Panzanella!

panzanella_lahto.jpg

Tomaatin mehussa uitettu eilinen leipä ja anjovikset eivät ehkä kaikkien korvaan kuulosta Ah nam! -raaka-aineilta. Niiden pohjalta kuitenkin syntyy ihanasti loppukesään istuva italialainen leipäsalaatti, josta lienee yhtä monta versiota kuin tekijää. Itse tykkään pyhäinhäväistä perinteitä jättämällä paprikat pois ja paahtamalla osan tomaatista uunissa. Suosittelen kokeilemaan ja soveltamaan!

panzanella_aineet.jpg

Oma versioni (yhdelle nälkäiselle kunnon ateriaksi):

  • 3 kourallista kypsiä kirsikka- ja/tai miniluumutomaatteja
  • reilu pala eilistä maalaispatonkia
  • 1 rasia anjoviksia
  • 1 rkl kapriksia
  • puolet pienestä punasipulista
  • tuoretta basilikaa
  • 1 kynsi valkosipulia
  • balsamiviinietikkaa
  • oliiviöljyä
  • suolaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Lohko tomaatit ja leipä, viipaloi sipuli ohuen ohueksi, hienonna valkosipulin kynsi ja valuta anjovikset.

Pyörittele puolet tomaattilohkoista oliiviöljyssä ja suolaa. Paahda uunissa kunnes tulos näyttää tältä (eli noin 20 minuuttia):

panzanella_tomaatit.jpg

Laita sillä aikaa toiset tomaatit, anjovikset ja punasipulit kulhon päälle valumaan ja mausta suolalla. Kun uunissa paahtuneet tomaatit ovat valmiita, lisää ne ja leipäpalat siivilään ja valuttele vielä hetki. Voit myös hieman painella tomaatteja, jotta neste irtoaa.

Kumoa siiivilän sisältö tarjoiluastiaan.

Kulhon pohjalle valuneesta tomaattinesteestä syntyy kastike, kun sekoitat siihen lorauksen balsamiviinietikkaa, oliiviöljyä sekä hienonnetun valkosipulin ja kaprikset.

Sekoita kastike tarjoiluastiassa oleviin aineksiin ja lisää vielä basilikaa mukaan.

panzanella_loppu.jpg

Koti Ruoka ja juoma