Wanted: Vinkkejä lapsiystävällisiin häihin

Isyyspakkaus

Helsingin Sanomien hääbloggari, ystäväni Hanna, kirjoitti tänään Myötä- ja vastoinkäymisissä -blogiinsa kymmenen vinkkiä, kuinka järjestää lapsettomat häät. Ennen tätä Hanna luonnollisesti pyysi Isyyspakkaus.comilta lausunnon aiheen soveliaisuudesta. Vastasin: "Siitä vaan :)"

Aiheesta kirjoittaminen on kuin kaivaisi verta virtuaalisesta nenästään, mutta Hanna kyllä kirjoitti juttunsa niin, että siitä on kenenkään vaikea loukkaantua. Ja faktahan on, että osa pareista haluaa joka tapauksessa järjestää häänsä ilman lapsivieraita.

Omissa häissämme, 11 vuotta sitten, kysymys ei ollut akuutti, sillä lähipiirissämme ei yksinkertaisesti ollut juurikaan pieniä lapsia, emmekä kokeneet mitenkään tarpeelliseksi huomioida lapsivieraita saatika kieltää lapsia osallistumasta juhliin. Nyt asiaa pitäisi harkita aivan eri tavalla.

Jos järjestäisin hääni nyt, en todennäköisesti kieltäisi lapsia osallistumasta niihin mutta kirjoittaisin kutsuun, että lasten vanhemmat viihtyvät itse juhlissa paremmin, jos perheen pienimmät jäävät kotiin. Ehkä hieman toisin sanoin kylläkin.

Viimeisen vuoden ajalle meille on osunut vain yhdet häät, ja niissä tyttö oli mukana vihkimisessä, joka järjestettiin hääparin kotona. Tämän jälkeen tyttö meni kotiin isovanhempien hoidettavaksi, mikä takasi meille itsellemme päivällis- ja juhlarauhan. Yhtä helppoa juhliin osallistuminen ei olisi ollut, jos häät olisi järjestetty toisessa kaupungissa. Ymmärrän siis hyvin, että lapsettomiin häihin kutsun saaneista osa voi kokea toiveen lasten kotiin jäämisestä liian hankalana ja jäädä itsekin kotiin.

Itse saattaisin tällaisen kutsun saatuani varmistaa vielä hääparilta syyn, miksi lasta ei toivota mukaan, ja päätellä sen mukaan, voisiko lapsi olla juhlissa edes osan ajasta. Eli kuten Hannakin vinkkaa "Älkää myöskään yllättykö, jos kaikesta huolimatta häihinne ilmestyy vieraita lasten kanssa."

Hanna oli saanut juttuunsa Twitterissä kommentin, jossa todettiin, että lapsettomien häiden järjestäminen on ajatuksena helpompaa kuin sellaisten, joissa lapset viihtyvät. Myös Hannalla on mielessä kirjoittaa juttu tästä näkökulmasta, ja kysyisinkin teiltä seuraavaa:

Millaisia vinkkejä antaisitte itse mahdollisimman lapsiystävällisten häiden järjestämiseen? Onko teillä esimerkkejä siitä, mikä on toiminut hyvin tai huonosti?

Ja antakaas oikein hyviä vinkkejä, sillä parhaat taitavat päätyä Hannan blogiin Hesarin sivuille!

Kommentit

Hear Hear!

Siskon häihin tehtiin lapsille oma nurkkaus, jossa oli lelujen lisäksi tv, videonauhuri ja videokasetteja (toki dvd:tkin toimii samalla lailla). Paikka oli niin hyvällä paikalla juhlatilan eteisessä, ettei piirrettyjen ääneet häirinneet muuta ohjelmaa. Siellä ne lapset nökötti rivissä katsomassa mm. Disneyn elokuvia. Taisi siinä useampi aikuinenkin juuttua ohimennen tuijottamaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Yksissä häissä tämä oli toteutettu siten, että pihalla oli lapsille oma juhlateltta edellä mainituilla varusteilla ja myös pari hoitajaa. Oli tosi toimiva ratkaisu sekä lasten että aikuisten kannalta. :-)

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh, juu luulen, että DVD:itä ja iPadeja löytyy nykyisin helpommin kuin VHS:iä :) Jos juhlapaikalla ei ole telkkaria, joku läppäriviritys voi olla kaikkein helpoin järjestää.

Hear Hear!

Meilläkin se tv vietiin paikalle ihan itse. Pienen tv:n liikuttelu ei ollut suuri homma.

(meilläkin oli käytössä vhs lähinnä siksi, että nauhuri kuului kiinteästi televisoon ja perhepiiristä löytyi piirrettyjä vain videoilla)

Yksissä onnistuneissä häissä oli yksi huone varattu lapsille, siellä oli pelejä, piirustusvälineitä ja mikä tärkeintä kaksi palkattua leikkitätiä (eivät siis varsinaisesti vahtineet lapsia, mutta leikittivät). Myös osa hääbändin soittamista biiseistä oli selkeästi lapsia varten valittuja. Ja vessa oli iso ja siellä oli sohva, joten imetysrauha oli taattu! 

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuo onkin kiva idea, että bändi soittaisi hieman jotain lasten mieleen olevaa musaa! Mitä se sitten lieneekään..?

Piipo79

Meidän häihin pikkuiset olivat tervetulleita, joskin ymmärrän etteivät kaikki halua lapsia juhliinsa rajallisten tilojen ja kasvavien kustannusten vuoksi. Meidän häissä (vajaa 150 henkilöä) järjestely hoitui seuraavasti: Koska harrastan piirtämistä, löytyi kotoa iso rulla piirrustuspaperia. Sen kun levitti lattialle ja antoi kynät käteen, niin sai sekä ihanan taideteoksen että lapset viihtymään. Taisi sitä olla muutakin virikettä (muovailuvahaa), mutta superiso piirrustusalue sai lapset viihtymään.

Tommi K
Isyyspakkaus

Muovailuvahaa, jee! :) Piirtäminen on kyllä lapsista varmasti hauskaa.

Piipo79

Joo, ja siinä piirtämisessä ide oli nimenomaan siinä rullapaperissa mikä oli lattialla yhtenä pötkönä monen metrin pituisena. Ei tarvinnut miettiä osuuko kynä paperiin kun paperia oli joka puolelle. Siihen samaan paperiin piirsi siis kaikki vieraana ollet lapset!

Elina U.
Lentoaskeleita

Meidän elokuisiin häihin olemme keksineet taikasanan nimeltä palkattu lastenhoitaja. Ensisijaisesti hän tulee hoitamaan meidän poikaamme, vaikka poikamme on tietysti tärkeä osa juhlapäiväämme, mutta meren rannalla sijaitseva ja suuria korkeuseroja omaava juhlapaikkamme vaatii aivan herkeämätöntä huomiota vilkkaan pikkulapsen turvalliseen juhlapäivään. Näin ei myöskään isovanhemmat joudu stressaamaan (tai me) että apua milloin se poika tipahtaa veteen. Lastenhoitaja leikittää samalla muitakin lapsia leikkisyvennyksessä. Lisäksi olemme varanneet juhlapaikan kokoustilan lasten "rauhoittumispaikaksi", jossa voi nukuttaa päikkäreille/laittaa illalla matkasänkyyn nukkumaan.

Lähisuvusta paikalla tulee olemaan muutama muukin pikkulapsi, mutta luulisin että aika monet saapuvat juhliin ilman lapsia. Kutsussa pyysimme vain erikseen ilmoittamaan ketkä ottavat lapset mukaan, että osaamme tarvittaessa varata syöttötuoleja ym. Itse taas häävieraana saavun mielummin ihan kaksin mieheni kanssa, sillä stressaisin muuten aika lailla kuinka poika viihtyy, syö, nukkuu ja on hiljaa puheiden ym aikana. :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuo ulkopuolisen lastenhoitajan palkkaaminen häihin on kyllä todella hyvä ajatus, niin vieraat voivat rentoutua rauhassa.

phocahispida

Monissa häissä, myös niissä, joissa olin taannoin kaasona, lapsille on ollut varattuna oma tila, jossa lapset voivat leikkiä, piirrellä tai katsoa videoita. Lapsia on toki hyvä jonkun kaitsea ja ettei tehtävään valikoidu se kiltein ja hiljaisin aikuinen, kannattaa useiden lapsivieraiden häihin harkita myös lastenhoitajaa.

Esimerkiksi MLL:n kautta saa palkattua lastenhoitajia (melko kattava valtakunnallinen verkosto). Lastenhoitajat saavat lyhyen koulutuksen, jossa käsitellään muun muassa perheissä työskentelyn erityispiirteitä, pienten lasten ensiapua jne.

Ainakin isommissa kaupungeissa monilta MLL:n hoitajavälityksiltä löytyy myös sellaisia hoitajia, jotka ovat tottuneita toimimaan ryhmähoito-olosuhteissa ja ovat toimineet aiemmin esimerkiksi kaupungin järjestämissä asukasilloissa, yritysten tilaisuuksissa jne.

Hoitajaa kysellessä kannattaa mainita erikseen myös, onko tarvetta vauvanhoidon osaamiselle, kuinka monta lapsivierasta on tulossa, minkä ikäisiä he ovat ja onko heillä erityistarpeita, jotka tulisi huomioida (perussairaudet kuten epilepsia, astma, diabetes).

Lastenhoitajat tuovat yleensä mukanaan hoitokassin, jossa on pelejä, piirustustarvikkeita ja vähän leluja, mutta juhlapaikan mahdollisuuksia esimerkiksi television katseluun jne. kannattaa myös kysellä.

Ohjelmanumeroina lapsille tulee erilaisten pihaleikkien ja -pelejen lisäksi mieleen saippuakuplien puhaltaminen (jättisaippuakuplat ovat sekä näyttäviä että lasten keskuudessa suosittuja) sekä aarteenetsintä tms., jonka parissa lapset viihtyvät iästä riippuen pitkäänkin.

Jos vanhemmille haluaa mahdollistaa rauhallisemman syömisen, voisi ruoan hakemisen hoitaa niin, että lapset söisivät ensin ja siirtyisivät sitten omiin puuhiinsa. Vanhemmat voisivat hakea ruoan vasta sitten ja keskittyä ruokailuunsa.

PS. Karkkibuffetti!

 

http://kideblogi.fi/ilmansinuaolenlyijya/

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuo MLL on hyvä vinkki, ja saippuakuplat ovat kyllä tosi hauskoja! Karkkibuffet voisi vetää puoleensa muutaman aikuisenkin :)

MariK (Ei varmistettu)

Samainen leikkinurkkaus mielenkiintoisine leluineen ja DVD+telkkari comboineen toimi hyvin kun olimme lapsen kanssa häissä. Tuo nurkkaus/huone pitää olla jonkun matkan päässä itse juhlasalista että lasten leikin äänet eivät kuulu itse juhlatilaan. Lisäksi ruokailussa pitää olla kaikille lapsivieraille mahdollisuus syöttötuoliin sellaisen tarvitseville. Tämä hoituu tietysti parhaiten niin että on istumajärjestys. Lisäksi pitää olla joku huone missä vauvalle voi vaihtaa vaippaa rauhassa (invavessa tai erillinen huone) ja hyvä istumapaikka/sohva jossa voi imettää. 3-vuotiaan kanssa olimme häissä niin että hän oli kaksi tuntia mukana ja sitten äitini (joka ei ollut kutsuttu näihin juhliin) haki poikamme yökylään mummilaan loppuillaksi. Sukulaiset näkivät poikamme mutta saimme kuitenkin juhlia rauhassa pikkutunneille asti. Ruoassakin on hyvä ottaa lapsivieraat huomioon: jos on sienimuhennosta ja parsaa menussa niin voisi olla yksi lautasellinen lihapulliakin perunamuusin kera vähän sivummassa. Ei aina jaksa lapselle alkaa maistattamaan hienoja uusia makuja nirsolle syömärille paikassa missä on muutama häiriötekijä.

Kaikki eivät voi jättää lasta kotiin hääjuhlan takia. Imetys, lapsen eroahdistus tai sitten yksinkertaisesti sopivaa lapsenvahtia ei ole. Sitten on hyvä ottaa huomioon että ne, jotka ottavat lapset mukaan, eivät istu niiden vieressä jotka eivät ota lapsia mukaan. Se on aika vakio että kun omat lapset jättää kotiin niin kappas vaan kuuden lapsen perhe tulee viereen istumaan ja ei saa ollenkaan nauttia lapsivapaasta ilman lapsia...

Elina U.
Lentoaskeleita

Kiitos tästä, tosiaan tuohan pitää huomioida pöytäjärjestyksiä suunnitellessa!

Tommi K
Isyyspakkaus

Istumajärjestys on mielestäni hyvä ajatus aina. Meilläkin oli kaikki plaseerattu pitkällisen harkinnan tuloksena. Silloin voi helposti varmistua siitä, että ne jotka tuntevat toisensa, ovat lähekkäin.

Tommi K
Isyyspakkaus

Tämäkin on hyvä pointti. En itsekään odottaisi, että lapselle on järjestetty häissä jotain erityistä puuhaa, mutta toisaalta varmasti ilahtuisin, jos olisi. Ja eihän sen tarvitse niin kalliisti järjestettyä ollakaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

No haloo, juhlathan järjestetään nimenomaan vieraille! Naimisiin pääsee kyllä ihan kahdestaankin, mutta kunnon bileitä ei saa aikaan ilman vieraita!

Suhtaudun itse kyllä tosi kielteisesti häiden kieltämiseen lapsilta, koska lapset rakastavat häitä ja iloisessa juhlassa on paljon helpompi ottaa heidät mukaan kuin vaikka hautajaisissa. Häät ovat suvun ja ystävävien juhla, ja sukulaisten ja ystävien lapset ovat yhtä lailla kunniavieraita kuin vaikka isovanhemmat. Miltä se tuntuisi, jos kutsussa kiellettäisiin yli 70-vuotiaita tulemasta paikalle?

Omissa häissä oli muuten koiratkin huomioitu vieraina.

AnLottanen

Meillä oli sellainen vihkikirkko, missä oli lapsille kirkkosalin takana leikkitila ja kirkon ovella korit, josta sai penkkiin kirjoja ja pehmoleluja.

Juhlapaikalla lapsille annettiin tervetulomaljat ensimmäisenä. Lapsille oli sisustettu oma leikkihuone, kannoin kotoa lastenkirjoja, legoja, piirustusvälineitä ja muovailuvahaa. Juhlapaikan puolesta tuli tv ja dvd-soitin, itse toin kaikille sopivia lastenelokuvia. Yksi entinen isonen toimi lastenvahtina, leikitti lapsia ja piti huolta. Minulle tutulle ihmiselle oli helppo delegoida lasten viihdyttämistä, tiesin varmasti hänen selviävän siitä ja lasten hoitamisesta. Itsekin istuin useampaan otteeseen lasten leikkihuoneen lattialla, lukemassa lapsille ja leikkimässä laululeikkejä. Ei sitä liikaa tarvitse itsekään pönöttää, morsiankin voi laskeutua lapsen tasolle (ja lainata tiaraansa kaikille halukkaille..)

Ruokailussa lapset menivät ensin, ajatuksena se, että syötyään menivät leikkihuoneeseen ja vanhemmat saivat syödä rauhassa. Pienimmille vieraille oli varattu Pilttejä ja maissinaksuja. Vähän isommille oli pillimehuja ja -maitoja ja hedelmiä välipalaksi muun ruoan lisäksi. Ruokailusta ja varsinkin pienten huomioimisesta tuli kovin kiitosta. 

WC-tiloissa ja lastenhuoneessakin oli varavaippoja ja käsipyyhkeitä. Lapsivieraiden huomioon ottaminen oli meille itsestään selvää, sillä juhlimassa oli useita kummilapsia, sisarusten lapsia ja muita sukulaislapsukaisia. Lapset olivat korkeimpia juhlavieraita ja sen huomasivat kaikki. Kun lapsi viihtyy, niin kaikki muutkin viihtyvät.

Tosi pienillä asioilla voi vaikuttaa viihtyvyyteen. Meillä oli hyvät häät, lapsiystävälliset ja aikuisetkin viihtyivät. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Niin, eipä tullut mieleenkään, että kirkkoonkin voi järjestää jotain lapsia viihdyttävää. Sehän se on yleensä se tylsin osuus. Lapsille siis ;) Oikein hyvä vinkki, varsinkin jos kaava on se pisin mahdollinen.

AnLottanen

:) Ei sen kirkkohetkenkään tarvitse olla tylsää pönötystä. Meidän vihkikaava oli pitkä, koska haluttiin ehtoollinen. Ehtoollisen aikana me istuttiin jo siinä sivussa ja syliin oli tunkua - ensin morsiusneitokaisina toimineet veljentyttöset ja sitten kummilapsukaiset kiipeilivät vuorollaan syliin. Ja saahan lapset liikkua kirkkotilassa! Ihan hirveää olisi naulata pieni penkkiin. Ketä se haittaa, jos pitävät ääntä? Tai kuuluu pienten jalkojen tepsutusta? 

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuo on kyllä hyvä kysymys. Usein kirkoissa tuntuu siltä, että lasten äänet olisivat häiriöksi. Suomalaisissa kirkoissa on niin kovin hiljaista ja harrasta, vaikka kyse olisi ilon juhlasta.

Melina G

Niille, jotka menevät kavereitaan hiukan myöhemmin naimisiin, myös lasten kutsuminen häihin voi olla todellinen haaste: jos kaikilla tutuilla on jo 2-3 lasta, lapsivieraita voikin äkkiä olla jo yli 50. Sellainen lapsimäärä ei kyllä hoidu ihan silleen, että "kukin vanhempi viihdyttäköön omia lapsiaan".

Yleensä on kai niin, että lastenhoito on helpointa järjestää hiukan isommille lapsille (esim. 4 v. ja ylöspäin), joten isommat lapset on helpompi jättää kotiin. Sen sijaan alle 2- tai ehkä jopa 3-vuotiaita voi olla hankalaa jättää (vieraille) hoitajille. Lapsiystävällisiä häitä suunnitellessa pitää tietenkin ottaa huomioon juhliin tulevien lasten ikä. Hankalimpia ovat oman kokemukseni mukaan 1-1,5-vuotiaat, jotka haluavat kävellä/juosta/kiivetä koko ajan, mutta eivät osaa keskittyä mihinkään tekemiseen, eivät piirrä tai jaksa katsoa tv:tä ja yrittävät rikkoa kaiken.

Yleensä lapsiystävällisissä häissä on vähintäänkin lasten oma buffet, lasten oma pöytä + syöttötuoleja sekä leikkipaikka. Lasten "hääkakku" on tullut virallista kakkua aiemmin, jotta lapset ehtivät saada jälkiruokaa ennen nukkumaanmenoaikaa. Vaipanvaihto- ja imetyspaikka on hyvä, jos valtaosa lapsista on vauvoja.

Eräissä häissä oli lisäksi lapsille pomppulinna ja vaikka mitä muutakin aktiviteettia. Periaatteessa erilaiset säkkituolit ja lattiatyynyt, videot (isommille) ja/tai lelut (pienimmille) riittävät. Lastenhoitajat/leikittäjät on myös hyvä idea.

Tommi K
Isyyspakkaus

Apua, en voi edes kuvitella millaista olisi olla häissä, joissa on 50 lasta! :D Menoa ainakin riittää.

Pomppulinna kuulostaa aika huikealta. Mistäs sellaisia saa vuokralle ja mitä maksaa?

Melina G

Pomppulinnahäät olivat Saksassa, mutta saahan noita vuokrattua Suomestakin. Esimerkiksi täältä tai täältä. Googlaamalla löytyy varmaan kaikista isommista kaupungeista. Päivävuokra lienee Helsingissä 150-200 euroa ja muualla Suomessa sitten vähemmän. Noistahan sai vuokrattua myös pallomeren (joka hei viihdyttää myös vuoden ikäisiä!). 

Kanelibasilika

Anoppi oli tehnyt meidän häihin jokaiselle lapselle oman puuhapussin (piirustusjuttuka ja muovailuvahaa sun muuta pientä) ja osa lapsista haettiin illan mittaan aiemmin kotiin. Hyvin toimi.

Tommi K
Isyyspakkaus

Puuhapussi kuulostaa myös kivalta. Vähän niin kuin lentokoneessa.

Lapsia juhlissa ABC:
* lapset huomioon ottava istumisjärjestys + jokaiselle sopivat tuolit (yllättävän moni "iso" lapsi tarvitsee vielä syöttötuolia)
* lapsille tekemistä (huone/nurkka/kolo) - ota huomioon lasten iät ja sukupuoli. Poikia ei välttämättä värittäminen kovin kauaa jaksa kiinnostaa tai tyttöjä pikkuautoilla leikkiminen. 10-vuotiasta ei pikkulasten lelut inspiroi, mutta taapero syö mielellään kaikki pikku legot. DVD:t sun muut katsottavat on hyvä olla kaikille S-merkittyjä tai ainakin k3, sillä muuten jonkun taaperon vanhempi vetää taatusti herneen nenäänsä
* ISO plussa on jos leikkipaikassa on joku leikittäjä tai lastenhoitaja, erityisesti jos leikkipaikka ei ole juhlatilan välittömässä läheisyydessä eikä suoraa näköyhteyttä leikkipaikkaan ole
* Lapsille maistuvaa ruokaa ja juomaa lapsille sopivista astioista. Kaikki tietävät kuinka kiukkuinen nälkäinen lapsi on joten... Kristallilasit ja perintöposliinit eivät ehkä ole ehjiä 4v:n syötyä niistä
* Ohjelma numero innokkaille lapsille. Melko moni on kyllästynyt perinteisiin hääleikkeihin, lasten riemua voisi olla vaihteesta kiva katsella. Eikä tarvitse pelätä että joutuu itse nolatuksi.
* Lasten aikana ehdoton ei koomakänneille. Ruokaviinit ja konjakit kahvin kanssa ok, mutta booli ja muut juomat esiin vasta kun pienimmät ovat poistuneet
* Pienten vieraiden kotiinlähtöajan ilmoittaminen jo kutsussa (esim. viimeistään klo 21 lapset poistuvat tai mahdollisen iltapalan jälkeen)

* jos kutsuu lapsia häihin eikä varaudu siihen mitenkään kannattaa ilmoittaa siitä ko. perheille jo kutsussa että tietävät varautua omin leluin/pelein/ruoin tai pysyä poissa

Tyyne
Sukat makkaralla

Hohhoijaa :D

Ainahan nyt joku vetäisee kirjoitustyylistä tai toisen mielipiteestä herneen nenään. Etenkin näistä trendikkäistä sukupuolineutraalisuus keskusteluista. Aina on puolesta ja vastaan ajattelijat.

Eikö se nyt oo pääasia, että niitä leluja on :) Olkoot tytöille tai pojille tarkoitettuja, käytäntöhän sen näyttää, kummat niillä tahtoo leikkiä... jos ollenkaan.

Tyyne
Sukat makkaralla

Siinäpä vaikka postauksen aihe, ajankohtaiset kysymykset sinulla selkeästi!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos näistäkin vinkeistä. On itse asiassa tosi hyvä vinkki sekin, että kertoo, jos vanhempien toivotaan itse tuovan lelut ja pelit mukana, ettei sitten ole turhia odotuksia.

P.S.: Itse en koskaan tykännyt pikkuautoista, mutta piirtäminen oli kyllä huippua. Värittäminen taas oli ihan p*rseestä :D

Kukkanen (Ei varmistettu)

Minulla on ihana 3-vuotias poika ja minulla menisi häissä vieraana energia omaan lapseeni ja sen käytökseen jaja aj a !!! Poika on ollut monissa juhlissa ja sosiaalinen ja hyvät käytöstavat, mutta silti, kokemuksen äänellä nautin itse juhlasta enemmän kun saa keskittyä hääpariin, puheisiin, ohjelmaan yms. ilman omaa lasta. :)
Ja on ihanaa, jos juhlan järjestäjät ovat huomioineet lapset, mutta yleensä heillä on myös ollut omia lapsia ja näin ollen luonnollista juhlissa järkätä ekstraa muksuille. Mutta turha stressi pois hääjärjestelyistä ja kukin tyylillään! :)

Mammara

Meillä oli omissa häissämme lapset toivotettu tervetulleiksi ja kaikki vanhemmat olivatkin järjestäneet niin, että iltasella, kun bileet olivat kunnolla alkamaisillaan, lapset tultiin hakemaan mummojen ja muiden toimesta hoitoon, ja vanhemmat saivat jäädä bailaamaan. Jotta vanhemmat ehtivät kuitenkin keskittyä jo tätä ennen häidemme ohjelmaan, olimme hommanneet 4H:sta lastenhoitajan leikittämään lapsia hääpaikalle. Lapsille järjestettiin mm. piirroshaaste hääparista, joita sitten häävieraat saivat käydä ihastelemassa. Lapsille oli varattu lisäksi pillimehut ja herkut leikkipaikalle, jotka olivat spesiaaliherkkuja vain lapsille! :) Tilassa oli myös leluja, kirjoja ja pelejä. 

Vanhemmat vaikuttivat tyytyväisilä, kun lapset (ja vanhemmat) oli otettu huomioon. Myös lapset, jotka syömisen jälkeen usein jo haluavat pomppimaan omiin juttuihinsa, olivat innoissaan heille järkätystä ohjelmasta. 

Välillä lapset kävivät tanssimassa aikuisten mukana tai hengailivat seuraamassa hääohjelmaa, mutta suurimmaksi osaksi he viihtyivät leikkipaikalla oman possensa kanssa! :)

Kris (Ei varmistettu) http://sudenhetki.blogspot.com

Omien häideni yli sadalla kutsuvieraalla oli yhteensä kaksi alle kouluikäistä lasta, joiden molemmat vanhemmat oli kutsuttu häihin. Toivoimme lasten jäävän kotiin jotta heidän vanhempansa saisivat varmasti viihtyä rauhassa, ja yksi keino tämän varmistamiselle tuli vähän vahingossa, kun päätimme vihkitilaisuuden alkavan vasta iltakuudelta.

Nyt lähipiirissä on paljon pieniä lapsia ja jos avioituisimme nyt, kutsuihin varmasti kirjoitettaisiin kehotus jättää lapset kotiin. Mutta edelleen samasta syystä kuin viimeksikin. On aivan totta että useampikin varmasti siitä huolimatta ilmestyisi bileisiin lasten kanssa, mutta uskoisin, että silloin mukaan otetut lapset olisivat sellaisia, jotka jaksavat kulkea vanhempiensa mukana ilman sen kummempia viihdykkeitä. Oma lapseni on sellainen ja mietiskelin tässä, että mikäli hän olisi vilkkaampaa ja riehaantuvampaa sorttia, jättäisin vastaavassa tilanteessa häät kokonaan väliin, ellen saisi häntä hoitoon.

Tyyne
Sukat makkaralla

Hei kiitos linkistä!

Meillä juurikin on lapsettomat häät ja aikalailla noiden ohjeiden mukaan toimittiinkin luonnostaan, tosin vastasyntyneet on hieman kinkkinen asia noin yleisestikin. Saako muutaman kuukauden ikäiset vauvat tulla, jos saman perheen taapero ei...

piupali (Ei varmistettu)

Sylivauvat mielestäni voivat aina osallistua vaikka kutsu ei koskisi lapsia. Toki kohteliasta varmistaa, että tämä hääparille ok.

Tommi K
Isyyspakkaus

Eipä kestä :)

Äiti kans (Ei varmistettu)

Omissa häissämme lapsia oli 11, kaikki sukulaisia. Lapsellisille ystäville soitimme erikseen ja esitimme toivomuksen, etteivät he toisi lapsia (koska kustannukset). Kaikki ymmärsivät hyvin.

Mutta niille 11 sukulaislapselle oli kyllä ihan pakko hommata hoitaja ja viihdykettä, eiväthän he olisi ikinä jaksaneet istua hiljaa esim. puheiden aikana. Meillä oli vain yksi iso juhlatila eikä muita huoneita, joten pystytimme ulos puoliavonaisen teltan, jossa oli tv, leluja, piirustusvälineitä ja lapsenhoitaja. Vanhemmat pystyivät hyvin seuraamaan juhlapaikan avarista ikkunoista lasten touhuja, mutta pystyivät myös hetkeksi jättämään piltit hoitajan leikitettäviksi.

Itse olen myös ollut periaatteessa lapsettomissa ystäväni häissä, mutta oma lapseni söi silloin vielä vain tissiä, joten hänet oli otettava mukaan tai minun jäätävä kotiin. Juttelin tästäkin morsiamen kanssa ja toki hän ymmärsi, ettei vauvaa voinut jättää kotiin kun juhlat olivat eri paikkakunnallakin. Tärkeintä onkin keskustelu hääparin tai kutsuvieraiden kanssa, jos lapsiasia ei jostain syystä sovi itselle.

idalo (Ei varmistettu)

Omien häiden aikaan ei lähipiirissä pikkulapsia ollut, joten eipä tarvinnut tätä onneksi miettiä. Mutta mitä muistan lapsena häissä yms. juhlissa olleeni, niin ei siellä mitään erityistä ohjelmaa tai viihdykettä lapsille ollut. Ja kaikkein kivointa niissä juhlissa olikin ihan vain se serkkujen ja muiden lasten kanssa leikkiminen ja paikkojen tutkiminen. Mun mielestä vähän turhaan aina järjestetään lapsille valmiiksi tekemistä.

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Meidän häissämme oli juhlapaikan pihapiirissä kaksi pientä maalia ja pallo. Eniten niitä käyttivät sulhasen kaverit, mutta myös lasten oli hyvä purkaa vähän energiaansa pallon perässä juostessa. Sopii vähän rennompiin juhliin. Lisäksi meillä oli se perinteinen puuha/piirtelynurkkaus.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itselleni tuli mieleen, että varsinkin prinsessavaiheessa olevat pikkutytöt (toki myös pojat, näin sukupuolisensitiivisen kasvatuksen aikakaudella) saattaisivat olla mielissään yhteiskuvista morsiamen (ja miksei sulhasenkin, mutta kun sillä morsiamella on yleensä ihanempi puku ja se muistuttaa enemmän prinsessaa :P ) kanssa. Se ei vie paljon aikaa eikä vaadi ylimääräistä rahaa tai suuria järjestelyjä, mutta lapsille siitä jäisi varmasti ihana muisto ja he tuntisivat olevansa tärkeitä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä 100 hengen häät 20 lapsivieraalla (3kk-10 v) toimi hyvin kun oli
- kaksi lapsenvahtia
- leikkihuone, jossa leluja, pelejä, piirustusvälineet ja videoita
- lapsille suunniteltua askartelu- ja salapoliisipuuhaa
- pihaleluja (kroketti, frisbee, jalkapallo...potkimaan eksyivät isät ja muutkin vieraat puvuissaan)
- lasten pöydät ruokailuun, tarjoilu oli samassa kuin muutkin, mutta runsaasta seisovasta pöydästä löytyi niitä lihapulliakin ym.
- häätila oli vanha kartano, joten käytössä oleva tila jakautui useampaan saliin: bändin soittaessakin ruokailutila oli melko rauhallinen. Yksi huone oli naulakoita varten ja siellä oli myös rauhallinen imetysnurkkaus ja vaunuparkki. Jo kutsuun olimme muotoilleet, että ei ole tarkoitus pönöttää, joten vaikka juhlaa vietetäänkin niin lapsille on tekemistä, jossa likastuminen on mahdollista jollei todennäköistä (se jalkapallo mm). Monella oli lapselle vaihtovaatteet ja suorat housut ja valkoinen paita vaihtuivat kesäsortseihin ja siistiin t-paitaan ruokailun jälkeen. Isät taisivat kadehtia lasten rentoa pukeutumista vaikka puolestamme sama olisi hyvin sallittu heillekin :-)

Tommi K
Isyyspakkaus

Nyt alkoi kiinnostaa, mitä on salapoliisipuuha.

Yksissä häissä pelattiin muuten mölkkyä, joka oli kaikista tosi hauskaa.

Annika/Karkkipurkki (Ei varmistettu) http://www.karkkipurkki.com

Meillä oli melko pienet (tai keskiverto?) 60 hlön häät, joista lapsivieraita oli kymmenisen. Lapsille oli pieni puuhanurkkaus puuhakirjoineen. Karkkibuffettikin meiltä löytyi, mutta lähinnä kyllä siksi, että olen itse melko perso makealle! :D
Siskoni häissä oli vastaavan puuhanurkkauksen lisäksi yhtenä ohjelmanumerona lapsille taikuri, jonka temppuja lapset istuivat katsomassa hievahtamatta ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Meidän taannoisissa häissä oli n. 40 lasta, ja heidät oli huomioitu omalla leikkihuoneella, jossa oli piirustusvälineet ja pelejä. Lisäksi pihalla ilostutti pomppulinna, joka on varmasti aina huippumenestys lapsijuhlissa ;) lapsille oli myös omaa ohjelmaa ruoan ja kahvin välillä, jotta tylsyys ei pääse iskemään. Tämän lisäksi paljon positiivista palautetta sai oma imetys- ja vaipanvaihtohuone.

Toki lasten viihtyvyyteen vaikuttaa ihan yleisesti jo se, kuinka muut vieraat/itse hääpari suhtautuu lapsiin. Lapset kuitenkin aistii sen ilmapiirin niin helposti. :) Meille oli itsestäänselvää että lapset kutsutaan häihin, ollaan itsekin niin lapsirakkaita, ja uskallan väittää että lapset tosiaan viihtyivät juhlissa. :)

Hanna R. (Ei varmistettu) http://www.hs.fi/blogi/myotajavastoinkaymisissa/

Mahtavaa! Ihan huikea määrä ideoita! Kiitos paljon!

Olisiko teillä vielä kommentteja häiden aikataulutukseen liittyen lapsiperheiden näkökulmasta? Nykyäänhän monet häät ovat kovin iltapainotteiset ja esimerkiksi hääkakun leikkaus, häävalssi, sukkanauhan heitto yms. perinteiset ohjelmanumerot saattavat venyä kovin myöhäiselle. Oletteko esimerkiksi joutuneet lähtemään lasten kanssa vähän kesken juhlien pois, kun ohjelma on venynyt pitkäksi?

postininja (Ei varmistettu)

Lapsettomista häistä puhuttaessa keskitytään yleensä huolehtimaan siitä, miten lasten vanhemmat saattavat pahoittaa mielensä, jos lapset pyydetään jättämään kotiin. Myös kutsumatta jätetty lapsi saattaa pahoittaa mielensä, varsinkin jos asiaa ei selitetä lapselle.

Itseäni harmitti kovasti aikanaan (8-vuotiaana), kun en päässyt kummitätini häihin. Muistan kirjoittaneeni hänelle silloin kirjeen, jossa kysyin syytä tähän, mutta en enää muista hänen vastaustaan. En myöskään muista oliko vanhempani kutsuttu kyseisiin häihin tai yrittivätkö vanhempani selittää minulle miksi lapsia/minua ei häihin kutsuttu.

Anu -hallittu hysteria (Ei varmistettu) http://hallittuhysteria.blogspot.fi

Me juhlimme häitä maaliskuussa, kaupunkimiljöössä jossa oli autotiet ja Aurajoki muutaman metrin päässä, joten juhlissa lapsille ohjelmaa järjestettäessä lasten ulkoistaminen pihamaalle ei tullut kysymykseen. Ruokavalinnoissa huomioimme lapset (ja pari nirsommaksi tunnettua vierasta) huolehtimalla, että tarjolla on myös simppelimpiä makuja. Istumajärjestyksessä sijoitimme lapsiperheiden lähelle myös aina isovanhemmat jotta hoitavia käsiä oli riittävästi ja sylivauvojen kanssa saapuvilla oli pyötien ympärillä tilaa niin paljon että saivat vaunut pöytien läheisyyteen. Juhlatilan nurkaan oli varattu tusseja, paperia, palapelejä ja muovailuvahaa ja häiden ainoa suunniteltu ohjelmanumero oli lapsivieraita varten ostettu pinjata. Lapset sulahtivat juhlissa hyvin mukaan ja ainoastaan yksi vieraista jälkikäteen sanoi, että hänestä olisi ollut kivempaa jos häissä ei olisi ollut lapsia paikalla. Lapsettomat häät eivät kuitenkaan olisi mitenkään tulleet kyseeseen, koska halusin ehdottomasti veljeni lapset paikalle ja samalla vaivalla menivät sitten miehen sukulaistenkin kymmenen lasta. Meillä loppuillasta pienimmät nukkuivat rattaissa ja yksi isommista huopaan kääriytyneenä halkaistu pinjata kainalossaan.

Jos nyt järjestäisin häät antaisin lapsille käsiin muutamat yksinkertaiset digikamerat ja katsoisin mitä lapset siellä kuvaavat. Meillä häissä muutama lapsista kuvasi juhlaa vanhempien kännyköillä ja niiden kuvakulmista löytyi ihan uusia yksityiskohtia.

Nickye
Mustetta Ihon Alla

Me vietimme häitämme maaliskuun lopulla, itse 30 vkoa raskaana, ja vieraista kolmasosa lapsia iältään 0-11 vuotta. Halusimme nimen omaan perhekeskeiset häät, koska meiltäkin löytyy yhteensä jo neljä (no nyt viisi) lasta, ja suurimmalla osalla kutsutuistakin on lapsia enemmän ja vähemmän.

Koska ikähaitari oli noin iso, paininkin hetken aikaa ongelman kanssa: miten saada lapset viihtymään. Oli aivan selvää että ruokapöydissä he eivät kauaa viihtyisi, joten ensimmäinen ajatus oli tehdä ruokailutilan nurkkaan alue jossa he voisivat olla: viltti lattialle ja jotain pientä tekemistä, suunnittelin myös mahdollisuutta laittaa vaikka läppäri lisänäytöllä niin että voivat katsella elokuvia.

Loppujen lopuksi ratkaisimme asian ilman elektroniikkaa, ja hankimme pientä puuhaa eri ikäisille: pienimmille oli serveettejä joita on kiva tuhota (siis syli-ikäisille), vähän isommille värikyniä ja värityskirjoja, numerot osaaville pisteestä-pisteeseen kirjoja, ja vanhimmille askarteluvälineet joilla pystyi tekemään esimerkiksi kortteja ja muita kartonki- ja paperiaskarteluja.

Juhlapaikan omistaja ehdotti että lapset voisivat vapaasti liikkua ympäri tiloja ja etsiä paikan kummitusta, joka sekin osoittautui innostavaksi leikiksi eikä lapsukaisia juuri näkynyt kuin ruoka-aikoihin. Kaikilla tuntui olevan hauskaa, eikä kukaan tullut valittamaan ettei ole mitään tekemistä.

Nickye
Mustetta Ihon Alla

Ja tuosta aikataulutuksesta vielä, että ilmoitimme jo kutsuissa että vihkiäiset alkavat klo 13, ja juhlat loppuvat juhlapaikan mennessä kiinni klo 18. Juhlapaikka tarjoutui tietenkin olemaan auki niin myöhään kuin itse haluaisimme, mutta totesimme että klo 14-18 on meille aivan tarpeeksi kun tarkoituksena oli vain syödä hyvin ja päästä seurustelemaan ihmisten kanssa. Tämä sopi hyvin myös lapsiperheille jotka joutuivat tulemaan kauempaa eivätkä perheen koosta johtuen olisi pystynyt majoittumaan lähialueelle helposti. Samalla ne vieraat jotka eivät välttämättä kovin hyvin viihtyneet, joutuivat kärsimään vain iltapäivän. ;)

Pages

Kommentoi