielä yksi kerros lasagnelevyjä, loput munakoisot ja loput tomaattimurskat pinnalle. Huuhtelin tomaattimurskapurkin vedellä, noin desillä, kaadoin vuokaan ja lopuksi ripottelin pinnalle vielä kerroksen juustoraastetta, niistä juustonkäntyistä, mitä jääkaapista löytyi. Paistoin vuokaa 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia ja sitten vain syömään.

#keittiössänyt #paahtajanainen #pikalasagnehko #lasagnehko #munakoisohulluus #gastronaatti2

Gastronaatti - Joulumysli.JPG

”Maustoin myslin vaihteeksi kanelilla (hövelisti 3 tl) ja kardemummalla (1 tl). Onko tässä siis joulumysliä? 😮 #keittiössänyt #diygranola #mysli #joulumysli”

Gastronaatti - Mustaherukkavispipipuuro.JPG

”Ja niin täällä alkoi pakastemustaherukkavispipuurokausi <3 (Onko tuo Suomen pisin yhdyssana? :D) #keittiössänyt #vispipuurohulluus #mustaherukka”

Gastronaatti - Sieni-luumupiirakka.JPG

Olin oikeastaan aikonut tehdä tavallisen sienipiirakan, mutta kävi ilmi, että voita oli luumun kokoinen nokare ja ranskankermakin mennyt miehen lauantaiseen pastakokkailuun. No, onneksi on hiivaton ihmetaikina, kirjastakin löytyvä luotto-ohjeeni, joka on pelastanut erinäisiä arki-iltoja kooten päälleen eriparisia asioita jääkaapista. 

Taikinaan tarvitaan vain desi vettä, puoli desiä oliiviöljyä, puoli teelusikallista suolaa ja hiukan vajaa kolme desiä (2 3/4 dl) vehnäjauhoja. Kaikki kulhoon, käsi perään ja hetken vaivaus, jotta saa aikaiseksi taikinan. 

Sitten vain pallero leivinpaperin päälle, painelu käsin pizzapohjan kokoiseksi pohjaksi ja sitten päälle haluamiaan täytteitä. Itse laitoin tällä kertaa parin juustonkäntyn raastetut jämät, neljä pientä viipaloitua ja paistinpannulla kullanruskeaksi karamellisoitua sipulia, viime viikonlopun sienisaaliin eli vaaleatorakkaat sekä viime hetken mielijohteesta yhden luumun hedelmävadilta. 200 astetta, puolisen tuntia ja syömään! #keittiössänyt #hiivatonihmetaikina #gastronaatti2 #sipulipiirakka

Gastronaatti - Juurileipä.JPG

Yksi parhaista päätöksistä keittiöelämässäni oli karistaa omat ennakkoluulot hyvän leivän leipomisen mahdottomuudesta ja vain ryhtyä toimeen. Yhä hapanjuurileivonnan tiellä, kohta jo kaksi vuotta. 

Juuria on jatkuvassa käytössä kaksi, molemmat ihan omanlaisiaan. On hidas, ehkä jopa laiska, jonka kanssa leipomisen saa aloittaa ainakin kaksi päivää etukäteen. Ja sitten on nopea, suorastaan äreä, joka kohottaa taikinan kuin taikinan päivässä, usein allekin. Yhtä tärkeitä molemmat!

#keittiössänyt #hapanjuurileipä #juurileipojanainen #leipähulluus

Gastronaatti - Härkiskaalilaatikko.JPG

Hävikkiravintola @ravintola_loop pelasti ja jakoi lauantaina ison kasan Härkistä, joka uhkasi mennä lakon takia roskiin. Mies lähti mukaan pelastustalkoisiin, ja niinpä meillä on nyt tuolla viisi (5) kiloa Härkistä 😀

Suurin osa meni pakastimeen, Loopin mukaan se oli ok. 
Mies teki tajuttoman hyvää kaalilaatikkoa viikonloppuna, mutta mitäs muuta siitä kannattaisi tehdä? Ilmianna oma Härkis-lempparisi! 

#keittiössänyt #härkistä #eilopuihanheti #vegekaalilaatikko

 

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Sarjan edelliset osat:

 

Psst, jos et ole vielä ehtinyt ostaa Gastronaatti 2 -kirjaamme, löydät sen täältä: notofupublishing.com.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (10)
  1. Nimimerkille Majjjjjjj haluaisin kertoa, että olen myös kaivannut ja kysellytkin Gastronaatti kirjan ykkösosan perään. Laitoin toiveen myös kustantajalle, eli Otavalle, vaan eipä ole kuulunut mitään. Moni ystäväni haluasi kirjan, koska hehkutan sitä itse kaiken aikaa. Joten, harmi, eipä taideta saada uutta painosta:)

    1. Joo, ei ole Otavalta tulossa, mutta katsellaan, saisiko kirjasta jotain versiota ulos jossain muodossa.

  2. Itku tulee näitä kuvia ja kuvauksia tsekkaillessa! Hullu paahtajanainen, oot idolini! Harmi vaan, että olen aivan katastrofikokki, mutta ainahan sitä voi haaveilla ja toivoa olevansa kaltaisesi.

    Onks muuten Naatin ykkösosaa saatavilla enää mistään?

    1. Gastronaatti I:tä ei ole valitettavasti saatavilla enää muualta kuin kirjastoista 🙁

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *