Sitruunarisotto
Tuulahdus Amalfin rannikkoa Suomen marraskuuhun. Tahmeaksi paahtuneita sitruunalohkoja, friteerattuja salvianlehtiä, suussa sulava riisi… Mikä tuoksu, mikä maku. Miksen keksinyt kokeilla tätä aikaisemmin? Ohje on sovellus joskus viime talvena ilmestyneen Lantlivin reseptistä.
Sitruunarisotto (kahdelle)
- oliiviöljyä
- voita
- 180 g risottoriisiä
- 2 shalottisipulia hienonnettuna
- 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
- 0,5 sitruunan mehu ja kuori hienona raasteena
- iso lasi tai pieni pullo kuivaa valkoviiniä
- kuumaa kasvislientä
- 1 sitruuna lohkoina
- parmesaania
- suolaa
- 10 isoa salvianlehteä
Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Kuullota sipuleita öljyssä ja voissa tilavalla, korkeareunaisella pannulla, lisää riisi ja kääntele miedolla lämmöllä kunnes riisinjyvät alkavat muuttua läpikuultaviksi. Lisää sitruunamehu, raastettu kuori ja osa viinistä. Hauduta miedolla lämmöllä niin, että neste juuri ja juuri poreilee. Kun viini on imeytynyt, lisää lientä. Imeytä.
Laita tässä vaiheessa öljyllä valellut sitruunalohkot uunivuokaan paahtumaan noin 20 minuutiksi.
Jatka nesteiden lisäämistä ja imeyttämistä risottoon kunnes riisi on kypsää. Raasta sekaan reilusti parmesaania, lisää nokare voita ja hämmennä. Mausta tarvittaessa suolalla.
Kuumenna reilusti öljyä pinessä paistinpannussa ja friteeraa salvianlehdet pikaisesti.
Tarjoile risotto heti. Koristele annokset salvianlehdillä ja sitruunalohkoilla. Niiden lämmin hedelmäliha maistuu ihanalta riisin seassa!