Wanted: Vinkkejä lapsiystävällisiin häihin

Helsingin Sanomien hääbloggari, ystäväni Hanna, kirjoitti tänään Myötä- ja vastoinkäymisissä -blogiinsa kymmenen vinkkiä, kuinka järjestää lapsettomat häät. Ennen tätä Hanna luonnollisesti pyysi Isyyspakkaus.comilta lausunnon aiheen soveliaisuudesta. Vastasin: ”Siitä vaan :)”

Aiheesta kirjoittaminen on kuin kaivaisi verta virtuaalisesta nenästään, mutta Hanna kyllä kirjoitti juttunsa niin, että siitä on kenenkään vaikea loukkaantua. Ja faktahan on, että osa pareista haluaa joka tapauksessa järjestää häänsä ilman lapsivieraita.

Omissa häissämme, 11 vuotta sitten, kysymys ei ollut akuutti, sillä lähipiirissämme ei yksinkertaisesti ollut juurikaan pieniä lapsia, emmekä kokeneet mitenkään tarpeelliseksi huomioida lapsivieraita saatika kieltää lapsia osallistumasta juhliin. Nyt asiaa pitäisi harkita aivan eri tavalla.

Jos järjestäisin hääni nyt, en todennäköisesti kieltäisi lapsia osallistumasta niihin mutta kirjoittaisin kutsuun, että lasten vanhemmat viihtyvät itse juhlissa paremmin, jos perheen pienimmät jäävät kotiin. Ehkä hieman toisin sanoin kylläkin.

Viimeisen vuoden ajalle meille on osunut vain yhdet häät, ja niissä tyttö oli mukana vihkimisessä, joka järjestettiin hääparin kotona. Tämän jälkeen tyttö meni kotiin isovanhempien hoidettavaksi, mikä takasi meille itsellemme päivällis- ja juhlarauhan. Yhtä helppoa juhliin osallistuminen ei olisi ollut, jos häät olisi järjestetty toisessa kaupungissa. Ymmärrän siis hyvin, että lapsettomiin häihin kutsun saaneista osa voi kokea toiveen lasten kotiin jäämisestä liian hankalana ja jäädä itsekin kotiin.

Itse saattaisin tällaisen kutsun saatuani varmistaa vielä hääparilta syyn, miksi lasta ei toivota mukaan, ja päätellä sen mukaan, voisiko lapsi olla juhlissa edes osan ajasta. Eli kuten Hannakin vinkkaa ”Älkää myöskään yllättykö, jos kaikesta huolimatta häihinne ilmestyy vieraita lasten kanssa.”

Hanna oli saanut juttuunsa Twitterissä kommentin, jossa todettiin, että lapsettomien häiden järjestäminen on ajatuksena helpompaa kuin sellaisten, joissa lapset viihtyvät. Myös Hannalla on mielessä kirjoittaa juttu tästä näkökulmasta, ja kysyisinkin teiltä seuraavaa:

Millaisia vinkkejä antaisitte itse mahdollisimman lapsiystävällisten häiden järjestämiseen? Onko teillä esimerkkejä siitä, mikä on toiminut hyvin tai huonosti?

Ja antakaas oikein hyviä vinkkejä, sillä parhaat taitavat päätyä Hannan blogiin Hesarin sivuille!

Kommentit (51)
 1. Kiitos kaikille! Vinkkien yhteenveto löytyy nyt Myötä ja vastoinkäymisissä -blogista:

  http://www.hs.fi/blogi/myotajavastoinkaymisissa/a1305696054254

 2. Me vietimme häitämme maaliskuun lopulla, itse 30 vkoa raskaana, ja vieraista kolmasosa lapsia iältään 0-11 vuotta. Halusimme nimen omaan perhekeskeiset häät, koska meiltäkin löytyy yhteensä jo neljä (no nyt viisi) lasta, ja suurimmalla osalla kutsutuistakin on lapsia enemmän ja vähemmän.

  Koska ikähaitari oli noin iso, paininkin hetken aikaa ongelman kanssa: miten saada lapset viihtymään. Oli aivan selvää että ruokapöydissä he eivät kauaa viihtyisi, joten ensimmäinen ajatus oli tehdä ruokailutilan nurkkaan alue jossa he voisivat olla: viltti lattialle ja jotain pientä tekemistä, suunnittelin myös mahdollisuutta laittaa vaikka läppäri lisänäytöllä niin että voivat katsella elokuvia.

  Loppujen lopuksi ratkaisimme asian ilman elektroniikkaa, ja hankimme pientä puuhaa eri ikäisille: pienimmille oli serveettejä joita on kiva tuhota (siis syli-ikäisille), vähän isommille värikyniä ja värityskirjoja, numerot osaaville pisteestä-pisteeseen kirjoja, ja vanhimmille askarteluvälineet joilla pystyi tekemään esimerkiksi kortteja ja muita kartonki- ja paperiaskarteluja.

  Juhlapaikan omistaja ehdotti että lapset voisivat vapaasti liikkua ympäri tiloja ja etsiä paikan kummitusta, joka sekin osoittautui innostavaksi leikiksi eikä lapsukaisia juuri näkynyt kuin ruoka-aikoihin. Kaikilla tuntui olevan hauskaa, eikä kukaan tullut valittamaan ettei ole mitään tekemistä.

  1. Ja tuosta aikataulutuksesta vielä, että ilmoitimme jo kutsuissa että vihkiäiset alkavat klo 13, ja juhlat loppuvat juhlapaikan mennessä kiinni klo 18. Juhlapaikka tarjoutui tietenkin olemaan auki niin myöhään kuin itse haluaisimme, mutta totesimme että klo 14-18 on meille aivan tarpeeksi kun tarkoituksena oli vain syödä hyvin ja päästä seurustelemaan ihmisten kanssa. Tämä sopi hyvin myös lapsiperheille jotka joutuivat tulemaan kauempaa eivätkä perheen koosta johtuen olisi pystynyt majoittumaan lähialueelle helposti. Samalla ne vieraat jotka eivät välttämättä kovin hyvin viihtyneet, joutuivat kärsimään vain iltapäivän. 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *