Puutarhahaaveista totta

Miltä kuulostaisi oma pieni kesäparatiisi, jossa olisi mökki, omenapuita, marjapensaita, kasvimaa, kasvihuone ja paljon perennoja? Sellainen, johon pääsisi Helsingin keskustasta julkisilla kulkuvälineillä alle puolessa tunnissa ja jossa voisi poiketa töiden jälkeen hakemassa nipullisen yrttejä tai kimpullisen kukkia kotiin. Tai sitten jäädä sinne koko viikonlopuksi ilman sen kummempia lähtövalmisteluja. 

IMG_5947.jpg

Olen löytänyt sen pienen kesäparatiisin, ja se on tässä!

Se on pieni suloinen puutarhamökkimme, jonka uusia omistajia olemme nyt Rouvan kanssa. Mökki sijaitsee Herttoniemen siirtolapuutarhassa, joten meistä tulee nyt herttonomeja!

IMG_5906.jpg

Huh, miten voikin olla yhtä aikaa sekä niin innoissaan että jännittynyt. Vaikka mökin ylläpitäminen ja yrttien kasvattaminen onkin tuttua, emme tiedä mitään puutarhan hoidosta tai vaikkapa omenapuista! Pihaa on yli 400 m2, joten aivan pieni pläntti ei ole kyseessä!

IMG_5856.jpg

Rouva on haaveillut jo pitkään omasta puutarhasta, jossa voisi kasvattaa yrttejä ja pioneja ja viljellä jotain muutakin pientä. Vielä tähän asti hänelle on riittänyt siihen äitinsä piha, mutta välimatkaa Etelä-Savoon on turhan paljon.

Itse taas olen kieltäytynyt edes harkitsemasta muuttoa oman pihan perässä nykyisestä kodistamme, sillä arvostan enemmän sitä, että keskustan palvelut ovat aivan vieressä.

IMG_5968.jpg

Kerroin aiemmin myös, että emme ole tänä kesänä käyneet juurikaan myöskään Rouvan perintömökillä, jonne lähteminen vaatii pienten lasten kanssa liikaa ponnisteluja ja jossa on pärjättävä vielä ilman juoksevaa vettä.

Pohdittuani asioita ja ratkaisuja sain yhtäkkiä ajatuksen, josta en enää päässyt yli. Entäpä, jos katselisimme siirtolapuutarhamökkiä Helsingistä? Sellaista, johon pääsisi helposti julkisilla, jossa olisi pihamaata viljelylle ja kukille ja jossa olisi vielä sen verran sisätilaa, että siellä voisi halutessa yöpyä neljäkin ihmistä. Esittelin ajatuksen Rouvalle, ja hänkin innostui ajatuksesta. Lupasin, että jos hän lähtee siihen, minäkin lähden. Sovittu!

IMG_5942.jpg

Sen jälkeen kaikki kävi niin nopeasti, että olemme vähän itsekin ihmeissämme siitä, mitä tässä oikein tapahtui. Puutarhamökkimme tuli myyntiin juhannuksen jälkeen ja sovin näytön samalle illalle. Kun näimme puutarhan, tiesin heti sen olevan juuri sitä, mitä etsimme.

Ilmoitimme jo samalla viikolla ostohalukkuudestamme, ja kaupat tehtiin lopulta tällä viikolla. Kävimme katsomassa muutamaa muutakin mökkiä, ja ne vain vahvistivat käsitystämme siitä, että ensimmäisenä näkemämme palsta oli paras.

IMG_5822.jpg

Palstalla on runsaasti vanhaa kasvillisuutta, mutta se ei ole liian laitettu.

Edellisillä omistajilla on ollut mökkeilyyn viime vuosina niin vähän aikaa, että kasvit (ja lehtokotilot) ovat päässeet vähän villiintymään, joten ensi keväänä on edessä runsaampaa harvennusta ja puutarhasuunnitelua, kun näemme tarkemmin, mitä maasta alkaa puskea.

IMG_5979-2.jpg

IMG_5840.jpg

Omenapuiden ikää en tiedä, mutta puutarha ja mökki ovat peräisin vuodelta 1934, ja vanhoja ovat nämä puutkin.

IMG_5812.jpg

Sijaintinsa puolesta mökki on huikea: Rouva kävelee jatkossa puutarhaan työpaikaltaan noin viisi minuuttia ja itsekin voin jo ensi keväänä hurauttaa metrolla suoraan työpaikalta mökille!

Mökki on periaatteessa käytettävissä ympäri vuoden, mutta juokseva vesi on toiminnassa vain keväästä syksyyn. Mökissä on sähköt ja keittiö, ja alueelta löytyy myös vesivessat ja suihkut, joten siellä voisi viettää joskus pidempiäkin aikoja.

Kauniilla lasiverannalla voi istua iltaa pitkälle syksyyn.

IMG_5901.jpg

Kasvihuoneeseen saa puolestaan kasvamaan kasveja jo aikaisin keväällä.

IMG_5845.jpg

Mökki kaipaa hieman uutta maalipintaa ja omaan makuumme paremmin sopivaa tapettia, mutta varsinaista akuuttia remonttitarvetta siellä ei ole, sillä edellinen omistaja on kunnostanut mökin ja pitänyt siitä hyvää huolta.

IMG_5911.jpg

Lupasimme jo tytölle, että hän saa pihaan oman kukkapenkin, ja voimme istuttaa hänen kanssaan kasvimaalle ainakin hernettä, porkkanaa ja retiisejä. Minua taas kiinnostaisi kovasti tomaatin, chilin ja kurkun kasvattaminen kasvihuoneessa.

IMG_5858.jpg

Ennen sitä pääsemme kuitenkin jo tänä syksynä keräämään omenoita ja marjoja ja tekemään syystöitä.

Sitä varten joutunemme kuitenkin tilaamaan ystävämme, Kasvihormoni-Sinin, konsultaatiokäynnille ensi tilassa.

IMG_5795.jpg

Tämän myötä blogiin ilmestyykin sitten täysin uusi aihepiiri: puutarhanhoito. Tervetuloa mukaan! Itseänikin jännittää, mitä siitä tulee!

Kommentit (31)
  1. Kovasti onnea loisto paikasta! Näyttää idylliseltä 🙂

    1. Kiitos, sitä se on!

  2. Voi että miten ihana!! Täällä yksi kateellinen. Olen haaveillut siirtolapuutarhasta pitkään. Hintaa et varmaan halua kertoa, mutta vinkkaatko mistä löysitte tämän? Missä näitä myydään?

    1. Kiitos! Siirtolapuutarhamökkejä on myynnissä ihan kiinteistövälittäjillä, ja ilman välittäjää myytäviä voi katsella vaikkapa Tori.fi:stä. Niitä myydään siis aivan samoin kuin muitakin mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja. Itse löysin mökin Tori.fistä ilmoitusvahdin avulla. Laitoin myyjälle viestin saman tien ja sovin näytön samalle illalle. Käytin itse asiassa ilmoitusopas.fi:n ilmoitusvahtia, joka seuraa Torin lisäksi myös monia kiinteistövälityssaitteja. Hinnat vaihtelevat kovasti sijainnin, mökin tason ja puutarhan kunnon mukaan, mutta esim. Hertsikassa keskihinnat ovat erään välittäjän mukaan 70 – 80 000 tienoilla.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *