Spätzli aus der Schweiz
Kävin Sveitsissä. Vuoria näkyi, mukavaa oli, miehen synttärijuhlat onnistui ja plääplääplää. Mutta ehdottomasti parasta oli, että itse sain ihanalta emännältämme lahjaksi veikeän kapineen nimeltä spätzlehobel ja opin, miten sillä valmistetaan sveitsiläistä spätzliä. Ja nyt näytän teillekin, lilyläiset.
Spätzli on vähän niin kuin epäonnistunnutta pastaa – ainakin siltä se näyttää. Koostumus on tuhdimpi ja maku hyvä, ja ruma ulkonäkö katoaa hetkessä loppukäsittelyssä paistinpannulla. Täyttävä ruoka sopii hyvin ulkoilupäivän iltaan.
Spätzli (ainakin neljälle, resepti on helppo tuplata isommalle porukalle sopivaksi)
- 500 g durumvehnäjauhoja
- 3 kananmunaa
- 1,5 dl vettä
- 1,5 dl maitoa
- muutama viipale pekonia silppuna
- 2 sipulia hienonnettuna
- lehtipersiljaa
- suolaa
- öljyä
- gruyèrea tai parmesaania
Sekoita jauhot, munat, vesi ja maito taikinaksi. Vaivaa käsin, kunnes taikina on kimmoisaa ja pysyy kasassa. Koostumus saa jäädä pizza- ja pastataikinaa tahmeammaksi.
Anna levätä huoneenlämmössä peittämättömässä kulhossa 30 minuuttia.
Kiehauta vesi suuressa kattilassa. Keittäminen kannattaa tehdä erissä: annostele pala taikinaa spätzlehobelin lokeroon, aseta raastin kattilan päälle kiehuvan veden ylle ja raasta taikinaa kattilaan liikuttamalla lokeroa voimakkaasti eestaas. Poimi spätzlit kattilasta reikäkauhalla heti, kun ne nousevat pintaan. Pidä kulhossa odottamassa ja keitä seuraava erä.
Kun spätzli on keitetty, kuumenna paistinpannulla öljyä ja kuullota sipulit ja pekoni siinä. Lisää mukaan spätzli, mausta suolalla ja paista pinta kullanruskeaksi. Mausta lopuksi lehtipersiljalla. Annostele lautasille ja tarjoa raastetun gruyèren tai parmesaanin kanssa.
Spätzlehobel
Taikina keittovalmiina
Keitetty spätzli
Valmista!
Spätzligurut maaseudulla kuulemma veistävät nykeröt veitsellä taikinapallosta suoraan kattilaan. Muitakin tapoja varmasti on, ja mielikuvitusta kannattaa käyttää. Esimerkiksi perunapuserrin saattaisi toimia…