Strangolapreti eli trentinolaiset pinaattignocchit salviavoissa
Tämä ruoka tulee suunnilleen jostain sieltä, missä Italia loppuu ja Tiroli alkaa.
Strangolapreti tarkoittaa suoraan käännettynä papinkuristajaa, ja samannimistä ruokaa tarjoillaan muuallakin Italiassa. Trentinossa se tehdään pinaatista, leivästä, maidosta ja kananmunasta ja tarjotaan salviavoin kanssa.
Strangolapreti (kahdelle)
- 150-200 g hieman kuivahtanutta patonkia
- vähintään 100 g pinaattia (voit käyttää jopa 500 g)
- lasillinen maitoa
- 1 kananmuna
- vehnäjauhoja
- suolaa
Tarjoiluun:
- tuoretta salviaa
- voita
- parmesaania
Huuhtele pinaatti. Mitä enemmän pinaattia käytät, sitä vihreämpää ja oikeamman näköistä lopputuloksesta tulee. Itsellä oli käytettävissä ainoastaan 100 grammaa, ja lopputulos oli vaisun harmaa.
Paloittele ja murusta leipä karkeaksi rouheeksi.
Lämmitä maito.
Keitä pinaattia tilavassa kattilassa noin 10 minuuttia. Sekoita samalla maito leivänmuruihin.
Pilko keitetty pinaatti ja lisää leipä-maitoseokseen.
Mausta suolalla ja lisää mukaan kananmuna.
Lisää jauhoja lusikallinen kerrallaan, kunnes seos pysyy koossa eikä enää kovin pahasti tartu käsiin.
Pyörittele taikina tangoiksi ja leikkaa 1-2 cm:n mittaisiksi mykyiksi.
Laita vettä kiehumaan isoon kattilaan. Sulata veden kiehuessa iso nokare voita (ainakin pari ruokalusikallista) paistinpannulla miedolla lämmöllä muutaman salvianoksan kanssa.
Kun vesi kiehuu, pudottele mykyt kattilaan. Niiden kypsyminen vie ainoastaan minuutin tai pari – tarkkaile siis kattilaa valppaana reikäkauhan kanssa, ja poimi mykyt pois kattilasta sitä mukaan kun ne nousevat pintaan.
Kaada päälle salviavoi, raasta mukaan reilusti parmesaania ja tarjoa heti.
Itselle annos riitti tällaisenaan, mutta muut kuin kotona lomalöhöilevät alle 160-senttiset naisihmiset saattavat kaivata annokseensa lisää ruokaisuutta. Miehelle paistettiin näiden seuraksi porsaankyljys; myös lihaisa raakamakkara, pekoni tai pancetta toimisi hyvin.
Ja lopuksi vielä ihania Trentinon maisemia, olkaa hyvä!