Hei hei, hernekammo!

Herne-maissi-paprika -pakasteen pakkosyöttäminen viattomille tarhalaisille ja koululaisille pitäisi kieltää lailla. En liene ainoa, jolle on lapsuuden laitosruokaloista jäänyt vakava herneinho, suoranainen trauma.

hernepasta.jpg

herneetpysty.jpg

Kuluneen viikon aikana olen kuitenkin ansiokkaasti totuttanut aikuista minääni eroon tästä kammosta. Ihan niin rohkeaksi en kuitenkaan heittäytynyt, että olisin pistellyt tuoreita herneitä suoraan paloista poskeen. Ehei. Makuhermoni vaativat pehmeää laskua. Muutama luova kokeilu opetti, että paras lääke kammoon on herneiden piilottaminen tuttujen ja turvallisten suosikkiruokieni sekaan. Tästä se lähtee!

Alla kaksi reseptiä, jotka perustuvat ensialun makushokin peittämiseen a) pekonin rasvalla b) ihanan kermaisella pastalla. Avainsanoja ovat lisäksi supertuoreet herneet sekä pikainen kypsennys paistinpannulla ainaisen keittämisen sijaan. Strategiaa voinee soveltaa muidenkin vihannestraumojen hoitoon.

1. Sitruunapastaa herneiden kera (1 annos)

  • 80 g tagliatellea
  • vajaa 100 g tuoreita herneitä ilman koteloita
  • sipulia viipaleina
  • oliiviöljyä, suolaa
  • 2 lusikallista creme fraichea
  • 1/2 sitruunan mehu
  • parmesaania
  • tuoreita oreganon lehtiä
  • vuonankaalia, mangoldia tai rucolaa

Keitä pasta. Kuullota samalla sipuleita öljyssä paistinpannulla. Kun ne ovat pehmenneet, lisää herneet ja mausta suolalla. Anna paistua pienellä lämmöllä pastan keiton ajan. Kun pasta on valmista, kaada keitinvesi pois, lisää tilalle creme fraiche ja sitruunamehu ja vie takaisin liedelle minimilämölle hetkeksi. Sekoittele samalla. Lisää joukkoon herneet ja sipuli, raasta päälle parmesaania ja ripottele päälle yrttejä.

hernepastalahis.jpg

2. Herneitä, pekonia ja välimeren raakamakkaraa (1 annos)

  • 200 g tuoreita herneitä ilman koteloita
  • 1 italialais- tai espanjalaistyylinen raakamakkara (n. 60 g), itse käytin Stockmannilta löytynyttä, lisäaineetonta pakastetta, joka oli maustettu välimerellisin yrtein. Myös chorizo kävisi hyvin.
  • 1 viipale pekonia
  • 1/2 punasipuli
  • 1-2 kynttä valkosipulia
  • oliiviöljyä, suolaa
  • tuoretta oreganoa

Pilko sipulit, pekoni ja makkarat. Paista makkaran- ja pekonipaloja miedolla lämmöllä paistinpannussa niin, että niistä liukenee mahdollisimman paljon rasvaa. Lisää sipulit. Parhaassa tapaukseesa sipuleiden paistoon riittää lihasta ironnut rasva, mutta saatat joutua lisäämään oliiviöljyä. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää joukkoon herneet ja mausta suolalla. Anna hautua noin 10 minuuttia matalahkolla lämmöllä. Ripottele päälle oreganoa tai muita yrttejä.

herneetvalmispysty.jpg

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.