Puhutaanpas rahasta

Kaupallinen yhteistyö: OP

Kun minua pyydettiin mukaan OPn tuottamaan #Alkuja-podcast-sarjaan, ajattelin aivan ensin, että ohjelmassa keskusteltaisiin tiukasti taloudesta. Kävi kuitenkin ilmi, että keskustelu Maria Veitolan ja Tuomas Rajalan käsittelisi aivan kaikkea muuta, ja rahaa ei taidettu mainita sanallakaan.

IMG_9846 (2).jpg

Uskaltauduin kuuntelemaan oman jaksoni itse vasta aivan pari päivää sitten, ja ilokseni puhuin suurin piirtein järkeviä, vaikka kysymyksiin ei ollut juurikaan aikaa miettiä loppuun asti harkittuja vastauksia. Ohjelma on julkaistu siis täysin leikkaamattomana.

Jäin kuitenkin pohtimaan vielä tätä talouspuolta, varsinkin luettuani Tuomaksen kirjoittaman tekstin siitä, miten neljän lapsen isänä hän tulee käyttämään lastensa kasvattamiseen noin puoli miljoonaa euroa siihen mennessä, kun he ovat täysi-ikäisiä. Huh!

Kahden lapsen kanssa kustannukset jäävät toki siitä puoleen, mutta on se 250 000 euroakin aikamoinen summa ajatellen, että se kaikki on todella pois jostain muusta seuraavien 18 vuoden aikana.

Perhettä perustaessa monikaan ei varmasti suunnittele lasten määrää siitä koituvien kustannusten perusteella tai päätä olla hankkimatta lapsia (vain) siksi, että lapset tulevat kalliiksi kukkarolle. Silti talousasiat tulevat väistämättä eteen – varsinkin, jos perheen vanhemmat ovat pidempiä aikoja kotihoidon tuella.

IMG_9849 (1).jpg

Meidän perheemme talous on siten vakaalla pohjalla, että sekä Rouva että minä olemme olleet vakituisissa töissä jo vuosituhannen alkupuolelta asti. Olemme saavuttaneet tulotason, joka mahdollistaa sen, että voimme pakollisten menojen jälkeen ostaa sen, mitä tarvitsemme ja rahaa riittää myös ulkona syömiseen ja lomamatkoihin. Olemme onneksi tehneet omat asuntokauppamme hyvään aikaan ja asuntoamme varten ottamamme laina oli varmasti vain puolet siitä, mitä joutuisimme ottamaan tänä päivänä samaa asuntoa varten.

Arkinen taloutemme perustuu kuitenkin melko säännöllisiin tuloihin ja menoihin, ja yllättävät isot ostokset vievät käyttelytilin saldon melko helposti aika alas. Ulkona syöminen ja lomamatkat ovatkin suurin piirtein ainoita asioita, joihin niin sanotusti törsäämme, ja muuten emme juurikaan shoppaile tai ostele asioita ostamisen ilosta.

Olemme jo pitkään laittaneet kuukausittain pienen summan OPn rahastoihin, ja vuosien varrella säästöjä on kerääntynyt melko mukavasti. OPn omistaja-asiakkaat saavat rahastoja ilman merkintä-, vaihto- ja lunastuskuluja. Osan rahastosijoituksista päätimme käyttää viime kesänä puutarhamökkimme hankintaan, jotta emme tarvinneet lainaa koko kauppahintaan. Lisäksi olemme laittaneet silloin tällöin rahaa erilliselle säästötilille, joka toimii puskurina, jos eteen tulee yllättäviä isoja kuluja.

Nyt, kun Rouva on äitiysvapaalla ja omakin suunnitelmani on jäädä joksikin aikaa hoitovapaalle pojan kanssa, joudumme varmasti ensi vuonna laskemaan tarkemmin, mihin rahat riittävät, kun säännöllisen palkan sijaan onkin pärjättävä kotihoidon tuella.

Pidän todennäköisenä, että tulen ensi vuonna hyödyntämään OPn asiakkaana yhtä lapsiperheille tarjottavista OPn #Perheenlisä-eduista, joka on maksuton asuntolainan lyhennysvapaa. Etu on tarkoitettu perheille, joissa on 9.5.2016-31.12.2017 välisenä aikana alle vuoden ikäinen lapsi tai joihin on syntymässä lapsi.

Muut #Perheenlisä-edut ovat veloitukseton lapsen terveysvakuutus vuodeksi sekä NewLife-henkivakuutus maksutta molemmille vanhemmille. #Perheenlisä-etupaketti lapsiperheille on OPn neljäs #Suominousuun-avaus. Se lanseerattiin helpottamaan uusien perheiden alkuja silloin, kun taloustilanne voi olla tiukimmillaan, ja auttaa omalta osaltaan kirittämään maamme talouskasvua.

Talousasioiden ollessa kunnossa voi keskittyä muuhun elämään, ja lapsiperheessä sitä todella riittää.

Jos et vielä käynyt kuuntelemassa #Alkuja-podcasteja, tee se ihmeessä nyt! Uusi jakso ilmestyy noin kerran kuukaudessa, ja jaksot ovat saatavilla Taloudessa.fi-sivustolla sekä suosituimmilla podcast-alustoilla kuten Soundcloudissa ja Tuneinissä

Kommentit (1)
  1. Meinasin vastata tähän, mutta kirjoitinkin postauksen. Yksi pieni, mutta erittäin rahanarvoinen vinkki rahastosäästämiseen. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *