Uuden vuoden mereneläväkeitto
Hyvää uutta vuotta kaikki lilyläiset! Kun joulut on jouluiltu, on aika ihanan uuden vuoden ja mahdollisimman vähällä vaivalla syntyvän italialaistyylisen mereneläväkeiton. Uuden vuoden päivällinen tosin meni jo, mutta tämä sopii loistavasti myös vaikka loppiaispöytään.
Italialaistyylinen kala-äyriäiskeitto (2-3 annosta)
- oliiviöljyä
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 sipuli
- 1/2 chili
- 500 ml kalalientä
- 2 dl valkoviiniä
- 1 dl paseerattua tomaattia
- suolaa
- 200 g vaaleaa kiinteää kalafileetä kuutioina
- 150 g kuorittuja raakoja jättikatkaravunpyrstöjä
- 2-3 keitettyä kokonaista rapua (1/syöjä)
- reilu kourallinen simpukoita
Pinnalle:
- lehtipersiljaa silppuna
- leipäkuutioita öljyssä paistettuna
Hienonna sipulit ja chili. Kuullota kattilan pohjalla lorauksessa öljyä. Kaada päälle viini ja kiehauta. Lisää sitten kalaliemi ja paseerattu tomatti ja jätä poreilemaan.
Mausta kalapalat ja ravunpyrstöt suolalla ja kypsennä nopeasti paistinpannulla. Siirrä sivuun.
Lisää kattilaan simpukat (heitä pois kaikki avonaiset jotka eivät sulkeudu koputtamalla). Keitä, kunnes simpukat aukeavat (heitä pois ne, jotka jäävät kiinni). Lisää kattilaan kalapalat ja ravunpyrstöt ja sekoittele hetki. Mausta tarvittaessa suolalla.
Annostele keitto lautasille ja koristele kokonaisilla ravuilla, leipäkuutioilla ja lehtipersiljasilpulla.
Itse vietin joulun onnellisesti reissussa (siksi palstan pitkä päivitystauko) ja vältyin perinteiseltä kinkku-suklaa-pipariähkyltä, sillä päivittäinen nähtävyyksienkatselu ei jättänyt liioin aikaa ylensyömiseen. Silti kaipaan tammikuun alussa jotain mahdollisimman ei-jouluista syötävää.