Nauris-kastanjakeitto

nauriskeitto_1.jpg

Uusi Musta viettää juureskuuta ja haastoi minut kokkaamaan nauriista. ”Voi yök” oli ensimmäinen ajatus päässäni.

Onneksi haasteeseen sisältyi kriteeri ”ei-suomalaista”. Niinpä mielikuvitusmatkustin viikonloppuna Italian Alpeille ja keitin rapeilla leivänmuruilla, paahdetuilla kastanjoilla ja grana padano -juustolla höystetyn samettisen naurissopan. Ei lainkaan yök.

Kastanjoiden ja padanon lämpimät maut peittävät ihanasti nauriin pistävyyden.

Nauris-kastanjakeitto (kahdelle)

  • voita
  • 1 nauris
  • pätkä purjoa (valkoinen osa)
  • 1 pieni sipuli
  • lasi valkoviiniä
  • kiehuvaa vettä tai lihalientä
  • maitoa
  • suolaa
  • n. 15 kastanjaa
  • öljyä
  • pala kuivahtanutta leipää muruiksi jauhettuna
  • 10 suurta salvianlehteä
  • grana padano -juustoa

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Kuori ja kuutioi nauris, hienonna purjo ja sipuli. Kuullota kattilan pohjalla voissa, kunnes vihannekset pehmenevät hieman. Lisää viini ja kiehauta. Mausta suolalla. Lisää vettä tai lientä sen verran, että vihannekset peittyvät ja keitä noin tunti.

Viillä keiton poreillessa kastanjoiden pyöreisiin puoliin ristit terävällä veitsellä. Paahda niitä sitten uunissa 30 minuuttia. Kuori – muista poistaa myös sisin ”iho”- ja pidä lämpiminä.

Kun naurikset ovat hajoavan kypsiä, anna jäähtyä hetki ja soseuta keitto sauvasekottimella. Laimenna maidolla ja jätä hautumaan pienelle lämmölle.

Kaada paistinpannulle runsaasti öljyä ja kuumenna. Friteeraa salvianlehdet nopeasti (n. 20 sekuntia kappale) ja nosta talouspaperin päälle valumaan. Paista sitten leivänmurut samassa öljyssä kullanruskeiksi.

Annostele keitto lautasille, hämmennä sekaan kastanjat, raasta sekaan juustoa ja ripottele leivänmurut päälle. Koristele friteeratuilla salvianlehdillä.

nauriskeitto_2.jpg

Koti Ruoka ja juoma