Sadonkorjuun aika

Isyyspakkaus

Vihdoin puutarhamökillä!

Mökki siirtyi omistukseemme tällä viikolla, mutta vaikka se on kutkutellutkin mielissämme koko viikon, pääsimme sinne vasta nyt viikonloppuna.

Kylläpä tuntuikin erikoiselta ajatella, että mökki ja sitä ympäröivät kasvit ovat nyt oikeasti meidän, ja kuulosti hassulta, kun eräs uusista puutarhanaapureistamme viittasi pihalla kasvaviin omenapuihin "teidän" omenapuina. Niin, no niinhän ne ovat.

Tyttö keräsi innoissaan lehtokotiloita pussiin. Niiden taltuttamisessa on kyllä aika lailla työtä, mutta naapurit vakuuttivat, että ne vähenevät melko nopeasti, kun niitä vain alkaa noukkia pois kasvien lehdiltä.

Toinen akuutimpi ja myös työläs homma on omenoiden noukkiminen maasta. Niitä on paikoin niin paljon, että ruohikon leikkaaminenkin on mahdotonta. Vielä pitäisi keksiä, mitä puihin jäävillä omenoilla tekisi, sillä kuusi puuta tuottaa niitä varmasti useamman sata kiloa.

Saimme ensimmäiset mökkivieraatkin puutarhaan. Puutarhan lähistöllä asuvat ystävämme tulivat tervehtimään ja tarkastamaan uusia tiluksiamme. 

Aivan toisenlaisiin mökkioloihin tottuneena hämmästelin ihastuneena, miten helppoa astioiden peseminen olikaan, kun kuumaa vettä - ja vettä ylipäänsä - tuli hanasta kääntämällä.

Rouva keräsi mukaansa mahdollisimman paljon mustia viinimarjoja, jotka ovat nyt parhaimmillaan.

Sen sijaan karviaiset, ja punaiset ja valkoiset viinimarjat jäivät vielä pensaisiin odottamaan.

Vaan mitäs näistä puna- ja valkoherukoista voisi tehdä, jos mehun keitteleminen ei innosta? Katsotaan, mitä Rouva keksii!

Kommentit

Piipo79

Omenoista saatte tehtyä mehua kun viette ne johonkin missä oikeat vehkeet. Kaveri mainitsi että Lohjalla on joku paikka missä voi puristuttaa omat omenat mehuksi. Sataa kiloa tuskin jaksaa hillota tai kuivatella!

Piipo79

Niin ja alkuun piti todeta että ihanan idyllisen näköinen pikku mökki ja piha!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos, niin on!

Tommi K
Isyyspakkaus

Jos vähän lähempää löytyisi puristamo, se voisi ollakin hyvä ajatus. Mutta omenoiden roudaaminen ilman omaa autoa mihin tahansa on vähän ongelmallista.

Piipo79

Nopeasti googlaamalla näyttäis olevan pääkaupunkiseudullakin noita puristamoja!

Ai että (Ei varmistettu)

Herukoista tulee aivan loistavaa hilloa. Keittelin ainoan pensaani punaiset marjat hillokokeiluksi ja ensimmäinen purkki on kohta jo tyhjä neljästä. Oikein on raikas ja sellainen vähän kirpsakka hillo. Ihan hillosokeripussin ohjeella :)
Valkoherukasta uskon tulevan yhtä hyvää, itse suunnittelin parin pensaan ostamista ja toisen punaisen..

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyvä hyvä, valkoherukat onkin vielä keräämättä!

AdaT (Ei varmistettu)

Aika moni on tehnyt liioilla omenoilla vaihdantataloutta, esim, saisitteko jonkun autoilemaan puristamolle omenapalkalla? Myös lähitalleja kannattaa kartoittaa, ensi keväänä kasvimaalle voisi sitten ottaa hevosenlantaa vastineeksi.

Tommi K
Isyyspakkaus

Eiköhän joku ratkaisu löydy, kun on vaan halua ;)

Laura9999 (Ei varmistettu)

Marjat voi soseuttaa, kuivata ja sitten jauhaa jauheeksi. Säilyvät sitten kätevästi huoneenlämmössä ja tosi pienessä tilassa. Vauvalle hyvä lisä puuroon. Ja moneen muuhunkin.

