Kiinnitetty postaus

Selkävaivat palasivat, magneettikuvaus vahvisti aiemman diagnoosin

Kaupallinen yhteistyö: SYNLAB

Olen kertonut jo aiemmin selkävaivoistani. Viime vuonna kuulin ensimmäistä kertaa SI-nivelestä, jonka jumiutuminen oli muuttanut lonkkani asentoa ja säteili kipua selkä alaselkään että pakaraan ja reiteen. Kävin hoidattamassa niveltä viime vuonna kahdestikin, ja selkä oli taas parempi. Röntgen- tai magneettikuvia selästä ei missään vaiheessa otettu, mutta nämäkin tutkimukset kävivät aiemmin mielessä.

Kevään myötä selkäkipu kuitenkin palasi. En tiedä, johtuiko se siitä, että en päässyt talven aikana tekemään salitreeniä suunnitelmieni mukaan koronarajoituksista johtuen vai siitä, että olen remontin aikana nostellut asioita väärässä asennossa, mutta kipu on ollut välillä niin voimakas, että se on häirinnyt jopa nukkumista.

Puutarhatöitä en voi kivuista syyttää, sillä ne olen aloittanut tänä keväänä vasta, kun selkä oli jo kipeä. Hyvin varovaisesti tietenkin, sillä lapion ja talikon heiluttelu rasittaa helposti selkää.

Oli täysin sattumaa, että SYNLAB tarjosi minulle juuri nyt yhteistyötä magneettikuvauksesta, ja tiesin heti, että haluaisin tutkituttaa alaselkäni. Magneettikuvaus on monissa vaivoissa tehokas keino kivun syyn selvittämiseen, ja sillä voidaan sulkea pois asioita, vaikka varsinainen kivun lähde ei siinä näkyisikään. Magneettikuva soveltuu erityisen hyvin pään alueen, selkärangan, lannerangan, luiden ja nivelien tutkimukseen.

Magneettikuvaukseen ilman lähetettä

SYNLABissa magneettikuvaukseen pääsee ilman lähetettä, eli lääkärikäynti ennen kuvausta ei ole tarpeen. Magneettikuvaus on sinänsä täysin turvallinen ja kivuton, eikä siinä ole röntgen-kuvauksen tavoin säteilyriskiä, mutta kuvauksessa ei silti ole tarpeen käydä, jos on täysin oireeton. Pitkittyneet selkäkivut, neurologiset vaivat, tapaturmat ja rasitusvammat ovat yleisiä syitä magneettitutkimukseen.

Magneettikuvauksen hinta SYNLABissa vaihtelee paikkakunnittain, mutta se on sama riippumatta kuvattavasta kehonosasta. Helsingissä magneettikuvan hinta ilman lähetettä on 259 €, ja yksityiserikoislääkärin lähetteellä 199 €. Voit tarkastaa oman paikkakuntasi tai lähimmän SYNLAB-toimipisteen hinnaston SYNLABin sivuilta. Magneettitutkimuksia on tarjolla 18 SYNLABin toimipisteessä Helsingistä Rovaniemelle.

Kuvauksesta saa radiologin lausunnon. Jos tuloksissa on jotain epäselvää tai huolestuttavaa, lausunto kannattaa käydä läpi oman lääkärin kanssa.

Kävin itse kuvauttamassa selkäni SYNLABin Helsingin Kampin toimipisteessä. Kuvaukseen ei tarvinnut valmistautua mitenkään, mutta jätin jo lähtiessä sormuksen ja kellon kotiin. Tutkimuksille on tiettyjä rajoitteita, mutta vaikkapa kehossa oleva metallinen implantti ei ole automaattisesti este tutkimukselle. Rajoitteet selvitetään henkilökunnan kanssa tarkasti ennen tutkimusta.

Tutkimuslaite on ontto putki, jonka sisään hoitopöytä liukuu. Itse tutkimus kestää parikymmentä minuuttia, ja siinä maataan luurit päässä hoitopöydällä kuunnellen radiota samalla kun laite surisee ympärillä. Ymmärrän hyvin, jos joku jännittää ajatusta putken sisällä makaamisesta, mutta tilanteessa ei ole mitään pelottavaa, eikä tutkimus tunnu yhtään miltään. Tutkimuksen ajaksi voi sulkea silmät ja ottaa vaikka pienet unet.

