Puutarhahaaveista totta

Isyyspakkaus

Miltä kuulostaisi oma pieni kesäparatiisi, jossa olisi mökki, omenapuita, marjapensaita, kasvimaa, kasvihuone ja paljon perennoja? Sellainen, johon pääsisi Helsingin keskustasta julkisilla kulkuvälineillä alle puolessa tunnissa ja jossa voisi poiketa töiden jälkeen hakemassa nipullisen yrttejä tai kimpullisen kukkia kotiin. Tai sitten jäädä sinne koko viikonlopuksi ilman sen kummempia lähtövalmisteluja. 

Olen löytänyt sen pienen kesäparatiisin, ja se on tässä!

Se on pieni suloinen puutarhamökkimme, jonka uusia omistajia olemme nyt Rouvan kanssa. Mökki sijaitsee Herttoniemen siirtolapuutarhassa, joten meistä tulee nyt herttonomeja!

Huh, miten voikin olla yhtä aikaa sekä niin innoissaan että jännittynyt. Vaikka mökin ylläpitäminen ja yrttien kasvattaminen onkin tuttua, emme tiedä mitään puutarhan hoidosta tai vaikkapa omenapuista! Pihaa on yli 400 m2, joten aivan pieni pläntti ei ole kyseessä!

Rouva on haaveillut jo pitkään omasta puutarhasta, jossa voisi kasvattaa yrttejä ja pioneja ja viljellä jotain muutakin pientä. Vielä tähän asti hänelle on riittänyt siihen äitinsä piha, mutta välimatkaa Etelä-Savoon on turhan paljon.

Itse taas olen kieltäytynyt edes harkitsemasta muuttoa oman pihan perässä nykyisestä kodistamme, sillä arvostan enemmän sitä, että keskustan palvelut ovat aivan vieressä.

Kerroin aiemmin myös, että emme ole tänä kesänä käyneet juurikaan myöskään Rouvan perintömökillä, jonne lähteminen vaatii pienten lasten kanssa liikaa ponnisteluja ja jossa on pärjättävä vielä ilman juoksevaa vettä.

Pohdittuani asioita ja ratkaisuja sain yhtäkkiä ajatuksen, josta en enää päässyt yli. Entäpä, jos katselisimme siirtolapuutarhamökkiä Helsingistä? Sellaista, johon pääsisi helposti julkisilla, jossa olisi pihamaata viljelylle ja kukille ja jossa olisi vielä sen verran sisätilaa, että siellä voisi halutessa yöpyä neljäkin ihmistä. Esittelin ajatuksen Rouvalle, ja hänkin innostui ajatuksesta. Lupasin, että jos hän lähtee siihen, minäkin lähden. Sovittu!

Sen jälkeen kaikki kävi niin nopeasti, että olemme vähän itsekin ihmeissämme siitä, mitä tässä oikein tapahtui. Puutarhamökkimme tuli myyntiin juhannuksen jälkeen ja sovin näytön samalle illalle. Kun näimme puutarhan, tiesin heti sen olevan juuri sitä, mitä etsimme.

Ilmoitimme jo samalla viikolla ostohalukkuudestamme, ja kaupat tehtiin lopulta tällä viikolla. Kävimme katsomassa muutamaa muutakin mökkiä, ja ne vain vahvistivat käsitystämme siitä, että ensimmäisenä näkemämme palsta oli paras.

Palstalla on runsaasti vanhaa kasvillisuutta, mutta se ei ole liian laitettu.

Edellisillä omistajilla on ollut mökkeilyyn viime vuosina niin vähän aikaa, että kasvit (ja lehtokotilot) ovat päässeet vähän villiintymään, joten ensi keväänä on edessä runsaampaa harvennusta ja puutarhasuunnitelua, kun näemme tarkemmin, mitä maasta alkaa puskea.

Omenapuiden ikää en tiedä, mutta puutarha ja mökki ovat peräisin vuodelta 1934, ja vanhoja ovat nämä puutkin.

Sijaintinsa puolesta mökki on huikea: Rouva kävelee jatkossa puutarhaan työpaikaltaan noin viisi minuuttia ja itsekin voin jo ensi keväänä hurauttaa metrolla suoraan työpaikalta mökille!

Mökki on periaatteessa käytettävissä ympäri vuoden, mutta juokseva vesi on toiminnassa vain keväästä syksyyn. Mökissä on sähköt ja keittiö, ja alueelta löytyy myös vesivessat ja suihkut, joten siellä voisi viettää joskus pidempiäkin aikoja.

Kauniilla lasiverannalla voi istua iltaa pitkälle syksyyn.

Kasvihuoneeseen saa puolestaan kasvamaan kasveja jo aikaisin keväällä.

Mökki kaipaa hieman uutta maalipintaa ja omaan makuumme paremmin sopivaa tapettia, mutta varsinaista akuuttia remonttitarvetta siellä ei ole, sillä edellinen omistaja on kunnostanut mökin ja pitänyt siitä hyvää huolta.

Lupasimme jo tytölle, että hän saa pihaan oman kukkapenkin, ja voimme istuttaa hänen kanssaan kasvimaalle ainakin hernettä, porkkanaa ja retiisejä. Minua taas kiinnostaisi kovasti tomaatin, chilin ja kurkun kasvattaminen kasvihuoneessa.

Ennen sitä pääsemme kuitenkin jo tänä syksynä keräämään omenoita ja marjoja ja tekemään syystöitä.

Sitä varten joutunemme kuitenkin tilaamaan ystävämme, Kasvihormoni-Sinin, konsultaatiokäynnille ensi tilassa.

Tämän myötä blogiin ilmestyykin sitten täysin uusi aihepiiri: puutarhanhoito. Tervetuloa mukaan! Itseänikin jännittää, mitä siitä tulee!

Kommentit

Marski (Ei varmistettu)

I-ha-naa! Tuo haave mekin joskus vielä toteutetaan.

Tommi K
Isyyspakkaus

Jeeee!!!!

maikku67
Vihreitä unelmia

Onpa ihanan näköinen paikka!

Tommi K
Isyyspakkaus

Niin on, kiitos!

TheVillis (Ei varmistettu)

Hurjan paljon Onnea Herttonomit tästä ihanasta paikasta, olette sille juuri oikeat omistajat ja hoitajat!
Voin kuvitella onnenne tulevina vuosina ja hekumoin samalla niistä mukavista blogijutuista, puutarhavinkeistä ja resepteistä, mitä tämä poikii! Niin huikea juttu, onnea!!!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos paljon! Toivottavasti täytämme odotuksesi! :)

Mindeka
Ma-material Girl

Olen NIIN kade! Näyttää ihan täydelliseltä rentoutuskeitaalta. Paljon onnea!!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Kyllä siellä varmaan rentoutuakin ehtii? Hetkisen keskikesällä? :)

Mindeka
Ma-material Girl

...ehkä parin kesän päästä..? ;) (kunnes on uusi projekti taas aloitettu :D )

MUMMOBLOGI

Onnea uudesta kesäpaikasta......ihana näköinen paikka .....jos mummo olisi nuorempi tuolaisen vaihtoehdon toteutaisn kans ,,,

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos!

Hannaaa (Ei varmistettu)

Ihana!
Stadilaisena tämä haave kolkuttelee itselläkin :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Varo vain, taidan tulevilla postauksillani vain vahvistaa sitä kolinaa! 

pikkukalanen (Ei varmistettu)

Voi, näyttääpä kivalta :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Enemmän kuin kivalta! :)

Tilia kirjautumatta (Ei varmistettu)

Nyt on kyllä sellainen onnenpotku osunut kohdalle, ettei ole tosikaan! Mielettömästi onnea omalle tuvalle!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Olen itsekin ihmeissäni, että tämä mökki tuli vastaan juuri, kun sitä etsin. Sen jälkeen mökkejä ei olekaan tullut myyntiin yhtä ainoaa yli kuukauteen ennen kuin tänään, ja sekin olisi ollut liian pieni. (Minulla on piruuttani vieläkin ilmoitusvahti päällä.)

Oi, kaikki lapsuutensa kesät siirtolapuutarhamökillä viettäneenä en voi kuin ihastella ihanaa valintaa! Olen itse aikoinani oppinut pyöräilemään ja uimaan siirtismökillä toisessa Helsingin siirtisalueella ja saanut myös paikasta pitkäaikaisimmat ystäväni. Äitini asustaa kesät kokonaan meidän siirtolapuutarhamökillä ja sinne on aina niin rentouttava mennä vierailulle, etenkin kun alkaa satokausi. Innolla odotan juttuja uudesta kesäpaikasta ja mitä kaikkea saattekaan aikaiseksi oman maan sadosta :) Onnea uuteen kesäkotiin ja tervetuloa siirtolapuutarhamökkiläisten joukkoon!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Luulen, että myös meillä on aika huippujuttu, että Kivinokan uimaranta on aivan kivenheiton päässä puutarhasta! Ehkäpä siellä voisi käydä jo tulevana viikonloppuna, jos säät suosivat?

susaanna (Ei varmistettu)

Hei paljon onnea - saitte oikean miniparatiisin! Näyttää aivan ihanalta.