Piipo79

Meillä tehtiin muutes sokeroimatonta omenasosetta pakkaseen ja sitten sitä lasten puuroihin! On ihan hyvää sokeroimattomanakin ja itsekin olen syönyt maustamattoman jogurtin ja vaniljajätskin kera!

Tommi K
Isyyspakkaus

Voi kun vaan johonkin mahtuisi lisäpakastin... Tai kylmiö... On tuolla pakastimessa kyllä varmaan jotain, mitä voisi jo laittaa pois, mutta tuo säilytystilan puute on kyllä paha juttu.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hmm, marjajauheita en ole oikein koskaan osannut käyttää. Hyvä idea kyllä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Punaherukoista tulee hyvää vispipuuroa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Sitähän se Rouvakin sitten kokeili ;)

S1 (Ei varmistettu)

Isäni tekee mustaherukkahyytelöä, suuri herkku meillä kanakastikkeen kanssa. Osa sokerista korvattu pektiinillä(muistankohan oikein..) niin ei ole niin sokerista :) Sopii myös lihan kanssa ja vaikka rahkan ja puuron sekaan!

Myös aiemmin mainittu sokeroimaton omenasose pakastettuna on herkkua!

Tommi K
Isyyspakkaus

Mustaherukkahillokin on ihanaa!

Frida14 (Ei varmistettu)

Tein tänään karviaisista tähän mennessä parasta maistamaani karviaishilloa erään lehden ohjeella. Maustoin hillon vaniljasokerilla ja aika reilulla määrällä kardemummaa. Tuli tosi herkkua, suosittelen! Paahtoleivän päälle kun laittoi ensin vaniljatuorejuustoa ja sitten hilloa, niin oli aika gourmetia. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Nam, kuulostaa aika hyvältä!

Papi (Ei varmistettu)

Tuossa sitä onkin sopivasti puuhaa. Kotiloita vaan keräämään korkilliseen maito/mehupurkkiin pois
hävitettäväksi, ja leikkurilla ruohoa lyhyeksi, kyllä se siitä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Jep. Ehdinkin leikata nurmikon jo viime viikonloppuna.

Keinuhevonen (Ei varmistettu)

Minäkin suosittelen omenoiden puristamista mehuksi, vaikka teille tämä tietysti aiheuttaa logistisia haasteita. Miehen kotona on paljon omenapuita joiden sadosta tuli puristamalla tosi hyvää mehua (riippuu tietty lajikkeesta). Mehupullot pakastettiin ja sulatettiin aina tarpeen vaatiessa. Ehkä puristamalla vitamiinitkin säilyy paremmin? nam!

Tommi K
Isyyspakkaus

Näin mäkin uskon. Yleensä kylmäpuristetuissa asioissa on enemmän ravinteita kuin kuumennetuissa.

Vierailija-ande (Ei varmistettu)

Itse keittelin punaherukka-omenahilloa useamman purkin. On lempihillojani!

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyvältä kuulostaa sekin. Meillä nuo omenat vaan kypsyvät paljon myöhemmin kuin herukat, joiden aika on juuri nyt.

matkatar (Ei varmistettu) http://matkantekijana.blogspot.fi/

Onnea ihanasta mökistä ja puutarhasta! Meidän talomme puutarha näyttää aika lailla samalta viisine omenapuineen ja marjapensaineen. Vielä emme ole tehneet ompuista kuin hilloa ja piirakoita, mutta mehustin olisi hankintalistalla. Suuri osa menee aina kaatikselle, mutta myös ohikulkijoille (pussitan niitä) ja joku hakee niitä myös hevosille ja kanoille.
Noista valkoisista viinimarjoista olen kuullut saatavan muuten todella hyvää siideriä! Kokemusta ei itsellä ole, mutta se jolta kuulin oli tehnyt useasti.
ja vielä: Kotilopussiin kandee laittaa vähän vettä ja fairyä niin eivät pääse pussista pois niin helposti vaan hukkuvat siihen..

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Hyvä idea tuo fairy, ne nimittäin todella kiipeävät aika nopeasti pussin suulle. Jos vaan 4-vuotias onnistuisi sitten kanniskelemaan pussia kaatamaa vettä päälleen. Ehkä pullo olisi vielä sopivampi siihen?

Kommentoi