Lisää e-lukemista! (Ja arvonnan voittaja!)

Kaupallinen yhteistyö: Adlibris

Ja näin otin seuraavan askeleen e-lukijaurallani.

IMG_3762.jpg

Aloitin siis Adlibris Letto -laitteellani toisen kirjan saatuani loppuun David Lagercranzin teoksen Se mikä ei tapa.

Millennium trilogian jatko-osa oli viihdyttävä ja nopealukuinen, mutta ei yltänyt lähellekään esikuviensa jännittävyyttä, eikä tarina ollut kovinkaan yllätyksellinen. Mietin lukiessani, onko kirjassa jotain Larssonin itsensä kirjoittamaa, ja yllätyin kovasti lukiessani myöhemmin, että sen pohjalla ei ole minkäänlaista Larssonin keskeneräiseksi jäänyttä käsikirjoitusta. Jäin siis ihmettelemään, miksi kirja on ylipäänsä pitänyt kirjoittaa ja julkaista. Vähän sama kuin joku kirjoittaisi nyt uuden Muumi-kirjan ja keksisi omasta päästään, mitä tapahtui, kun muumiperhe palasi majakkasaarelta. Ei niin vain tehdä.

Kuten suunnittelin, seuraavana vuorossa on Anthony Doerrin kirja Kaikki se valo jota emme näe. Lähden lukemaan kirjaa taas aivan puhtaalta pöydältä. En ole lukenut arvosteluja, en kuvausta juonesta, enkä tiedä yhtään, mitä virtuaalisten kansien välistä löytyy. Alku on ollut kiehtova.

IMG_3776.jpg

Viime viikkoisten arvontavastausten joukossa oli kysymys, johon edellisestä Letto-postauksestani ei löytynyt vastausta: Voiko Letto-lukijalle ladata kirjoja myös muista kirjakaupoista kuin Adlibriksestä.

Tämä on erittäin hyvä ja relevantti kysymys, sillä jokin kiinnostava kirja voi todella olla saatavilla vain jostain tietystä kirjakaupasta. Säästän sinut jännitykseltä ja kerron heti, että se kyllä onnistuu, tietyin rajoituksin.

Kaikkein helpointa kirjojen lataaminen on Adlibriksen omasta verkkokaupasta, joka on myös sisäänrakennettu laitteeseen. Ostokset siirtyvät lukijaan automaattisesti ilman, että tarvitsee tehdä muuta kuin liittyä langattomaan verkkoon.

Jos kuitenkin jotain kirjaa ei löydy Adlibrikseltä, mutta se on jonkin kilpailijan valikoimassa, kirjaostoksen voi siirtää Letto-laitteelle tietokoneen ja USB-kaapelin avulla. Letto-laite tukee mm. epub-tiedostomuotoa, joka on monien e-kirjakauppojen yleisesti käyttämä muoto. Epub-kirja ladataan ensin omalle tietokoneelle, liitetään Letto-laite sen mukana tulevalla USB-kaapelilla tietokoneeseen ja tiedosto kopioidaan sitten Letton muistiin.

Testasin tätä kolmella kirjalla. Ostin ensin koemielessä kahdesta kilpailevasta verkkokaupasta Finlandia-palkintoehdokkaat Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat ja Markku Pääskynen: SielutLatasin vielä kolmannesta kirjakaupasta ilmaiseksi tarjotun Selma Lagerlöfin Peukaloisen retket villihanhien seurassa, ja kaikki näistä avautuivat Letto-laitteella ongelmitta. Ei siis tarvitse huolehtia, että olisi naimisissa vain yhden suljetun ekosysteemin kanssa.

Jotkin kirjakaupat ovat kuitenkin suojanneet kirjansa vahvemmin kuin toiset. Esimerkiksi Suuri Amerikkalainen Kilpailija (kutsuttakoon vaikkapa A:ksi) näyttää sallivan myymiensä kirjojen lukemisen vain omilla laitteillaan tai lukuohjelmillaan (kutsuttakoon vaikka K:ksi). Itse en ainakaan keksinyt, miten A:n kirjat olisi saanut ladattua tiedostoina tietokoneelle ja siirrettyä Lettolle. Koti- ja pohjoismaisten e-kirjakauppojen kanssa tätä ongelmaa ei ole.

Joissain kirjakaupoissa kirjoja ei ole suojattu sähköisesti, ja epub-tiedostot voi siirtää suoraan Letto-laitteelle Windowsin tai Macintoshin tiedostojärjestelmän kautta.

