Helppo sitruuna-marenkipiiras
Aloitin neljä viikkoa sitten uudessa työpaikassa, uudella alalla. Vaihto on osoittautunut ammatillisesti loistoratkaisuksi, mutta kuten olette ehkä panneet merkille, harrastuspuoli eli palsta on tässä hieman kärsinyt.
Mutta kyllä se taas tästä, pikkuhiljaa. Sitruuna-marenkipiiras syntyy onneksi kiireessäkin, kun oikaisee täyttämällä sen valmiilla kaupan lemon curdilla.
Ohje on (täytehuijausta lukuunottamatta) James Martinin ja löytyi BBC:n sivuilta.
Sitruuna-marenkipiiras
Pohja
- 225 g jauhoja
- ripaus suolaa
- 110 g kylmää suolatonta voita kuutioina
- 2 tl sokeria
- 1 keltuainen
Täyte
- 1 prk lemon curdia
Marenkikuorrute
- 6 kananmunan valkuaista
- 300 g sokeria
Nypi suola, 2 tl sokeria, jauhot ja voi murutaikinaksi. Sekoita joukkoon keltuainen ja tilkka jääkylmää vettä. Muotoile palloksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Lämmitä uuni 190 asteeseen. Voitele piirakkavuoka ja kauli taikina niin suureksi, että se ulottuu yli vuoan reunojen. Peitä vuokaan aseteltu taikina leivinpaperilla ja kaada päälle kuivia papuja tai herneitä. Leikkaa vuoan reunuksen yli valuvat taikinan reunat veitsellä. Paista uunissa 15 minuuttia, poista sitten leivinpaperi ja pavut ja paista vielä 5 minuuttia.
Laske uunin lämpötila 150 asteeseen.
Levitä lemon curd hieman jäähtyneen pohjan päälle.
Vispaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sokeri vähitellen, ja vatkaa lopuksi uudestaan kovaksi vaahdoksi.
Lusikoi tai pursota marenki piiraan päälle. Paista noin 40 minuuttia.
Tarjoa kylmänä.
Tein, käytin lemon curdia ja toiseen rasberry curdia. hyi helv.. mitä pask..
curdi aivan liian kermainen ja makea. ei enää koskaan curdilla
Pakko tulla tänne kommentoimaan. Kaipaan sun reseptejä ja kuvia ihan hirveästi. Toivottavasti tulet vielä takaisin! Mukavaa uutta vuotta!