Ranskalainen sipulikeitto

fos_alku.jpg

Ranskalainen sipulikeitto on tähdetaivas. Siihen saa upotettua kuivahtanutta leipää, muutaman sipulin, yrttiruukkujen viimeiset, kuukahtamaisillaan olevat lehdet, juustonrippeet ja valkoviinipullon väljähtyneet pohjat.

Parasta on, että aineksia voi heitellä keittoon tasan sen verran, mitä sattuu löytymään.

Lihaliemi on keiton ainoa osa, jonka kanssa ei kannata tyytyä kitsasteluun. Keitä itse luista tai kokeile vaikka Puljongin valmista, lisäaineetonta tölkkilientä.

fos_aineetlaaja.jpg

fos_aineetsuppea.jpg

Ranskalainen sipulikeitto (2 pientä tai 1 iso annos)

  • voita
  • oliiviöljyä
  • muutama sipuli viipaloituna
  • salvianlehtiä silppuna (timjami tai rosmariinikin kävisi)
  • pieni lasillinen valkoviiniä
  • puolisen litraa lihalientä
  • suolaa
  • muutama kuivahtanut siivu vaaleaa leipää
  • Gruyere-juustoa raastettuna (parmesaani tai muu voimakkaan makuinen kova juusto käy myös)

Kuumenna nokare voita ja loraus öljyä kattilassa. Heitä sipulit ja salvia sekaan, mausta suolalla ja hauduta hajoavan pehmeiksi todella miedolla lämmöllä puolisen tuntia.

Kaada viini ja liemi kattilaan, kiehauta ja anna porista hiljalleen 20 minuuttia.

Ripottele leipäpaloille reippaasti juustoa ja gratinoi uunin grillivastuksen alla pari minuuttia. Annostele keitto kulhoihin, leipäviipaleet päälle ja ripottele päälle vielä lisää juustoa. Gratinoi keittoa kulhoissa grillivastuksen alla vielä hetki.

fos_kattilassa.jpg

fos_valmis.jpg

fos_loppu.jpg

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.