Mitä tehdä ”supermakeille” kirsikoille, jotka paljastuvatkin vähemmän supermakeiksi

kirsikat.jpg

En ole eläessäni ostanut supermakeana myytävää kirsikkalitraa, jonka koko sisältö olisi supermakeaa. Vähintään 1/3 kirsikoista on poimittu liian raakana tai mätänevän kypsänä. Tunnen itseni kerta toisensa jälkeen huijatuksi ja 5 euroa köyhemmäksi. Tänä kesänä päätin, että kun en voi tätä epäkohtaa maailmasta poistaa, voin edes opetella käyttämään ne pussin pohjalle jäävät hylkiöt hyödyksi.

Tähän mennessä olen keksinyt kaksi tapaa taikoa huijausmakeista kirsikoista oikeasti makeita: hieman raaoille yksilöille sopii parhaiten pannukakkua muistuttava ranskalainen clafoutis, ja oikein pahanmakuisille kirsikkacrumble. Molemmat alkavat kirsikoiden halkaisemisella ja kivien poistamisella.

kirsikkahalves.jpg

Clafoutis (yhdelle tai kahdelle)

  • vähintään 200 g kirsikoita
  • 2 kananmunaa
  • ihan pieni ripaus suolaa
  • 1/2 dl vehnäjauhoja
  • vajaa 1 dl maitoa
  • 2 kukkurallista ruokalusikallista sokeria

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja voitele pieni vuoka. Vatkaa munat, jauho, puolet sokerista ja suola yhteen. Lisää maito vähitellen sekoittamista jatkaen. Lado kirsikat vuoan pohjalle ja kaada taikina päälle. Paista uunin keskitasossa noin 30 minuuttia. Ripottele jäljellä oleva sokeri kuuman paistoksen päälle.

Ihanan kevyttä mutta silti makeaa – nam!

clafoutis.jpg

Kirsikkacrumble

Crumble kuuluukin sitten sarjaan ”voilla ja sokerilla kuorrutettua”. Aikamoinen hc-herkku. Periaate on kuitenkin yksinkertainen ja valmistaminen helppoa: voidellaan vuoka, kirsikat vuoan pohjalle, sekoitetaan itseä miellyttävässä suhteessa kaurahiutaleita, jauhoja, fariinisokeria ja voita tahmeahkoksi muruseokseksi, murustellaan se kirsikoiden päälle ja työnnetään 200-225 -asteiseen uuniin 20-30 minuutiksi.

  • Kirsikioita
  • Kaurahiutaleita
  • Vehnä- tai ruisjauhoja
  • Fariinisokeria
  • Voita

kirsikkacrumble.jpg

Kumpaankin reseptiin voi varmasti käyttää kirsikoiden sijasta muita marjoja tai hedelmiä.

Koti Ruoka ja juoma

Harmaan kesäaamun raparperijatkot

Minulla on tunnustus. Syön riisipuuroa ympäri vuoden, myös keskikesällä. Silloin tosin kutsun sitä hienosti englantilaisittain rice puddingiksi, lisään mukaan kardemummaa ja vaniljaa jo kattilassa ja tarjoan raparperihillon kanssa.  Heti tuntuu vähemmän juntilta!

raparperijatkot1.jpgraparperijatkot2.jpg

Tässä sitä eilen esittelemääni raparperihilloa. Alla puuro – ei kun siis rice pudding! – jonka keittelin 50 grammasta puuroriisiä ja 2,5 desistä rasvatonta maitoa. En ole rasvattoman maidon ystävä, mutta keittäessä se toimii normimaitoa paremmin: rasvaisen maidon rasva kun tahtoo paakkuuntua kuumentaessa kalvoiksi keitoksen päälle. Niitä on varsinkin puuron seasta tosi ihana onkia pois…

raparperijatkot3.jpgraparperijatkot4.jpg

Päällä tällä kertaa pekaanipähkinöitä. Myös paahdetut pistaasinsydämet tai hasselpähkinät käyvät hyvin.

Koti Ruoka ja juoma