Maailman haisulein juusto

appenzeller_alku.jpg

Toin kaupasta palan appenzelleria, rohkeasti hengitystä pidättäen käärin auki ja raastoin ylijääneestä spätzlistä väsäämäni gratiinin kuorrutteeksi. Hyvää oli, tosin parvekkeen oven jouduin avaamaan aterioinnin ajaksi sepposen selälleen…

Tämä gratiini on nopsa arkiruoka, joka syntyy helposti tähteistä ja kaapin vakioaineksista aikamoisella arvaustuntumalla. Siksi reseptissä ei poikkeuksellisesti ole mittoja; ainesten suhteita voi aika vapaasti säätää oman maun mukaan. Pääasia, että spätzli muodostaa aterian perustan.

Spätzligratiini appenzeller-kuorrutteella (annoskoko helposti säädeltävissä)

  • ylijäänyttä keitettyä, pakastettua spätzliä
  • sipulia silputtuna
  • pekonia silputtuna
  • suolaa
  • jauhoja
  • voita (sama määrä kuin voita)
  • maitoa
  • appenzeller-juustoa

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Kuullota sipuli ja pekoni öljyssä. Laske lämpöä ja lisää sekaan pannulle hieman sulaneet spätzlit (ne ovat todennäköisesti jäätyneet yhdeksi klöntiksi, ei haittaa). Kun spätzlit sulavat pannulla, niitä on helppo hakata irti toisistaan. Mausta varovasti suolalla, irrottele toisistaan ja paista pintaan kullanruskea väri.

Pyöräytä béchamel-kastike suurin piirtein näin: sulata kattilassa voita ja vispaa sekaan samansuuruinen määrä jauhoja. Keitä hetki sekoittaen, laimenna reilulla määrällä maitoa ja keitä sekoitellen vielä toinen hetki, kunnes koostumus alkaa paksuuntua.

Lapioi spätzli-pekoni-sipuliseos uunivuoan pohjalle, kaada sekaan hillitysti kastiketta ja raasta päälle juustoa.

Paista uunissa 10-15 minuuttia.

appenzeller_juusto.jpg

appenzeller_vuoka1.jpg

appenzeller_vuoka2.jpg

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.