Panettone
Nyt se on sitten leivottu, elämäni ensimmäinen omatekoinen panettone. Ja kyllä siitä syötävä tuli. Panettone on kuivakakun ja briossin risteytystä muistuttava pohjoisitalialainen joululeipä, jonka sisään leivotaan rusinoita ja sitrushedelmien kuorta.
Suomalaisessa joulupöydässä se kuuluisi makeutensa vuoksi ehdottomasti jälkiruokaosastoon, mutta italialaiset saattavat syödä sitä vaikkapa aamiaiseksi.
Leipominen ei ole erityisen vaikeaa, mutta vie vaivauksineen ja kohotuksineen aikaa. Siihen kannattaa varata ainakin puolikas päivä.
Leipomiseen tarvitaan myös vähintään 9 senttiä syvä, halkaisijaltaan vajaa 20-senttinen pyöreä vuoka. Sopivaa voi olla vaikea löytää Suomesta. Minä käytin suurta briossivuokaa, eikä lopputuloksen muoto siksi ihan vastaa alkuperäistä.
Panettone
- 4 rkl kevytmaitoa
- 30 g hiivaa
- 400 g jauhoja (lisäksi 1,5 dl leivinalustan jauhottamiseen)
- 100 g sokeria
- 250 g suolatonta pehmennyttä voita (lisäksi ylimääräistä vuoan voiteluun)
- 2 kokonaista kananmunaa
- 7 keltuaista
- 1 tl vaniljajauhetta
- 1 sitruunan kuori raasteena
- 1 appelsiinin kuori raasteena
- 1 tl suolaa
- 80 g rusinoita liotettuna rommissa
- 80 g keltaisia rusinoita
- 160 g scorzetta canditaa
- manteleita koristeluun
Lämmitä maito ja liuota siihen hiiva, 1 rkl jauhoja ja 1 rkl sokeria. Anna seistä kunnes seos on vaahtomaista.
Vatkaa voi ja jäljellä oleva sokeri kuohkeaksi. Lisää munat ja keltuaiset yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Sekoita sitten joukkoon vanilja ja sitruunan ja appelsiinin raastetut kuoret.
Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja suola. Sekoita joukkoon huolellisesti hiivavaahto. Sekoita sitten mukaan voiseos vatkaten kunnes taikina on pehmeää. Vaivaa 10 minuuttia jauhotetulla alustalla.
Siirrä vaivattu taikina kauttaaltaab voideltuun kulhoon ja kohota kaksinkertaiseksi. Tämä onnistuu noin tunnissa pyyhkeen alla 35-40-asteisen uunin alatasossa.
Ota kohonnut taikina uunista ja vaivaa vielä viisi minuuttia. Kääntele sitten sekaan valutetut rusinat, keltaiset rusinat ja scorzetta candita. Vaivaa tasaiseksi.
Siirrä taikina voideltuun vuokaan ja ripottele päälle manteleita. Kohota pari tuntia liinalla peitettynä – haalea uuni on paras paikka.
Ota sitten taikina uunista ja lämmitä uuni 200 asteeseen. Kun uuni on lämminnyt, aseta vuoka alaosaan. Paista ensin 15 minuuttia 200 asteessa ja pudota sitten lämpötila 175 asteeseen. Tässä vaiheessa vuoka kannattaa peittää löyhästi foliolla. Paista vielä 45 minuuttia tai kunnes kakkuun työnnettyyn tikkuun ei jää taikinaa.
Anna jäähtyä. Koristele tomusokerilla (näin ei oikeasti kuuluisi tehdä, mutta mielestäni se näyttää kauniilta). Tarjoa viipaleina.
Käyttämäni The River Cafe Classic Italian Cook Bookin reseptin ainesten sekoitusjärjestys kuulosti minusta ensin kaiken leipomalogiikan vastaiselta, mutta koska lopputulos onnistui, oli kirja ilmeisesti oikeassa. Luota siis ohjeeseen, älä vaistoon.
Hyvää leipomista!