Makuuhuoneen paikka

Pohdiskelin asiaa, punnitsin plussia ja miinuksia, mittailin huoneita mittanauhan kanssa ja pohdiskelin lisää. Lopulta päädyin ehdottamaan Rouvalle jotain, jota vastaan olin vielä hetki sitten aivan ehdottomasti:

”Kyllä se taitaisi kuitenkin olla kaikkein parasta, että meidän makuuhuoneemme siirtyisi tähän olohuoneen viereen. Se ratkaisisi monta ongelmaa, joita eri vaihtoehdoissa oli.”

Tässä ratkaisussa olohuoneen viereisestä huoneesta puhkaistaisiin pariovet olohuoneeseen ja vastaavasti ovi käytävään ja pariovi toiseen olohuoneeseen laitettaisiin umpeen. Edellisessä postauksessani tämä vastaa versiota 7.

Ovillekin olisi käyttöä: pariovi siirtyisi huoneen vastakkaiselle seinälle, ja käytävän puoleinen ovi voitaisiin sijoittaa toisen eteisen ja toisen olohuoneen väliseen oviaukkoon, jossa ei tällä hetkellä ole ovea laisinkaan.

Olimme aivan yksimielisiä siitä, että seinien siirtämisiin emme halua lähteä, jos vaan löytyy jokin ratkaisu, jossa sitä ei tarvitse tehdä. Aivan ensimmäisen kerran, kun Rouva pohti, voisiko olohuoneen viereisestä huoneesta tehdä makuuhuoneemme, pidin ajatusta mahdottomana, sillä huone on niin kapea, että sinne ei mahtuisi parivuodetta. Vierastin myös ajatusta kadun puolella nukkumisesta, sillä olen herkkäuninen ja kuumainen, ja varsinkin kesällä nukun mielelläni ikkuna raollaan.

Nyt kaivoin mittanauhan ja mittasin huoneen leveyden: 208 cm. Sänkymme on 140-senttinen. No… kyllähän siihen sänky mahtuu ja molemmille puolille jaa vielä reilun 30 cm:n rako. (Ja ei, en suostu sijoittamaan sänkyä nurkkaan. Etelä-Savon mökillämme sänky on kiinni nurkassa, ja kyllä ärsyttää joka kerta, kun joutuu könyämään sängystä joko jalkopäästä pois tai toisen yli.)

Tuonne se sänky solahtaisi, ja kun ovi käytävään tukitaan, sängyn pääty voi olla kiinni seinässä. Huoneessa sattuu olemaan vielä poistoilmaventtiili, eli ilma vaihtuu, vaikka ovet olisivat kiinni.

Makuuhuoneessa ei mielestäni tarvitse yhtään sen enempää tilaa kuin mitä sänky tarvitsee, ja tässä ratkaisussa huoneeseen mahtuisi nykyinen vaatekomerommekin. Miksi siis lähteä melko kalliiseen seinän siirtämisoperaatioon? Kalliiksi tulisi se muutama neliö lisätilaa.

Aamuisin katselisin siis näitä ikkunoita. Vaatekaappimme olisi oikealla ja pariovet olohuoneeseen vasemmalla. Ikkunoiden eteen saisi kenties valoa, ääntä ja lämpöä eristävät verhot.

Tämä ratkaisu saa nyt yhden lukon avautumaan, ja tytär oli jo aivan innoissaan, kun kuuli, että hän saisi sittenkin isin ja äidin nykyisen makuuhuoneen itselleen. Kyllä se taitaa olla kuitenkin paras ratkaisu.

Sitten seuraava kysymys on, mitä tapahtuu tilalle, joka jää makuuhuoneen perältä suljettavan oven taakse käytävän yhteen. Nyt siinä on molemmin puolin käytävää komerot, mutta tilan voisi käyttää tehokkaamminkin. Palataan näihin pienempiin kysymyksiin kuitenkin toiste, kun isot linja on ensin taputeltu selviksi.

koti remontointi
Kommentit (8)
 1. melkein arkkitehti
  14.9.2021, 20:36

  Tämä on todella innostava projekti! Pohjakuva muistui mieleen jo remonttiblogin ajoilta, koska pohjakuvissa on vaan jotain kiehtovaa. Teillä on upea, historiaa huokuva asunto ja täytyy sanoa, että lämmittää niin paljon mieltä, että haluatte vaalia sen alkuperäistä tunnelmaa. Toki kukin päättää mitä kotinsa kanssa tekee, mutta itseä aina vihloo kun näkee remontteja joissa alkuperäiset materiaalit uusitaan/peitetään/hävitetään ja väliseinät lyödään kumoon. Vanhojen asuntojen sokkelomaisuus ja ”outous” (sikäli kun itsekin käytit tuota sanaa jossain yhteydessä) pakahduttaa ainakin itseä. Luulen myös, että tätä historiaa vaaliva remontti säilyttää asunnon arvon paremmin. Makuasioitahan nämä tietysti ovat, itselle ei vaan nappaa yhtään sellainen isojen avoimien tilojen pohjaratkaisu.

  Ja samaa mieltä siitä myös, että makuuhuoneelle riittävä koko on, että sinne mahtuu sänky. Lapsilla tietysti omassa huoneessa on erinäistä touhuttavaa, mutta aikuisten makuuhuoneessa ei juuri tule päiväsaikaan vietettyä aikaa, ja on kiva että huone on omistettu levolle ja rentoutumiselle.

  Kiitos myös, että esittelit kaikki eri vaihtoehdot pohjan suhteen, olipa kiinnostavaa katsella ja vertailla. Olisi ollut itselle tosi vaikea päätös. Olisin itse luopunut Airbnb-ratkaisusta, mutta ymmärrän kyllä perusteet sille. Arvostan myös sitä, että ette halua liikaa tilaa itsellenne. Se on virkistävää ja pelkästään järkevää. 🙂 Kaikkea hyvää remonttiprojektiin, päivitäthän sitten kaiken mahdollisen raportoitavan tänne blogiin!

  1. Tommi Koivisto
   23.9.2021, 22:30

   Kiitos! Tuo Airbnb on hyvä kompromissi. Tila on meidän käytössämme ihan niin paljon kuin haluamme ja tarvitsemme, mutta sitten on se optio, että voi laittaa sen vuokralle, kun tuntuu siltä!

 2. Hei! Todella mukaansatempaiseva tuo teidän projektinne. Olisi mielenkiintoista lukea postaus millaiseen pohjaratkaisuun päätyisitte (koko huoneiston osalta), jos kuluja ei tarvitsisi miettiä ollenkaan, ainoastaan olemassa olevat kantavat seinät pitäisi ottaa huomioon:)

  1. Tommi Koivisto
   14.6.2021, 23:02

   Kustannukset eivät ole tässä se suurin tekijä vaan halu säästää mahdollisimman paljon vanhaa. Siis jos pitäisimme tarpeellisena vaikkapa jonkin seinän siirtämistä, se tehtäisiin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *