Kurpitsarisotto

kurpitsarisotto_puolikas.jpg

Mikään ei aloita syksyä yhtä hyvin. Risoton tahmea täyteläisyys, samettisen pehmeäksi hautunut kurpitsa, rapea pekoni, paahtuneet pinjansiemenet, timjami… ah.

Kurpitsarisotto (kahdelle):

  • oliiviöljyä
  • voita
  • 1 shalottisipuli
  • 1 kynsi valkosipulia
  • kattilallinen kasvis- tai kanalientä
  • 2 dl valkoviiniä
  • 160 g risottoriisiä
  • 300 g kurpitsaa (paino ilman kuorta)
  • 4 viipaletta pekonia
  • 30 g parmesaania
  • 20 g pinjansiemeniä
  • muutama oksa timjamia

Laita liemikattila kiehumaan. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuutioi kurpitsa ja paloittele pekoni.

Kuullota isossa kasarissa sipuleita öljyssä ja voissa, kunnes ne pehmenevät. Paista samanaikaisesti toisella paistinpannulla pekoniviipaleisiin väriä – hieman vähemmässä määrässä öljyä ja voita.

Lisää sipulikasariin riisi ja kuullota hetki niin, että jyvät muuttuvat läpinäkyviksi. Lisää joukkoon pari kauhallista kuumaa lientä ja puolet viinistä, alenna lämpöä niin että liemi enää hädin tuskin kiehuu.

Lisää pekonipannulle kurpitsakuutiot, paista hetki kuumalla pannulla ja alenna lämpöä. Lisää mukaan timjamia ja mausta suolalla. Jätä hautumaan.

Lisää riisiin kuumaa lientä ja viiniä sitä mukaa kuin edelliset imeytyvät. Sekoittele tiuhaan. 20-30 minuutin päästä riisin pitäisi olla tahmeaa puuroa ja nesteen imeytynyt. Käännä lämpö minimiin (ellei se jo ollut). Raasta joukkoon parmesaani ja sekoita. Mausta suolalla maun mukaan.

Paahda pinjansiemeniin pikaisesti kullanruskea pinta puhtaalla, kuivalla paistinpannulla.

Annostele risotto lautasille, lusikoi kurpitsa-pekonihöystöä ja pinjansiemeniä päälle ja koristele parilla timjaminoksalla.

kurpitsarisotto_koko.jpg

kurpitsarisotto_lahis.jpg

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.