Couscous-salaatti

couscoussalaatti.jpg

Nyt on se ärsyttävä väliaika vuodesta, kun mikään ulkomaanparsaa lukuunottamatta ei ole oikein sesongissa, ainakaan Suomessa. Kesän marjat ja vihannekset eivät vielä ole valmiita, talven juurekset taas maistuvat menneen talven lumilta. Niinpä tämä salaattikin on sellainen ”mihin vaan aikaan vuodesta” -ruoka. Hyvää se silti on.

Couscous-salaatti (2 annosta)

  • 1,5 dl keittämätöntä couscousia
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • 3 kevätsipulia (vain vaalea osa)
  • 2 punasipulia
  • 2 kynttä valkosipulia
  • muutama oksa viinirypäleitä
  • 6 taatelia
  • tuoreita mintunlehtiä
  • tuoreita lehtipersiljan lehtiä

Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta maun mukaan suolalla. Lorauta sekaan hieman öljyä ja sekoita.

Silppua sipulit ja kuullota öljyssä.

Leikkaa taatelit ja puolita viinirypäleet. Sekoita ne sipuleiden kanssa couscousiin, ja hienonna lopuksi mukaan reilusti minttua ja lehtipersiljaa.

Tarjoa lämpimänä tai kylmänä esimerkiksi kalan tai kanan lisukkeena, tai sekoita mukaan vaikka kanaa, fetaa tai grillattua halloumia ruokaisamman aterian luomiseksi.

Koti Ruoka ja juoma

Yksinkertainen parsakeitto

parsakeitto_ylta.jpg

Tämä helppo parsasosekeitto on nopea sesonkiherkku niihin aurinkoisiin kevätpäiviin, joina ulkoilu houkuttaa tuntikausien keittiössä hikoilua huomattavasti enemmän.

Parsasosekeitto (2 annosta)

  • nippu parsaa
  • 2 jauhoista perunaa
  • 1l kasvislientä
  • lusikallinen voita
  • lusikallinen creme fraichea
  • ripaus suolaa
  • parmesaania

Lisäksi:

  • maalaispatonkia ja vuohenjuustoa viipaleina

Kuori perunat ja tarvittaessa parsat. Kuutioi perunat ja pätki parsat 5 cm:n paloiksi; heitä pois varren kovat alaosat.

Kiehauta kasvisliemi kattilassa ja keitä perunoita siinä vajaa 10 minuuttia. Heitä sekaan parsa ja keitä vielä 6-8 minuuttia. Parsat saavat pehmetä kunnolla – niiden ei tarvitse jäädä al denteksi niin kuin esimerkiksi salaattiin.

Kauho liika liemi talteen kulhoon – jätä sitä kattilan pohjalle niin, että peruna ja parsa juuri ja juuri peittyvät. Soseuta sauvasekoittimella ja laimenna tarvittaessa liemellä. Lisää joukkoon vielä creme fraichea ja voita ja hurauta sauvasekoittimella pari kierrosta lisää. Mausta tarvittaessa suolalla ja raasta sekaan runsaasti parmesaania.

parsakeitto_raastin.jpg

Tarjoa uunin grillivastuksen alla gratinoitujen vuohenjuusto-patonkipalojen kera.

parsakeitto_laaja.jpg

Koti Ruoka ja juoma