Adlibris-finder.png

Jotkin kirjakaupat käyttävät kirjoissaan Adoben DRM-suojausta, ja kirjan avaaminen ja siirtäminen laitteelle vaati Adobe-tiliä, Adobe Digital Editions -ohjelman lataamista omalle koneelle ja kirjan kopioimista laitteelle sen avulla. Saattaa kuulostaa monimutkaisemmalta, mutta ei ole sitä. Adobe tili ja ko. ohjelma ovat maksuttomia, ja ostetun kirjan siirtäminen laitteelle käy käytännössä kahdella hiiren painalluksella (Copy to Computer/Device > Cybook Gen6). Joku asiantuntevampi osaa varmasti arvioida, kuinka moni kirjakauppa vaatii ADE:n käyttöä ja kuinka monessa epub-tiedostot voi kopioida suoraan laitteen muistiin. Itselläni on kokemusta vasta muutamasta kirjasta.

Adlibris-ADE2.png

DRM-suojaamattomia epub-tiedostojakaan ei kannata lähteä jakelemaan netissä, sillä ne ovat suurella todennäköisyydellä vesileimattuja, ja kirjoista voi selvittää niiden alkuperäiset ostotiedot. Omille laitteille (ja omalle perheelle) kirjoja voi kuitenkin kopioida huoletta. Kopioin itse Adlibriksestä ostamani Kaikki se valo jota emme näe -kirjan Rouvan iPadille, niin voimme lukea sitä yhtä aikaa omilla laitteillamme. Kätevää!

Adlibris on toki edelleen myös Pohjoismaiden suurin fyysisten kirjojen verkkokauppa, ja pienelle tytölle nämä paperiset kirjat toimivat vielä pitkään huomattavasti sähköisiä kirjoja paremmin. 

IMG_3806.jpg

Hankinkin pukin konttiin kaksi meille uutta kirjaa: Mauri Kunnaksen klassikon Seitsemän koiraveljestä, sekä Veera Salmen Puluboin ja Ponin kirjat 1 + 2 -kombon, jonka kävimme katsomassa näytelmänä Kansallisteatterissa loppukesästä.

Mutta nyt kyllä kutkuttelee päästä takaisin lukemaan! Odotan jo kovasti, että saan Ahavan ja Pääskysen teokset käsittelyyni, mutta ensin siis tämä Doerr.

IMG_3785.jpg

Ah, ja se arvonta!

60 euron lahjakortin Adlibrikseen saa nimimerkki Sydnie, joka suunnitteli lukevansa seuraavaksi Laura Lindstedtin kirjan Oneiron. Onnea! Kiitos kaikille muillekin osallistumisesta ja pitkästä listasta mielenkiintoisia lukuvinkkejä!

Nyt kuitenkin Kaikki se valo jota emme näe.

IMG_3795.jpg

 

Letto-laite Adlibriksen verkkokaupassa 109 euroaadlibris.com/fi/tuote/letto-frontlight-25513889
Adlibriksen e-kirjavalikoima: adlibris.com/fi/e-kirjat

Kommentit (3)
  1. Hei,

    Törmäsin sattumalta tähän lukulaitetta käsittelevään juttuusi, ja halusin kiittää! Olen perinteisen kirjan kannattaja ja pitkään miettinyt jonkinlaisen sähköisen lukulaitteen hankintaa. Juttusi oli ensimmäinen kunnollinen ja auttoi oikeasti tässä asiassa. Jos jonkin hankin, niin varmaankin juuri tuon samaisen, sillä taitaa olla ainoa joka näin suomalaisessa käytössä oikeasti pelittää.
    Bookbeat tuli myös kokeiluun, mutta en jaksa kuunnella kirjoja enkä lue niitä mielelläni puhelinta/koneelta/padilta. Siksikin tuollainen oikea laite voisi olla jees.. ehkä. Onni on omistaa niin ihanat ja tutut Akateemisen myyjät, että he osaavat suositella juuri niitä oikeita kirjoja minulle ja omiin lukumieltymyksiin sopien, että siksi tuon laitteenkin hankinta odottelee vielä. Siellä kun ei kukaan nykäise hihasta ja kerro, mitä minun pitäisi seuraavaksi lukea!

    Mutta siis kiitos, ihanaa saada kunnon käytännön ajatuksia tästä lukulaitteesta.

  2. http://Www.helmet.fi voi lainata sähkökirjoja jotka saa Adoben ohjelman kautta lukulaitteeseen, voisitko testata toimiiko suoraan laitteesta? Mukava maksuton vaihtoehto!

    1. Testasin, ja hyvin toimi. Eli kirjauduin pääkaupunkiseudun kirjastojen verkkopalveluun (Helmet.fi) tunnuksillani, lainasin e-kirjan, sain latauslinkin, joka latasi kirjan Adobe Digital Editionsiin, ja siirsin kirjan sen kautta Lettoon. Laina-aika on kaksi viikkoa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *