Lontoo: Kruununjalokiviä, siltoja ja purukumitaidetta

Aivan alkuun myönnän, että tämän postauksen julkaiseminen juuri nyt tuntuu todella oudolta ja vain kolmen viikon takainen nähtävyyksien katselu Lontoossa hyvin kaukaiselta asialta.

London - Tower Bridge

Moni kuitenkin kannusti minua kirjoittamaan matkajuttuja juuri siksi, että kaikki ei olisi pelkkä koronaa ja huolta maailman tilasta. Yritän siis kaikesta huolimatta suunnata ajatukset pois etätyöarjesta, tarjota jotain muuta luettavaa ja muistuttaa, että jonain päivänä tämäkin painajainen on vielä ohi.

Siispä tässä yksi tapa viettää koko päivä Lontoon ikonisimmissa maisemissa ja nähdä useita nähtävyyksiä yhden kävelyreitin varrella. Reitti alkaa Towerin linnasta, jatkuu Tower Bridgeä pitkin Southwarkiin ja Borough Marketiin ja sieltä Millennium Bridgeä pitkin St. Paulsin katedraalille.

Teimme itse tämän kävelyn ensimmäisenä kokonaisena päivänä Lontoossa, ja pääsimme liikkeelle hyvissä ajoin, sillä sisäinen kellomme herätti molemmat kätevästi jo kuuden aikaan aamulla.

Saimme kävelylle mukaamme myös oppaan, pitkään Lontoossa asuneen Blue Badge Guiden Minna Andersenin. Minna on toiminut oppaana kaupungissa liki 30 vuotta, ja hän halusi tarjota meille opastetun kävelyretken. Minnan löydät myös Instagramista nimellä @minnas.london.

London - Tower of London

1. Tower of London

Tutustuimme ensin Towerin linnaan. Keskiaikainen linna on toiminut kuninkaallisten kotina ja monien historiallisten tapahtumien näyttämönä. Nykyisin linna on museokäytössä, mutta siellä säilytetään myös Britannian kruununjalokiviä, joita voi katsella lasivitriineistä.

London - Tower of London

Jalokivien valokuvaaminen oli kielletty, mutta saimme Minnalta muistoksi muutaman postikortin kuuluisimmista kalleuksista. Lapsesta oli tietysti hauskaa nähdä se oikea Afrikan tähti, josta hiotut suurimmat timantit on sijoitettu monarkin valtikkaan ja Imperial State Crown -kruunuun.

London - Tower Bridge

2. Tower Bridge

Towerin linnan vieressä sijaitsee yksi Lontoon tunnetuimmista maamerkeistä, Towerin silta, joka oli pitkään ainoa Thames-joen ylittävä silta. Nostosilta on edelleen käytössä, ja se avataan yhä jopa päivittäin päästämään risteilyaluksia sillan länsipuolelle ja takaisin. (Huom. tämä silta ei siis ole nimeltään London Bridge, joka on moderni ja huomattavasti vaatimattomampi silta Thamesia länteen päin.)

London - Tower Bridge

Halusimme tietysti käydä katsomassa maisemia sillan tornien väliseltä kävelysillalta. Alun perin kävelysiltojen tarkoitus on ollut mahdollistaa Thamesin ylitys jalkaisin silloinkin, kun nostosilta on avattu, mutta nyt se toimii turistinähtävyytenä, jossa voi koetella omaa korkean paikan kestoa kävelemällä lasilattialla. Kierroksen lopussa pääsi katsomaan vielä nostosillan konehuonemuseota, jossa selitettiin, millä tekniikalla silta nostetaan auki.

London - Tower Bridge

3. The Shard

Thamesin toisella puolella kohoaa Euroopan korkein toimistorakennus, 310-metrinen ja 95-kerroksinen The Shard, jonka ylimpiin kerroksiin pääsee ihmettelemään maisemia. Me emme tällä matkalla käyneet kuitenkaan tornissa, sillä mielessäni oli toiselle päivälle toinen näköalapaikka, maksuton Sky Garden. Siitä lisää toisessa postauksessa.

London - The Shard

4. HMS Belfast

Toinen tälle reitille osuva nähtävyys, jonka jätimme väliin, on HMS Belfast, museona toimiva sotalaiva. Laivan yläosaa näkyy yllä olevassa kuvassa. Olen vieraillut laivassa isäni kanssa edellisellä Lontoon-matkalla, ja voin suositella sitä ainakin aikuisille.

5. Borough Market

Thamesin eteläpuolella Southwarkissa, London Bridge ja Southwark Bridge -siltojen välimaastossa sijaitsee Lontoon vanhin ja tunnetuin ruokatori, jossa on kiva käydä lounaalla kävelyretken aikana.

London - Borough Market

Ruokakojuja ja kuppiloita on joka makuun. Itse nautimme thairuokaa.

London - Borough Market

Lounaan jälkeen Minna opasti meidät vielä kahveille ja jäätelölle viereiseen 3Bis Gelateriaan, josta saa kuulemma alueen parhaat jäätelöt. Itse nautin italialaistyyppisen cannolin, lapsi pistaasijäätelön, joka oli kuulemma ihanaa.

London - Borough Market

6. Tate Modern

Borough Marketilta jatkoimme matkaa kohti Tate Modern -museota, mutta myös sen jätimme väliin, sillä lapsi halusi iltapäivällä mieluummin tiedemuseoon South Kensingtonissa. Muuten olisin ehdottomasti halunnut käydä myös Tate Modernissa, ja suosittelen sitä ehdottomasti kaikille Lontoon-kävijöille. Vanhaan sähkölaitokseen rakennettu museo on helppo tunnistaa sen jylhästä tornista.

London - Tate Modern

7. Millennium Bridge

Tate Modernin kohdalta Thamesin voi ylittää Millennium Bridge -kävelysiltaa pitkin, joka vie suoraan St. Paul’s Cathedralille. Matkalla sillan yli Minna esitteli yllättävän taidekohteen, joka jää monilta huomaamatta.

London - Millennium Bridge

Ensikatsomalla silta näyttää olevan purukumitahrojen täplittämä. Tai niin se onkin.

London - Millennium Bridge

Mutta purukumitahroja kannattaa katsoa tarkemmin.

London - Millennium Bridge

Kyseessä on Ben Wilson -nimisen taiteilijan ja puunveistäjän projekti, ja sillassa on satoja (ellei tuhansia?) minitaideteoksia, joita hän on kaivertanut ja maalannut purukumeihin usean vuoden ajan.

London - Millennium Bridge

8. St. Paul’s Cathedral

Varttuneemman väen kannattaa tutustua myös St. Paul’sin katedraaliin ja kiivetä sen kupoliin katselemaan maisemia. Meille riitti kupolin ihastelu ulkoapäin, ja matkamme jatkui maanalaisella kohti South Kensingtonin museoita, mutta niistä kerron toisessa postauksessa.

London - St. Paul's CathedralLisää Lontoosta:

Kommentit (4)
  1. Nämä lasta kiinnostavat Lontoon vinkit tulevat kuin tilauksesta! Minun piti lähteä kymmenvuotiaan tyttäreni kanssa Lontooseen tämän kuun lopussa, mutta matka siirtyi nyt ensi syksylle. Toivottavasti silloin pääsisimme matkaan. Harry Potter -studiot ovat matkan pääkohde, sillä tytär on suuri fani, mutta Lontooseenkin olemme varanneet pari päivää. Itse olen siellä ollut pari kertaa, mutten koskaan lasten kanssa.

    1. Toivotaan, että syksyllä tilanne alkaa jo palata vähän normaalimpaan suuntaan ja teatterit ja museotkin ovat taas auki!

  2. Oi, miten ihania muistoja tulikaan mieleen tätä lukiessa! Asuimme neljä vuotta Lontoossa ja saimme lapsemmekin siellä. Välillä tuntuu vieläkin, että Lontoo on Helsinkiä tutumpi, vaikka nyt on Helsingissäkin asuttu jo viisi vuotta. Innolla odotan lisää Lontoo-postauksia!

    1. Lisää on jo tullut, ja vielä pari postausta on backlogilla odottamassa sopivaa hetkeä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *