Kauden viimeiset tomaatit ja kurkut – kasvihuone kävi talvilevolle

Vaikka ilman lämpötilasta sitä ei uskoisi, mökkikausi päättyy kuun vaihteeseen. Tarkkaa päivää mökkialueen vesien sulkemiselle ei ole tiedossa, mutta yleensä se on tapahtunut lokakuun ensimmäisten päivien aikana. Tänä viikonloppuna oli siis aika tyhjentää kasvatusruukut ja laittaa kasvihuone talvilevolle.

Tästä mökkivuodesta ei tullut millään tavoin sellainen kuin oli tarkoitus. Ensin ihmeteltiin, voiko koko mökillä käydä, jos suihkut ja vessat eivät ole käytössä. Sitten ne avattiin ja homma toimi kivasti, kunnes juhannuksena alkoi perheen sairastelukierre. Enemmän tai vähemmän yskiväisinä vietimme kesälomasta merkittävän osan ihan vain kotona odotellen parantumista emmekä siis mökkeilleet lainkaan niin paljon kuin olisi ollut muuten tarkoitus.

Ja sitten lähes koko elokuun ja syyskuun Rouva sairasti mykoplasmaansa niin, että kävin mökillä yksin keräämässä satoa. Näin ollen mökin ja pihan kunnostustyöt olivat täysin jäissä ja kesken jäivät niin oven ikkunanpokien maalaus, mökin takaseinän maalaus kuin kukkapenkkien reunustaminenkin.

Satovuosi sen sijaan oli ihmeellinen, ja kaikkea paitsi luumuja saimme enemmän kuin koskaan aiemmin. Ennen kuin kippasin kasvatusruukkujen sisällöt puutarhaan, keräsin lauantaina kasvihuoneesta vielä viimeiset kurkut ja tomaatit sekä muutaman raa’an paprikan ja vein ne kotiin kypsymään. Jotain pientä saamme vielä pihan kasvatuslaatikoista, mutta en pidättele hengistystäni vaikkapa porkkanoiden suhteen, jotka ovat olleet joka vuosi aivan surkean kokoisia.

Rouva teki omaan blogiinsa juuri niin kattavan yhteenvedon puutarhan onnistumisista ja epäonnistumisista, että ei niitä kannata tänne toista kertaa luetella. Sen verran komppaan, että tuotto-panossuhteeltaan parhaita kasvatettavia asioita ovat kirsikkatomaatit, kasvihuonekurkut ja tarhapavut. Sen sijaan paprikoita ja herneitä en minäkään viitsisi enää laittaa. Enkä ehkä porkkanoitakaan. Muutenkin tällaisessa puutarhanhoidossa parhaiten toimivat vihannekset, jotka antavat satoa pidemmällä aikavälillä ja alkavat kypsyä jo keskikesällä.

Sunnuntaina olimme mökillä koko perheen kesken. Rouva kitki kukkapenkkejä, minä jatkoin istutusruukkujen talvipesua ja lapset leikkivät omiaan.

No niin, vedet saa laittaa nyt poikki, kaikki on pesty!

Tämä mökkikerta saattoi hyvin jäädä tämän vuoden viimeiseksi koko porukalla. Ja kiva niin. Nyt on aika tehdä taas muita asioita.

perhe piha-ja-puutarha oma-elama
Kommentit (2)
  1. Tuo kuva pojastasi herättää curly girl method-kateutta, onnellinen ilme taltioitunut myös kameraan! 🙂

    1. 😀 Olemme kaikki kateellisia hänelle hänen kiharoistaan!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *