Sitruunarisotto

sitruunarisotto_lahis.jpg

Tuulahdus Amalfin rannikkoa Suomen marraskuuhun. Tahmeaksi paahtuneita sitruunalohkoja, friteerattuja salvianlehtiä, suussa sulava riisi… Mikä tuoksu, mikä maku. Miksen keksinyt kokeilla tätä aikaisemmin?  Ohje on sovellus joskus viime talvena ilmestyneen Lantlivin reseptistä.

Sitruunarisotto (kahdelle)

  • oliiviöljyä
  • voita
  • 180 g risottoriisiä
  • 2 shalottisipulia hienonnettuna
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • 0,5 sitruunan mehu ja kuori hienona raasteena
  • iso lasi tai pieni pullo kuivaa valkoviiniä
  • kuumaa kasvislientä
  • 1 sitruuna lohkoina
  • parmesaania
  • suolaa
  • 10 isoa salvianlehteä

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Kuullota sipuleita öljyssä ja voissa tilavalla, korkeareunaisella pannulla, lisää riisi ja kääntele miedolla lämmöllä kunnes riisinjyvät alkavat muuttua läpikuultaviksi. Lisää sitruunamehu, raastettu kuori ja osa viinistä. Hauduta miedolla lämmöllä niin, että neste juuri ja juuri poreilee. Kun viini on imeytynyt, lisää lientä. Imeytä.

Laita tässä vaiheessa öljyllä valellut sitruunalohkot uunivuokaan paahtumaan noin 20 minuutiksi.

Jatka nesteiden lisäämistä ja imeyttämistä risottoon kunnes riisi on kypsää. Raasta sekaan reilusti parmesaania, lisää nokare voita ja hämmennä. Mausta tarvittaessa suolalla.

Kuumenna reilusti öljyä pinessä paistinpannussa ja friteeraa salvianlehdet pikaisesti.

Tarjoile risotto heti. Koristele annokset salvianlehdillä ja sitruunalohkoilla. Niiden lämmin hedelmäliha maistuu ihanalta riisin seassa!

sitruunarisotto_vino.jpg

sitruunarisotto_puolikas.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Dijon-hunajalohi

dijonlohi_alku.jpg

Ennen uunissa valmistettu lohi maistui mielestäni tylsältä ja aika mitäänsanomattomalta. Ei enää. Olen nimittäin oppinut kuorruttamaan  sen hunajalla ja dijon-sinapilla.

Reseptin inspiraationa on kerran Oliviassa ollut Hanna Jensenin resepti, jossa lohi kuorrutettiin dijonilla. Ja ehkä rosmariinilla. Koska lopun olen unohtanut, teen niin kuin tykkään eli näin:

Dijon-hunajalohi (kahdelle):

  • n. 300 g:n pala lohifileetä
  • suolaa
  • puolikas sitruuna
  • 2 rkl dijon-sinappia
  • 2 rkl hunajaa
  • rosmariinin lehtiä

Purista lohen päälle situunamehua ja hiero pintaan reilusti suolaa. Sekoita kulhossa sinappi ja hunaja. Voitele lohi seoksella ja ripottele päälle rosmariinin lehdet. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia.

dijonlohi_keski.jpg

Tiedän tiedän, ”helppo ja nopea” ei ole viime aikoina kuulunut palstan vakiosanavarastoon, mutta tätä ruokaa sanapari oikeasti kuvaa. Varsinainen väsyneiden iltojen ylellisyyspelastus!

Koti Ruoka ja juoma