Testissä Kivistön punaviini-salviarisotto

punaviinirisotto_loppu.jpg

Viime aikoina olen inspiroitunut useammastakin Kivistö-reseptistä. Ehdottomasti kokeiltavien listalle pääsi heti Punaviinirisotto salvialla. Kun hevonperseessä maaseudun idyllissä asuva työkaveri vielä halusi jakaa suppilovahverosaaliinsa kanssani, oli kaikki tarvittava kasassa.

punaviinirisotto_aineet.jpg

Ainoa muunnos jonka tein, oli kasvisliemen vaihto vasikkaan. Ja ok, salviaakin saattoi vahingossa luiskahtaa sekaan enemmän kuin 6 lehteä.

Viiniksi valitsin yllä näkyvän nebbiolo-pohjaisen pohjoisitalialaisen sekoituksen risottoraamattuni River Cafe Classic Italian Cookbookin suosituksen mukaisesti (yllä näkyvä söpö pullo oli sattumalta halvin löytämäni, hinta alle 8 euroa).

Ihan yhtä nätinväriseen lopputulokseen en päässyt kuin alkuperäiskokit – tai sitten se on vaan tämä vähiin käyvä syysiltojen valo – mutta mikä maku, mikä maku! Ei taida jäädä viimeiseksi kerraksi, kun teen risottoni punaviiniin…

Kiitos siis ihanasta reseptistä Kivistön maalaisromantikoille 1 & 2. Kaikki muut: kokeilkaa tätä!

Koti Ruoka ja juoma

Nopea syyskeitto Portugalista

caldoverde_loppu.jpg

Kun työpaikkaruokalassa on tarjolla kaalia, kierrän kaukaa. Kun löydän ulkomaankielisen, eksoottisen reseptin jossa lehtikaalia kutsutaan cavolo neroksi, alkaa heti kuola valua suupielistä. Kyllä, olen lapsellisen helppo höynäytettävä.

Caldo verde eli vihreä liemi valmistuu puolessa tunnissa lehtikaalista, perunasta ja sipulista. Annos maustetaan lopuksi paistetuilla chorizo-viipaleilla.

caldoverde_ainekollaasi.jpg

Caldo verde (yhdelle):

  • oliiviöljyä
  • puolikas pienestä sipulista
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 150 g perunaa
  • 100 g lehtikaalia
  • 1 chorizo-makkara (n. 60 g)
  • suolaa
  • paprikajauhetta
  • fondia tai liemijauhetta, jos haluat

Kuori ja kuutioi perunat, hienonna sipulit ja kaali. Kuullota sipuleita öljyssä kattilassa niin, että ne pehmenevät. Lisää sekaan perunat ja kuullota vielä 5 minuuttia. Mausta suolalla.

Kaada päälle viitisen desiä vettä ja mausta halutessassi liemijauheella tai fondilla. Anna kiehua hiljalleen 20 minuuttia tai kunnes peruna on hajoavan kypsää.

Heitä sekaan lehtikaalit ja keitä vielä 5 minuuttia. Viipaloi ja paista sillä aikaa chorizo paprikajauheen kanssa. Kaada keitto lautaselle, koristele chorizo-viipaleilla ja valuta päälle chorizosta pannulle tihkunutta ihanan punaista rasvaa.

Tarjoa maalaispatongin kanssa.

caldoverde_lahis.jpg

Ohje on Jamie Oliver -lehden viime talven numerosta.

Koti Ruoka ja juoma