Karitsaa hitaasti

karitsa_laaja.jpg

Tämän vuodenajan juttu meidän keittiössä on tuntitolkulla lusikoitavan pehmeäksi kypsytetty liha. No joo, maistuuhan se muulloinkin, mutta erityisesti näin kunnon pakkasilla. Eri eläimiä ja osia riittää kokeiltavaksi vielä sen verran, että kevät saa ihan rauhassa viipyä.

Viime lauantaina vuorossa oli karitsan paisti padassa haudutettuna. Kuvassa oleva paisti on kypsynyt nelisen tuntia. Kuvauksen jälkeen se sai odottaa pöytään pääsyä pienellä lämmöllä vielä kaksi tuntia.

Haudutettu karitsan paisti

  • 2,5 kg karitsan viulua eli luullista reittä
  • iso kannellinen pata

Marinadi

  • 1/2 ruukkua rosmariinin lehtiä
  • 1/2 ruukkua salvian lehtiä
  • 5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • suolaa
  • reilusti oliiviöljyä

Haudutukseen

  • loraus oliiviöljyä
  • 4 viipaletta pekonia paloiteltuna
  • 10 valkosipulinkynttä kuorittuna
  • 3 salottisipulia kuorittuna
  • pullo kuivaa valkoviiniä
  • 1 l lihalientä

Valmista marinadi, valele paisti sillä ja anna seistä yön yli jääkaapissa tiiviisti kelmuun käärittynä.

Ota paisti huoneenlämpöön vähintään 2 tuntia ennen kypsentämistä.

Kun liha tuntuu huoneenlämpöiseltä, lämmitä uuni 150 asteeseen. Pyyhi paisti marinadista, ota marinadi talteen. Kuumenna suuressa padassa oliiviöljy liedellä. Ruskista siinä pekoni ja kuullota sitten sipulit. Ongi syrjään ja ruskista sitten samassa padassa paisti.

Lisää pekoni ja sipulit takaisin pataan paistin ympärille. Kaada sekaan valkoviini ja kiehauta. Lisää lihaliemi ja kiehauta udestaan. Ripottele vielä mukaan marinoinnista jäljelle jääneet yrtit ja sipuli.

Laita kansi päälle ja nosta uuniin. Hauduta 50 minuuttia 500 grammaa kohden, ja mielellään vielä vähän ekstraa päälle. Mieluummin vähän liian kauan.

karitsa_detail.jpg

Lopputuloksen tulisi olla lusikoitavan pehmeää ja kirjaimellisesti sulaa suussa.

Keitä lopuksi siivilöidystä paistoliemestä kastike lisäämällä siihen hieman suurustetta. Tarjoa vaikka paahdettujen perunoiden ja juuresten tai vihannesten kanssa.

Syötävää riittää kahdelle hengelle aika moneksi päiväksi….

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.