Ranskalainen sipulikeitto

fos_alku.jpg

Ranskalainen sipulikeitto on tähdetaivas. Siihen saa upotettua kuivahtanutta leipää, muutaman sipulin, yrttiruukkujen viimeiset, kuukahtamaisillaan olevat lehdet, juustonrippeet ja valkoviinipullon väljähtyneet pohjat.

Parasta on, että aineksia voi heitellä keittoon tasan sen verran, mitä sattuu löytymään.

Lihaliemi on keiton ainoa osa, jonka kanssa ei kannata tyytyä kitsasteluun. Keitä itse luista tai kokeile vaikka Puljongin valmista, lisäaineetonta tölkkilientä.

fos_aineetlaaja.jpg

fos_aineetsuppea.jpg

Ranskalainen sipulikeitto (2 pientä tai 1 iso annos)

  • voita
  • oliiviöljyä
  • muutama sipuli viipaloituna
  • salvianlehtiä silppuna (timjami tai rosmariinikin kävisi)
  • pieni lasillinen valkoviiniä
  • puolisen litraa lihalientä
  • suolaa
  • muutama kuivahtanut siivu vaaleaa leipää
  • Gruyere-juustoa raastettuna (parmesaani tai muu voimakkaan makuinen kova juusto käy myös)

Kuumenna nokare voita ja loraus öljyä kattilassa. Heitä sipulit ja salvia sekaan, mausta suolalla ja hauduta hajoavan pehmeiksi todella miedolla lämmöllä puolisen tuntia.

Kaada viini ja liemi kattilaan, kiehauta ja anna porista hiljalleen 20 minuuttia.

Ripottele leipäpaloille reippaasti juustoa ja gratinoi uunin grillivastuksen alla pari minuuttia. Annostele keitto kulhoihin, leipäviipaleet päälle ja ripottele päälle vielä lisää juustoa. Gratinoi keittoa kulhoissa grillivastuksen alla vielä hetki.

fos_kattilassa.jpg

fos_valmis.jpg

fos_loppu.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Kurpitsa-vuohenjuustolasagne

lasagne_paivaedesta.jpg

En olisi ikinä uskonut tykkääväni lihattomasta lasagnesta. Sitten kurpitsasesongin huumassa kokeilin tätä Nigellan joulukeittokirjan ohjetta*. Ja huomasin olleeni väärässä.

*Seuraava resepti on oma sovellukseni Nigellan ohjeesta.

Kurpitsa-vuohenjuustolasagne (4-6 annosta)

Kurpitsatäyte:

  • 1 butternut-kurpitsa kuorittuna ja kuutioituna n. 1 cm:n paloiksi
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • salvianlehtiä
  • voita

Tomaattikastike:

  • oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • 1 pieni sipuli hienonnettuna
  • 1 rkl sokeria
  • suolaa
  • 500 g paseerattua tomaattia

Juustotäyte:

  • 300 g levittyvää, pehmeää, kuoretonta vuohenjuustoa
  • 125 g ricottaa
  • 1 kananmuna
  • suolaa

Kokoamiseen:

  • 250 g lasagnelevyjä
  • 125 g mozzarellaa viipaloituna

Kierittele kurpitsakuutiot öljyssä, suolaa ja paahda pehmeiksi 190-asteisessa uunissa eli noin 30 minuuttia. Sulata voita paistinpannulla ja paista salvianlehtiä hetki. Sekoita salviavoi kurpitsapaloihin.

Tee tomaattikastike kurpitsan paahtuessa: kuullota sipuleita öljyssä, lisää tomaatti ja mausta suolalla ja sokerilla. Anna hautua.

Vatkaa kananmuna ja sekoita vuohenjuustoon ja ricottaan. Mausta tarvittaessa suolalla.

Kokoa aineista ja lasagnelevyistä tasisia kerroksia vuokaan. Peitä ylin levy huolellisesti juustotäytteellä, tomaattikastikkeella ja mozzarellaviipaleilla.

Paista 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

lasagne_paivaylta.jpg

Maistuu täydelliseltä myös seuraavana päivänä!

Koti Ruoka ja juoma