Gastronaatti

Voi vitsit, miten jännää! Voin vihdoin kertoa teille pienestä sivuprojektista, jota olemme puuhanneet Rouvan kanssa viime kesästä lähtien.

Sen nimi on Gastronaatti, ja se on meidän oma ruokakirjamme, joka ilmestyy ensi syyskuussa Otavan kustantamana! Kirja esiteltiin ensimmäisen kerran tänään ilmestyneissä Otavan uutisissa (sivu 63).

Rouva on ideoinut kirjan ja kehitellyt ja kokannut sen ruoat, ja minä olen ottanut kaikki ruokakuvat. Ja tehän olette jo jotkin kirjan kuvista ja resepteistä nähneetkin tietämättänne.

img_6511_1.jpg

Kesäkurpitsankukat, pian myös Gastronaatissa

Kirjan kantava ajatus on rakkaus hyviä raaka-aineita kohtaan ja niiden täydellinen hyödyntäminen kotikeittiössä.

Aihetta lähestytään raaka-aine kerrallaan. Ne kaikki ovat tavallisia, osa sesongissa olevia tuotteita, joita on helppo saada ja jotka ovat edullisia. Raaka-aineet hyödynnetään monipuolisesti, niin että niistä menee biojätteeseen mahdollisimman vähän.

Kirjan toinen kantava teema on ruoanlaiton suunnitelmallisuus. Raaka-aineita esivalmistellaan kerralla isompi määrä, kuten ravintolakeittiöissä tehdään. Näin vältetään arjen ruokakatastrofit. Kun jääkaapissa on valmiiksi keitettyjä punajuuria tai uunissa paahdettuja parsakaaleja, ruoka on helppo saada nopeasti pöytään myös arkena.

Parsakaalimuffinssit.JPG

Parsakaalimuffinssit

Suurin osa kirjan ruoista on kasvisruokia, mutta raaka-aineiden joukossa ovat myös liha, kana ja kala. 

Rouva kertoo kirjassa suhteestaan jokaiseen käsiteltävään raaka-aineeseen ja sen, miten hän valmistaa kyseisiä raaka-aineita. Luvut sisältävät sekä tarinallisen esseen että kolme tai neljä reseptiä. Reseptit ovat omassa arjessamme jatkuvassa käytössä olevia ohjeita, joita on hiottu vuosia. Osa on tuttuja tästä blogista mutta suurin osa aivan uusia. Esseissä Rouva taas kirjoittaa hauskasti esimerkiksi omien vanhempiensa sukupolven ruokatottumuksista verrattuna nykyisiin.

Pitkän valmistelun ja rohkeuden keräämisen jälkeen asiat lähtivät etenemään nopeasti. Siitä ei ole montaa viikkoa, kun Rouva lähestyi muutamalla kuvalla ja esimerkkiteksteillä Otavaa. Vaikka uskoimmekin itse kirjan ideaan ja kuviin, yllätyimme silti Otavan palautteen positiivisuudesta.

”Harvoin tupsahtaa meiliini yhtä valmista, hauskaa ja hyvin valmisteltua kirjaideaa kuin tänään tämä sinun!”

Kirja haluttiin ottaa heti syksyn julkaisujen joukkoon, ja siitä tulee yksi Otavan tärkeimmistä ruokakirjoista tänä vuonna. Wau! Ja Otava on jo innoissaan alkanut myydä kirjaa kirjakauppoihin. Wautsi wau!

IMG_7934.jpg

Rouva tarkastaa raparperileivonnaisten asettelua anoppilan pihassa viime kesänä

Nyt meillä on kuukausi aikaa viimeistellä kirjan käsikirjoitus ja kuvata pari annosta uudelleen paremmassa valaistuksessa kuin viime syksynä. Sitten vasta jännä osuus alkaakin: kirjan taittamista, painamista ja markkinointia. Onpa hauska nähdä, miten homma etenee ja tietysti upeaa nähdä valmis kirja lopulta kauppojen hyllyissä!

Rouvan pitkäaikainen unelma alkaa olla nyt jo aika lähellä toteutumistaan.

Kommentit (25)
  1. Tää on pakko hankkia! Onnea!

  2. Mahtavaa! Onnea!
    Odotan innolla!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *