Kysy Gastronaatti-Rouvalta!

Isyyspakkaus

Eräs lukijani esitti pari viikkoa sitten yhden jutun kommenttiboksissa toiveen:

"Voisittekohan toteuttaa vaimosi kanssa sellaisen kysy Gastronaatista postauksen. Mulla olis nimittäin tarkentavia kysymyksiä kirjaan ja tuohon rippeidenkäyttöön."

No mutta tottahan toki tällainen onnistuu hyvinkin helposti!

Toive kumpusi varmasti tästä Arkiviikon ruokaflow -postauksesta, jossa kerroin siitä, mitä ja miten me ihan oikeasti arjessa syömme.

Rouva tietysti jakaa omia ruokavinkkejään ahkerasti omalla Instagram-tilillään, mutta täällä blogin puolella Rouva ei ole aiemmin osallistunut keskusteluihin. Nyt hän lupasi vastata itse kaikkiin kommentteihin ja kysymyksiin!

Heitäpä siis tänne kommenttikentään mielessäsi oleva ruoka-aiheinen kysymys, johon haluaisit Rouvan vastaavan esim.

  • Jonkin raaka-aineen käsittelystä
  • Ruokien esivalmisteluista
  • Jonkin tietyn rippeen käytöstä
  • Reseptien kehittelystä
  • Maukkaista kasvisruoista
  • tai vaikkapa Instagram-kuvista.

Tai laita ihan vaan terveisiä Rouvalle ;)

Jätä myös sähköpostiosoitteesi, sillä arvomme viikon päästä sunnuntaihin (10.4.2016) mennessä keskusteluun osallistuneiden kesken Gastronaatti-kirjan.

Kuvat Rouvan Instagram-tililtä: @satu_koivisto

Kommentit

ellao (Ei varmistettu)

Millä välineellä otat Instagram-kuvasi ja millä sovelluksilla niitä muokkaat? Ihana feed, tykkään!

Lisäksi, mikä ruoka"trendi" kiinnostaa Rouvaa tällä hetkellä? Mitä haluat oppia/maistaa/kokeilla?

Rouva
Isyyspakkaus

Ooh, onpas jännää olla täällä :)

Kiva kuulla että tykkäät instastani, kiitos! Suhtaudun siihen kuin miniblogina: saan kirjoittaa vähän joka päivä ja opetella kuvaamista, jälkimmäinen ei ole mulle niin luontaista. Otan kaikki kuvani iPhone 6:lla ja käsittelen ne Afterlight-nimisellä sovelluksella. Käsittely tarkoittaa, että lisään valoisuutta ja kontastia. Usein myös rajaan, vaikka yritänkin ottaa kuvan valmiiksi oikeankokoisena. Ja koska rakastan pystykuvia erityisesti ruoassa, teen jokaisesta kuvasta sellaisen. 

Vanhat perinteiset menetelmät kiinnostavat kovasti ja niistä haluan oppia lisää. Olen työväenopiston ruokakurssien suurkuluttaja ja osallistun joka lukukausi monelle. Ihastuin kovasti vuosi sitten villiyrtteihin ja toivon vielä pääseväni kurssille tänä keväänä (ellei sitten vauva ehdi syntyä). Hapattaminen kiinnostaa myös kovasti. Tein muutama viikko sitten ensimmäisen hapankaalini, ja lopputulos tosiaan maistuu hapankaalilta! Toisaalta tykkään kovasti myös Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan mauista: paljon kasviksia ja vielä enemmän tuoreita yrttejä, nam!

Sinimama (Ei varmistettu)

Hei!

Minua kiinnostaisi rouvan mielipide soijan käytöstä ruoanlaitossa (soijarouhe, suikaleet, tofu ym.) En muista törmänneeni soijaresepteihin tässä blogissa, vaikka kasvispainotteisissa resepteissä niitä yleisesti tuntuu olevan useasti. Itse olen pienen pojan äitinä ruvennut karsastamaan soijan käyttöä kuultujen haittavaikutusten takia, ja kiinnostaisi kuulla oikean keittiömestari ajatuksia kyseisestä raaka-aineesta.

JM (Ei varmistettu)

Vältätkö soijaa siis siksi, että lapsesi on poika? Sille ei ole tarvetta! Tässä myytistä yksi kansantajuinen kirjoitus, jossa on linkkejä tutkimuksiin: http://puolikiloa.fi/kannattaisiko-miesten-valtella-soijaa/

Toki kasviperäisiä proteiinin lähteitä on muitakin eikä soija ole mitenkään välttämätön raaka-aine kasvisruoissa.

Rouva
Isyyspakkaus

Sama mielikuva minullakin on tästä ollut. Mutta tosiaan, vaihtoehtoja on, joten soijaa ei ole pakko käyttää.

Rouva
Isyyspakkaus

Heh, minä olen vain tällainen kotikeittiömestari :)

Totta, meillä ei juuri käytetä soijaa, mutta se johtuu lähinnä siitä, että tykkään niin kovasti pavuista, linsseistä ja kikherneistä enkä näe suurta tarvetta soijalle. Mies myös in-ho-aa soijarouheen makua (maustamisesta huolimatta), joten teen vaikka bolognesekastikkeen ihan sujuvasti jauhelihaan silloin harvoin, kun sellaista teen. Töissä otan joskus tofua. Suomalainen härkäpapu on muuten myös loistotuote, joten vaihtoehtoja onneksi löytyy.

KolmenÄiti (Ei varmistettu)

Miten te saatte lapsen syömään kaikkia erikoisen näköisiä ruokia? Vai teettekö lapselle omia ruokia? Huomasin, että joissain ruoissa on käytetty tuoretta chiliä, niin syökö lapsi sitäkin?
Meillä on 3 lasta, jotka eivät syö kasvisruokia. Kasviksia syövät mielellään, jos ne ovat raakoja, mutta kypsennettyjä eivät syö. En ole ryhtynyt tästä syystä paahtamaan kasviksia, kun mietin, miten ne uppoavat lapsiin...
Olisi kiva keksiä, miten saisin lapsetkin syömään enemmän kasvisruokia, sillä olen itse luopunut lihan syömisestä, eikä aina jaksaisi laittaa kahta eri ruokaa.

Rouva
Isyyspakkaus

Heh, välillä paremmin, välillä huonommin :)

Kun lapsi täytti vuoden, päätimme, ettei meillä tehdä lapselle eri ruokia vaan että kaikki syövät samaa. Luin samaan aikaa Pamela Druckermanin Kuinka kasvattaa bebe -kirjan ja sain valtavan ruoka-ahaa-elämyksen: kaikki ranskalaiset kuulemma tietävät, että uusia makuja pitää maistaa parikymmentä kertaa, jotta niihin tottuu. Se on hurjan monta kertaa. Meillä on siis alusta asti ollut sääntönä ruokapöydässä, että kaikkea maistaa pitää mutta syödä ei tarvitse. Sitten on vain laitettu sormet ristiin ja toivottu, että ruoka alkaa jossakin vaiheessa upota. 

Alkuun meillä myös syötiin kolmen ruokalajin arki-illallisia (myös idea Bebe-kirjasta): alkuun jokin salaatti, jossa saattoi olla uunissa paahdettua vihannesta tms. helppoa, sitten oli pääruoka ja jälkkäriksi oli pieni juustonpala. Kun oli maistanut, saattoi siirtyä seuraavaan. Lapsi on aina tykännyt hirmuisesti juustoista, ja sen varjolla hänet oli helppo saada maistamaan monia asioita. Huomasin myös, että lapsi syö paljon paremmin, kun kaikki ei ole samalla lautasella vaan saattoi keskittyä pariin asiaan kerrallaan.

Nyt parin vuoden harjoittelun jälkeen lapsi on todella ennakkoluuloton maistelija. Samaan aikaan hän ei ole mitenkään hirveän kiinnostunut syömisestä. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä ei ole juuri ns. takuuruokia, joita lapsi söisi aina jotenkin isoja määriä. Koska lapsi kuitenkin kasvaa normaalisti, en ota (enää) niin suurta stressiä syömisestä. Eniten lapsi pitää risotoista ja pastoista, ja niissä on kätevä ujuttaa hänen tietoisuuteensa uusia juttuja. Monet lapset kuulemma tykkäävät sosekeitoista, meidän lapsemme vihaa sen rakennetta.

Niin ja siis chiliä lapsi ei syö. Hän on todellinen chilitutka, joka maistaa pienimmänkin määrän. Meillä on aina jääkaapissa pikkelöityä (=etikkaan säilöttyä) chiliä, jota lisäämme sitten miehen kanssa lautaselle. Ja ihme: lapsikin monesti kiinnostuu siitä ja haluaa maistaa. Pikkelöidyssä muodossa chili ei tosin ole yhtä vahvaa kuin ihan raakana.

Tsemppiä ruokailuihin, lasten kanssa se on kyllä todella mystistä!

Murkinamasu (Ei varmistettu)

Pitääkö munakoiso itkettää ennen uunissa paahtamista?
Ja sitten vielä mielipidekysymys lastenruuista. Aiotteko tehdä itse soseet ja muut lastenruuat, kun se aika tulee? Jos aiotte, niin miksi koette sen tärkeäksi ja voisiko niitä lastenruokaohjeita saada tänne blogin puolelle? Tai voisitte tehdä aiheesta kirjan! Itse lastenruoat aina kokanneena olisin joskus kaivannut insipiraatiota, neuvoja ja vinkkejä aiheeseen. Joka puolella neuvoloista lähteä keskitytään vain piltteihin ja sempereihin, joten tietoa ja vinkkejä oli hankala löytää. :)

Rouva
Isyyspakkaus

Mä yleensä itketän. En siksi, että munakoiso olisi kitkerä (joskus on kai ollut muttei enää) vaan siksi, että munakoisosta poistuisi nestettä, jotta ei ei imaisisi ihan niin paljon öljyä.

Ja kyllä me tehdään itse lastenruoat, tehtiin niin esikoisenkin aikana. Laitan/laitamme joka tapauksessa ruokaa meille kolmelle, joten siinä sivussahan se menee. Monia asioitahan voi esim. ottaa sivuun ennen voimakkaampien mausteiden lisäämistä, joten ihan nollasta lastenruokien kokkaamista ei tarvitse aloittaa. Pistetään toive siis korvan taakse :) 

Lotta E
Lempiruoka

Pari kivaa blogi-vinkkiä soseiden suhteen: littlefoodies.se (ei kylläkään päivity enää) ja babyfoode.com. Olen lueskellut näitä innoissani, mutta helppouden vuoksi päätynyt lähinnä tekemään soseita samoista aineista, mitä itsekin ollaan sillä hetkellä syöty. Ja nyt kahdeksan kuukauden iässä tyyppi nyrpistää nenää soseille ja haluaa oikeaa ruokaa. Saas nähdä, onko tämä taas vain joku vaihe ;)

Eini (Ei varmistettu)

Mikä tulee olemaan seuraavan kirjan aihe? ;)

Suuri kiitos ruokajutuista ja inspiksistä, erityisesti hävikkiviikon postauksista! Olen ottanut omakseni kasvisten paahtamisen seuraavan viikon ruokatarpeisiin ja jestas, että on ollut oivallinen vinkki!

Rouva
Isyyspakkaus

Apua, ideoita on niin monta ja aika kortilla :) 

Ja kiitos kun kerroit, aivan mahtava kuulla! Tulin tosi iloiseksi! 

Raitasukka (Ei varmistettu)

Mitkä kasvikset syötte kuorineet ja mitä ette missään nimessä söisi tai käyttäisi kuorineen?

Rouva
Isyyspakkaus

Tosi monia kuoria kyllä syödään! Sitruunan, limetin ja appelsiinin kuoria (aina luomulaatuisia) käytetään mausteena (ohuesti kuorittuna, ilman sitä karvasta valkoista osaa). Varsinkin sitruunaa, joka on suuri suosikkini. Jos paahdan juurekset uunissa, monesti jätän ne kuorellisiksi. Perunat aina, monesti myös porkkanat, palsternakat, sellerit... Vähän siitä riippuen, kuinka puhtaaksi ne saa harjattua mullasta. Liottaminen auttaa siihen yleensä. 

Keittoihin taas kuorin kaiken, mutta jos kuoria on kerralla paljon, pistän ne kattilaan ja keitän kasvisliemeksi. 

Banaanin ja avokadon kuoria ei olla kokeiltu syödä :D

SannaSS (Ei varmistettu)

Mulla ei kyllä kysymystä löydy, mutta terkkuja on nyt pakko lähettää kun siihen mahdollisuus on :) Rouva on instagram seurannassa ja siellä kuolaan katsellen ihania ruokakuvia ja vähän myös itken kun omat ruuat ei ikinä näytä niin hyviltä :D

Rouva
Isyyspakkaus

Terkkuja takaisin ja kiitos kauniista sanoistasi! Värikäs alusta ja vanha lautanen tekevät kyllä ruoalle ihmeitä :) 

Ainak (Ei varmistettu)

Joku kyseli vauvojen ruuista. Vauvanruokakirjoja on viimeaikoina tullut useita esim. Pipsa Hurmerinta on tehnyt yhden.

Rouva
Isyyspakkaus

Komppaan, Pipsan mainioon kirjaan kannattaa tutustua!

Krista A (Ei varmistettu)

Heippa. Minä kaipailisin jotain uutta maustamista soijarouheeseen, josta täällä saisi uutta kivaa makua :) Kiitos.

Rouva
Isyyspakkaus

Voi apua! Meillä tosiaan syödään soijarouhetta tooooooodella vähän, koska mies ei kerta kaikkiaan tykkää siitä. Kai hän aina ajattelee syövänsä jauhelihaa, ja sillehän se ei kerta kaikkiaan maistu, tai tunnu suussa.

Mutta oikeastaan mulla on siihenkin samat vinkit kuin ihan kaikkeen muuhunkin: hauduttaa pohjaa pitkään ja rauhassa, mieluiten jotakin tomaattipohjaista asiaa, jossa on runsaasti kasviksia ja vielä runsaammin tuoreita yrttejä. Niin ja en koskaan turvota soijarouhetta etukäteen vaan lisään kuivana kastikkeisiin ja haudutan vasta sitten jonkin aikaa. Silloin siinä säilyy kivempi purutuntuma.

Heippa (Ei varmistettu)

Kannattaa kuullottaa valkosipulia (ja sipulia) pannulla ja lisätä soijarouhe siihen ja paistella hetki ennen kuin lisää nesteen (vettä, tomaattikastiketta tms. Myös mausteet voi lisätä jo paistamisvaiheessa. Etukäteen turvottamista ei tarvita. Kokeilin viimeksi meiramia soijarouheen maustamisessa ja tuli hyvää. Laitoin myös mustapippuria ja paprikajauhetta (ehkä jotain muutakin, en nyt muista varmaksi). Mutta siis tuo paistaminen mausteiden kanssa on musta oleellista maun kannalta.

Rouva
Isyyspakkaus

Kiitos hyvästä vinkistä, pitääkin kokeilla tätä!

Arkiviikon ruokaflow -postaus oli kyllä ihan hallelujaa-elämys meidän perheen ruoanlaittotottumuksille. Sitä vain olen ihmetellyt, kuinka kauan paahdetut kasvikset säilyvät jääkaapissa käyttökelpoisina? Kamalan vaikea arvioida etukäteen, kuinka paljon kasviksia viikon aikana uppoaa (niin paljon riippuu siitäkin, syökö mies töissä vai ei), jote tähän mennessä ollaan aika hyvin ylimitoitettu kasvishankintamme ja lykätty sitten loppuviikosta kaikki ylijääneet kasvikset massiiviseen kasvissosekeittoon, jota ollaan popsittu vielä seuraavankin viikon puolella.

kissanminttu89 (at) gmail.com

Rouva
Isyyspakkaus

Mahtava kuulla! 

Kypsät vihannekset säilyvät hyvinä ainakin viisi päivää. Mulla on tapana pakata jäähtyneet kasvikset aina saman tien lasisiin rasioihin ja nostaa heti jääkaappiin. Sieltä otan vain sen verran, mitä yhdellä kerralla syömme, eli vihannekset eivät seilaa jääkaapin ja huoneenlämmön väliä. Ainakaan näin ei ole koskaan ollut mitään ongelmia.

Teidän systeeminne kuulostaa aivan mainiolta, iso peukku sille!

Pailii (Ei varmistettu)

Rouvan insta on upea! Ja se kysymys: miten teillä laitetaan kalaa ja löytyisikö siihen kalaliemen teon lisäksi muita gastronaattihenkisiä ideoita?

Rouva
Isyyspakkaus

Kiitos, tosi kiva kuulla!

Meillä syödään usein uunikalaa: ihan joko lohta fileenä tai sitten kotimaista isoa kalaa (lahnaa, kuhaa, siikaa) kokonaisena ja täytettynä. Eli tosi usein meillä on kalan kanssa uunissa samassa astiassa ja kalan sisällä vihanneksia: sipulia, varsiselleriä, fenkolia (varsinkin NAM!), porkkanaa, mitä nyt kulloinkin sattuu olemaan, ja tietysti yrttejä. Vihannekset kypsyvät ja maustuvat niin ihaniksi. Vihannekset pyritään sillä kerralla syömään kokonaan ja kala mitä jää, ruoditaan saman tien, pistetään jääkaappiin ja syödään seuraavana päivänä salaatissa tai risoton päällä tai leivän päällä tai milloin mitenkin, mutta nopeasti, koska kala ei säily kauan. Ja ne kypsät ruodot vielä pistän kattilaan ja keitän liemeksi. 

Lohen nahan syö meidän Eppu-koira, mutta olen kerran ollut kokkikurssilla, jolla se paistettiin rapeaksi. Kuulostaa epäilyttävältä, mutta se maistui oikeasti tosi hyvältä :) 

Papuhoo (Ei varmistettu)

Vaikken kirjaa omistakkaan, niin haluan silti kiittää kaikesta siitä ruokainsiraatiosta mitä olen somen kautta saanut, se on korvaamatonta :)

Rouva
Isyyspakkaus

Kiitos kauniista sanoistasi, ihana kuulla!

Susaanna (Ei varmistettu)

Moi! Mulla on pakkasessa aika paljon puolukoita.. Siis sen verran paljon, että puolukkahillolla, -mehulla ja vispipuurolla en saa syksyyn mennessä millään kaikkia tuhottua. Olisiko sinulla jotain ajatuksia, mitä voisin tehdä?

Rouva
Isyyspakkaus

Positiivinen ongelma :) 

Mä käytän puolukoita smoothieissa (+banaania, jogurttia & hunajaa, siten saa kulutettua kivasti, voi tehdä ison satsin, sillä säilyy kyllä pari päivää jääkaapissa), rättänässä (jonka tässä tapauksessa teen vehnäjauhoversiona) ja puolukka-valkosuklaakekseissä (joiden ohje on täällä Isyyspakkauksessa). Puolukkacurdiakin olen joskus tehnyt. Ja sitten tietysti puolukoita voi laittaa ihaniksi sattumiksi leipään ja sämpylöihin. Ja se vispipuurohan on aivan ihanaa.

Ymmärtääkseni puolukat kuitenkin säilyvät siellä pakkasessakin ihan hyvin, joten ihan pakko ei ole saada kaikkea syötyä kevään aikana :) 

 

Ievuska (Ei varmistettu)

Puolukasta saa hyviä pulliakin, kun käyttää vaikka vaniljakreemiä ja puolukkaa. Mistä nyt sattuukin pitämään.
Puolukka käy myös suklaan kanssa aika kivasti.
Puolukka sopii myös liharuokien kanssa, kuten lihapullat, ...
Olen hyödyntänyt myös hyydykkeissä, jäätelössä, kuivattanut puolukkaa.
Itse tehtyyn toffeeseen sopii, kinuskin kanssa, käyttötapoja on todella paljon.
Eikä tuorejuustokakussakaan ole hullumpaa.
Puolukkarahka on ehdottomia suosikkejani. :)

Rouva
Isyyspakkaus

Tosi hyviä vinkkejä, iso kiitos!

HeidiÄs (Ei varmistettu)

Mä kanssa suosittelen laittamaan smoothieen! Tulee ihan superhyvää, yleensä laitan lisäksi siis ainakin banaania ja sitten vähän mitä sattuu olemaan. Namnam!