Kuvaus tehdään vaatteet päällä, omat housut vaihdetaan kuitenkin lainapöksyihin. Päälleen saa myös halutessaan viltin, sillä tutkimushuone oli ainakin näin keväällä viileä.

Ikääntymisen merkkejä, ei mitään vakavaa

Tutkimustulos valmistuu 1 – 3 arkipäivässä, ja radiologin lausunto toimitetaan kuvien kanssa SYNLABin verkkopalveluun. Oma lausuntoni oli niin täynnä kaikenlaista erikoista, että menin lausunnon ja kuvien kanssa tapaamaan samaa fysiatria, joka on tutkinut ja hoitanut selkääni myös aiemmin.

Olin tulkinnut lausuntoa jo Googlen kanssa ja saanut selville, että kuvissa näkyi mm. laakeaa välilevyn pullistumaa, alkavaa nivelirikkoa ja luupiikkejä. Nämä osoittautuivat kuitenkin merkityksettömiksi muutoksiksi, jotka liittyvät ikääntymiseen eivätkä sinänsä selitä selkäkipuja.

Kaiken kaikkiaan magneettikuvalla voitiin sulkea pois se, että selässä olisi jotain vakavampaa vikaa.

Kuvissa oli kuitenkin yksi löydös, joka saattaa liittyä selkäkipuihin: juuri samalla seudulla, jolla kipua tuntuu oli ärsytyksestä johtuvaa nesteistä turvotusta. Epäilys oli kuitenkin se, että sekin liittyy siihen samaan tuttuun vaivaan, jonka hoito alkoi jo viime vuonna. SI-nivel se oli edelleen jumissa, ja se myös veti koko lantioni vinoon. Fysiatri painoi nivelen jälleen oikeaan asentoon, ja kipujen pitäisi nyt taas helpottaa.

SI-nivel pysyy vetreänä liikeharjoituksilla

Miten sitten voisin estää SI-nivelen jumiutumisen uudelleen? Minun olisi kiinnitettävä yhä enemmän huomiota ergonomiseen työasentoon ja tehdä lyhyt taukojumppa (venytykset taakse, eteen ja sivuilla + vartalonkierrot) useaan kertaan työpäivän aikana, jotta lannerangalle tulee liikettä. Minulla on ollut myös paha tapa tehdä kotona tietokonehommia läppäri sohvan käsinojalla, jolloin keskivartalo on pitkiä aikoja staattisessa kiertoliikkeessä. En ihmettele, että vaivat ovat pahentuneet korona-aikana, kun suurin osa töistä on tehty etätöinä juurikin sohvalla.

Kaikki toispuoleinen liike tai istuminen toistuvasti samanlaisessa vinossa asennossa saattaa jumiuttaa nivelen, joten enää en aio työskennellä läppäri sohvan käsinojalla, ja mökkihommissakin olisi hyvä opetella käyttämään lapiota myös vasenkätisesti, jotta liike ei olisi liian toispuoleista.

Keskivartaloa tulisi vahvistaa useamman kerran viikossa tehtävillä harjoitteilla, ja lääkäri suositteli hoitomuodoksi myös rauhallista liikeharjoitusta kuten tai chitä. Katselinkin jo, että kuntosaliketjuni tarjoaa ryhmäliikuntavalikoimassaan Body Balance -nimistä tuntia, jossa on mm. tai chi -liikkeitä. joten taidanpa alkaa käydä tunneilla jo ensi viikolla muun saliharjoittelun lisänä. Ja sitäkin tulisi taas lisätä myös polvivaivojen hoidon vuoksi.

Oi, ikääntyminen.

Lue lisää magnettitutkimuksista SYNLABin sivuilta: synlab.fi/palvelut/magneettitutkimukset/ 

hyvinvointi terveys
Kommentit (2)
 1. Elsa Heikkilä
  22.5.2022, 22:34

  Saanko kysyä, että kuka fysiatri osasi manipuloida SI-niveltä ja missä ottaa vastaan? Heitä ei ole helppo löytää ja itselleni myös ajoittain ongelmia SI-nivelen kanssa. 🙂

  1. Tommi Koivisto
   26.5.2022, 22:56

   Moikka, toki. Olen käynyt Tero Lagerstedtillä. Hän ottaa vastaan ainakin Aavasssa, ja hänellä on myös oma yksityispraktiikka.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *