Spätzli aus der Schweiz

spatzli_loppu.jpg

Kävin Sveitsissä. Vuoria näkyi, mukavaa oli, miehen synttärijuhlat onnistui ja plääplääplää. Mutta ehdottomasti parasta oli, että itse sain ihanalta emännältämme lahjaksi veikeän kapineen nimeltä spätzlehobel ja opin, miten sillä valmistetaan sveitsiläistä spätzliä. Ja nyt näytän teillekin, lilyläiset.

Spätzli on vähän niin kuin epäonnistunnutta pastaa – ainakin siltä se näyttää. Koostumus on tuhdimpi ja maku hyvä, ja ruma ulkonäkö katoaa hetkessä loppukäsittelyssä paistinpannulla. Täyttävä ruoka sopii hyvin ulkoilupäivän iltaan.

Spätzli (ainakin neljälle, resepti on helppo tuplata isommalle porukalle sopivaksi)

  • 500 g durumvehnäjauhoja
  • 3 kananmunaa
  • 1,5 dl vettä
  • 1,5 dl maitoa
  • muutama viipale pekonia silppuna
  • 2 sipulia hienonnettuna
  • lehtipersiljaa
  • suolaa
  • öljyä
  • gruyèrea tai parmesaania

Sekoita jauhot, munat, vesi ja maito taikinaksi. Vaivaa käsin, kunnes taikina on kimmoisaa ja pysyy kasassa. Koostumus saa jäädä pizza- ja pastataikinaa tahmeammaksi.

Anna levätä huoneenlämmössä peittämättömässä kulhossa 30 minuuttia.

Kiehauta vesi suuressa kattilassa. Keittäminen kannattaa tehdä erissä: annostele pala taikinaa spätzlehobelin lokeroon, aseta raastin kattilan päälle kiehuvan veden ylle ja raasta taikinaa kattilaan liikuttamalla lokeroa voimakkaasti eestaas. Poimi spätzlit kattilasta reikäkauhalla heti, kun ne nousevat pintaan. Pidä kulhossa odottamassa ja keitä seuraava erä.

Kun spätzli on keitetty, kuumenna paistinpannulla öljyä ja kuullota sipulit ja pekoni siinä. Lisää mukaan spätzli, mausta suolalla ja paista pinta kullanruskeaksi. Mausta lopuksi lehtipersiljalla. Annostele lautasille ja tarjoa raastetun gruyèren tai parmesaanin kanssa.

spatzli_raastin.jpg

Spätzlehobel

spatzli_taikina.jpg

Taikina keittovalmiina

spatzli_keitetyt.jpg

Keitetty spätzli

spatzli_alku.jpg

Valmista!

Spätzligurut maaseudulla kuulemma veistävät nykeröt veitsellä taikinapallosta suoraan kattilaan. Muitakin tapoja varmasti on, ja mielikuvitusta kannattaa käyttää. Esimerkiksi perunapuserrin saattaisi toimia…

Koti Ruoka ja juoma

Sinisimpukkagratiini

simpukkagratiini_koko.jpg

Ulkona on aivan huomaamatta syttynyt valo, joka palaa vielä silloinkin, kun ehdin töistä kotiin kokkaamaan. Arki-iltojen kuvauspulmien helpottamisen kunniaksi esittelen helpohkon, ex-temporen after work -ruoan tähteistä. Ei, meillä ei tosiaan ihan joka ilta pyöräytetä muutaman tunnin paisteja. Talven pimeydessä en vaan ole ennättänyt kuvata arkiruokia.

Tämä on risteytys Ginette Mathiotin klassikkokeittokirjan I Know How to Cookin pelkistetystä sinisimpukkagratiinista ja saksankielisessä Saveurissa olleesta mutkikkaamasta versiosta. Se syntyi tarpeesta käyttää pakkasessa lojunut puolikas simpukkaerä ja vasikkaan käytetyn valkoviinin tähteet.

Sinisimpukkagratiini (4 annosta)

  • 2 kg keitettyjä sinisimpukoita (jos käytät pakastetta, sulata ensin)
  • muutama desi kuivaa valkoviiniä
  • 1/2 sitruunan mehu
  • voita ja öljyä
  • 2 salottisipulia hienonnettuna
  • 1/2 sipuli hienonnettuna
  • hienonnettua lehtipersiljaa

Päälle:

  • 40 g voita
  • 40 g jauhoja
  • 3 dl maitoa
  • raastettua gruyèrea

Lämmitä uuni 200-225 asteeseen.

Kuullota sipuleita voissa ja öljyssä. Lisää viini ja kiehauta. Lisää pannulle simpukat ja sitruunamehu. Pyörittele ja anna lämmitä hetki, jotta simpukat saavat makua. Mausta tarvittaessa suolalla.

Ota lämmöltä ja kuori simpukat. Siirrä lihat 4 pienen tai 1 ison vuoan pohjalle. Ripottele päälle persiljaa.

Tee sitten béchamel-kastike päälle: sulata voi, sekoita siihen kattilassa jauho ja sitten maito. Sekoita huolellisesti muutama minuutti. Laimenna simpukoiden maustamisesta ylijääneellä liemellä.

Kaada kastiketta simpukoiden päälle ohut kerros ja ripottele päälle juustoa.

Paista uunissa kunnes pinta on kullanruskea.

simpukkagratiini_nurkka.jpg

Koti Ruoka ja juoma