Rouva
Isyyspakkaus

Kyllä, iso peukku smoothielle! 

--sade-- (Ei varmistettu)

Haluan kiittää kirjasta, se on todella lämminhenkinen ja kaunis, tykkään selailla sitä muutenkin kuin reseptejä hakiessa. Ja resepteistäkin useampi on päätynyt jo ihan vakikäyttöön! Kasviksia paahdetaan nykyään uunissa täälläkin, se on kyllä helppo tapa lisätä ja monipuolistaa kasvisten käyttöä. Usein laitan myös halloumia mukaan, sen opin instasta ;) Jotain vaihtelua perheen iltapaloihin kyllä kaipaisin, olisiko siihen hyviä vinkkejä?

Rouva
Isyyspakkaus

Kiitos itsellesi, onpa ihana kuulla! Kasvisten paahtaminen on minustakin ällistyttävän kätevää, ja siten kaikki vielä maistuu tosi hyvältä!

Meillä syödään iltaruoka sen verran myöhään (kuuden puolen seiskan maissa), ja se on sen verran runsas, että iltapala on jotakin tosi simppeliä: jogurttia & marjoja & Gastronaatin pähkinäistä ja siemenistä mysliä, hedelmiä (viime kuukaudet olen vetänyt varmaan kymmeniä kiloja (veri)appelsiineja) tai vispipuuroa, jota teen ison kattilallisen ja joka kestää sitten monta päivää. Lämppäreitä rakastan mutta vähän liikaakin, joten niitä en uskalla juuri tehdä :)  

ninnelisa (Ei varmistettu)

Hei! Ellei tämä ole liian henkilökohtainen kysymys, niin kiinnostaisi tietää, mikä on viikottainen/kuukausittainen ruokabudjettinne? :) On hienoa miten paljon suositte kotimaista ja luomua, käytätte kasviksia ja yrttejä ym., mutta mielikuvani on, että se on myös kovin kallista. Toki kausituotteita ostamalla ja hävikkiä vähentämällä saa säästöjä...

Rouva
Isyyspakkaus

Ei ollenkaan! Meillä menee ruokaan 500-600 euroa kuukaudessa, ja siitä suurin osa menee kauppahalliin. Lähikaupasta haemme lähinnä maitoa, jogurttia, vessapaperia ja kaurahiutaleita. Pähkinät, siemenet, linssit ja vastaavat haemme Punnitse & Säästästä, mikä sekin on tuossa summassa mukana.

Tämän lisäksi syömme molemmat lounasta henkilöstöravintoloissa, mistä tulee yhteensä lisää noin 250 euroa kuukaudessa.

Ja tämän lisäksi me käymme varmasti keskivertoa enemmän ulkona syömässä, noin kerran kuukaudessa, mutta se menee sitten eri budjetista :) 

Looking for...

Ihanaa kuinka joku kertoo budjettinsa ääneen! Minusta on hassua miten suomalaiset välttelevät rahankulutuksestaan puhumista. 

Ihailen muuten todella teidän ruokafilosofiaanne. Oma miesystäväni on myös kokki ja hänen kauttaan olen alkanut syömään yhä monipuolisemmin. Omassa perheessäni kun oli näitä: "istut ja itket, mutta kaiken syöt" - vääntöjä ja parsakaali oli aivan kamalaa mössöksi keitettynä kunnes kokki opetti minut paistamaan ja maustamaan sen oikein. Jos ikinä saamme lapsia aiomme noudatta myös teidän kanssa samaa linjaa. Voin myös myöntää, että olen todella nirso, mutta kun mies tekee ruokaa ei toisen mieltä halua pahoittaa ja syön sitten. Olen yllättynyt monesti iloisesti. 

Rouva
Isyyspakkaus

Kuulostaa siltä, että sinulla on paras mahdollinen johdattaja ihanien makujen maailmaan! Tosi kiva kun kommentoit, kiitos!

Noh (Ei varmistettu)

Ehkä siksi, että monella voi tuo 850 € olla se, mitä jää käteen aivan kaikkeen elämiseen, ja monelle tuokin on iso summa ;)

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuo summa (750 - 850 €/kk) on käsittääkseni aivan linjassa suomalaisten keskimääräisten ruokamenojen kanssa. Täsmällisiä lukuja kahdelle aikuiselle ja yhdelle lapselle en löydä, mutta esim. kahden aikuisen ja kahden lapsen perheesssä "kohtuulliset menot" ovat 850 - 1050 €/kk (http://www.iltasanomat.fi/perhe/art-2000001034358.html). Oma lukuni oli joka tapauksessa vain parin kuukauden menojen mukaan tekemäni arvio, ja mun pitäisi katsoa pidemmältä aikaväliltä menoja selvittääkseni, miten paljon kuukaudessa oikeasti menee keskimäärin.

KRRRR (Ei varmistettu)

Olisiko teillä vinkkiä miten saada pysymään kaupasta ostetut tuoreet yrtit hyvinä pidempään? Ärsyttää,kun just ehtii yhteen ruokaan käyttää ja sit menee huonoksi..

Mitenkäs pakastaminen? Miten tuoreyrttejä olisi paras pakastaa? Vaiko voiko?

Rouva
Isyyspakkaus

Ostatko ruukussa vai leikkona? Olen huomannut, että vahvavartiset leikkoyrtit säilyvät jostakin syystä usein pidempään.

Yrttejä voi hyvin pakastaa eli silppuaa vaikka saksilla rasioihin ihan sellaisenaan, ei siis mitään ryöppäyksiä. Olen siten pakastanut varsinkin kesällä maalla ruohosipulia, korianteria ja lehtipersiljaa. Ja valmista pestoa voi hyvin pakastaa, sitä on näppärä sulattaa juuri se tarvitsemansa määrä.

Helposti pilaantuvasta korianterista teen usein myös yrttiöljyä, jolla sitten maustan salaatteja ja niitä uunissa paahdettuja vihanneksiani. Se säilyy jääkaapissa helposti viikon.

 

Mmmmmmmilla (Ei varmistettu)

Hei täältä Melbournesta vinkki molemmille! Me ostetaan paljon tuoreyrttejä leikkonippuina, ja heitetään niitä jääkaappiin tollasissa pakasterasioissa (korkean mallisissa, joissa tiukka kansi, meillä käytössä ikean vihreäkantiset muovipurkit). Jippona on heittää purkin pohjalle parin sentin kerros vettä, ja leikata yrttien vartta sen verran että mahtuvat kyytiin. Ja sinne vaan yrtit seisomaan purkkiin niin että mahdollisimman vähän nuo lehdet osuisivat veteen.

Meillä korianteri ja lehtipersilja säilyy parikin viikkoa jääkaapissa näin! Lisää vinkkejä täältä (meidän ruokaraamatusta) : http://www.seriouseats.com/2015/04/the-best-way-to-store-fresh-herbs-par...

Rouva
Isyyspakkaus

Loistavaa, tämäkin vinkki menee käytäntöön! Niin ja terkkuja sinne Melbourneen! Pääsin käymään siellä työmatkalla muutama vuosi sitten ja olin kerrassaan myyty. Ihan huippukaupunki, yksi lemppareistani. 

Sari maalta (Ei varmistettu)

Heippa!

Aina silloin tällöin huokailen ruokakomeron ääressä tähteiden tai muuten vaan mystisten raaka-aineiden kohdalla että voi kun olisi joku sovellus, johon voisi kirjata raaka-aineet joita kaapista tällä hetkellä löytyy ja se sovellus vaan tadaa löytäisi erilaisia reseptejä joita käytössäni olevilla raaka-aineilla on mahdollista toteuttaa.

Tiedätkö onko tällaista sovellusta tai nettisivua olemassa?

Ja jos ei ole, olisiko Gastronaatti-kirja lähellä sitä? En ole vielä saanut aikaiseksi kirjan hankintaa, mutta seuraavaksi se kyllä pitää hankkiä!

Sari

Paulaelina (Ei varmistettu)

Pinterestiin hakusanoiksi ne ruoka-aineet, itse olen sillä tavalla saanut hyviä inspiraatioita ja uusia ideoita :)

Rouva
Isyyspakkaus

Pinterest on kyllä aivan huippu!

Pages

Kommentoi