Mun vinkki: Ottakaa nyt (ja ehkä sadonkorjuun loppupuolella) paljon kuvia siten, että näette lähikuvien lisäksi laatikot, penkit ynnä muut alueet aika tarkasti. Sitten tammi-helmikuussa (tai kun keväthörhöily :D pahimmoiltaan iskee) on helppo katsoa kuvista, mitä muutoksia ja lisäyksiä puutarha tarvitsee. Istuin itse muutama vuosi sitten kuvakansion kanssa pari tuntia ammattipuutarhurin kanssa (maksoi muistaakseni alle 120e/2h) ja sain häneltä järkeviä vinkkejä, mitä tehdä missä järjestyksessä ja mitä hankkia ensihuumassa. Säästin puutarhurin vinkeillä todennäköisesti aika paljon rahaa ja ylimääräistä työtä! Kavereidenkin neuvoja toki kuuntelin tarkasti ja kirjasin kansioon.

Edelleenkin on kansio suunnitelmineen tallessa ja siihen on mahtunut hyvin vuosittaiset puutarhakuvat teksteineen. Varsinkin syksyiltaisin on kiva katsella kuvia ja raapustella ajatuksia muistiin.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos paljon! Ja kyllä, kuvia otetaan varmasti paljon :) Luulen että ensimmäisenä vuonna lähinnä tutustumme uuteen puutarhaamme, ja muutosten aika on vähän myöhemmin. Tosin sisääntuloväylän tukkivat kuunliljat voivat puolestani lähteä vaikka heti kotiloineen.

SKR (Ei varmistettu)

Lämpimät onnittelut uusille herttonomeille! Tää on niin teidän juttu...

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Toivotaan niin! :D

Herttonomi (Ei varmistettu)

Oi ihanaa, tervetuloa! Tämä on mahtava paikka :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Siellä siis nähdään! ;)

Hertsikalainen (Ei varmistettu)

Tervetuloa Hertsikaan! Mun mielestä siirtolapuutarhoista paras ;) Aikamoinen pikkuparatiisi tää on! Vanhempani ostivat mökin kun oli 11, ja nyt olen 25. Vuosi vuodelta enemmän arvostan paikkaa, ja joskus toivon että olisin voinut viettää lapsuuden kesät täällä. Monilla on niin hyviä muistoja, kuinka on kasvanut täällä yhdessä suuren kakaralauman kanssa. Teidän lapsillenne tulee varmasti aivan ihania lapsuudenmuistoja täältä :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Vaikka mekin katselimme palstaa sekä Hertsikasta että Kumpulasta, toivoin sen löytyvän juuri Hertsikasta. Jotenkin oli vain sellainen fiilis, että se olisi meidän paikka.

Milliri (Ei varmistettu)

Voi että miten ihana!! Täällä yksi kateellinen. Olen haaveillut siirtolapuutarhasta pitkään. Hintaa et varmaan halua kertoa, mutta vinkkaatko mistä löysitte tämän? Missä näitä myydään?

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Siirtolapuutarhamökkejä on myynnissä ihan kiinteistövälittäjillä, ja ilman välittäjää myytäviä voi katsella vaikkapa Tori.fi:stä. Niitä myydään siis aivan samoin kuin muitakin mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja. Itse löysin mökin Tori.fistä ilmoitusvahdin avulla. Laitoin myyjälle viestin saman tien ja sovin näytön samalle illalle. Käytin itse asiassa ilmoitusopas.fi:n ilmoitusvahtia, joka seuraa Torin lisäksi myös monia kiinteistövälityssaitteja. Hinnat vaihtelevat kovasti sijainnin, mökin tason ja puutarhan kunnon mukaan, mutta esim. Hertsikassa keskihinnat ovat erään välittäjän mukaan 70 - 80 000 tienoilla.

Kovasti onnea loisto paikasta! Näyttää idylliseltä :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos, sitä se on!

Kommentoi