Pudim de leite condensado
Laskiaispullien sijasta meillä herkuteltiin eilen aivan ällönihanalla brasilialaisella maitotiivistevanukkaalla. Monimutkaisesta nimestään huolimatta se on superhelppoa valmistaa, joskin aikaa kannattaa varata, sillä vanukas vaatii yön jääkaapissa.
Pudim de leite condensado (2-4 yhden hengen vanukasta)
- 1,5 dl sokeria
- 2 minipurkkia sokeroitua maitotiivistettä eli n. 180 g
- 2 dl kevytmaitoa
- 1 todella iso kananmuna
Vanukkaat valmistetaan vesihauteessa. Lämmitä uuni 150 asteeseen ja keitä kattilallinen vettä. Pidä vesi liedellä kiehumispisteessä.
Varaa lähettyville muutama kuumuutta kestävä pieni annosvuoka sekä iso paahtovuoka.
Vatkaa maito, maitotiiviste ja muna huolellisesti vispilällä, kunnes koostumus on aivan tasainen.
Sulata sokeri pannulla rauhallisesti meripihkan väriseksi. Varo polttamasta! Kaada sokeri nopeasti annosvuokien pohjalle ja pyörittele niitä niin, että sitä leviää reunoillekin. Sokerin pitäisi kovettua välittömästi.
Asettele annosvuoat paahtovuokaan. Kaada niihin sitten maitomassa. Kaada vuokien ympärille kiehuvaa vettä siten, että se ulottuu annosvuokien puoleenväliin. Nosta varovasti uuniin ja kypsennä noin 45 minuuttia, tai kunnes vanukkaiden pinta alka saada aavistuksen väriä.
Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin. Anna viiletä useita tunteja, mielellään yön yli.
Irrota vanukkaat vuoista varovasti veitsellä ja kumoa ne sitten tarjoilulautasille. Osa kovettuneesta karamellista jää vuoan pohjalle…
…ja osa valuu kastikkeeksi lautaselle…
Syö heti.
Huomenna syödään hernekeittoa, ja sitten lähdetäänkin vihdoin Sveitsiin!