Pinkki pistou puy-linsseillä
Violetit porkkanat ovat maailman piristävin kasviskeksintö! Vai onko muka parempaa tapaa saada marraskuisesta vihannessopasta houkutteleva kuin värjätä sen liemi pinkiksi?
Ok, oli tuo päällä näkyvä vihreä pistou-tahnakin aika taivaallista.
Keittokirjastostani löytyy noin tsiljoona täysin toisistaan poikkeavaa ohjetta ranskalaiselle pistou-keitolle. Useimpien reseptien peruskaava menee näin:
Sesongin vihanneksia + palkokasveja + valkosipuli-basilikatahnaa eli pistouta
Tässä oma vuodenaikaan sovitettu versioni.
Syyspistou (kahdelle)
- 50 g puy-linssejä
- oliiviöljyä
- 1 punasipuli
- 1 kynsi valkosipulia
- pätkä purjoa
- 1 kiinteä peruna
- 1 violetti porkkana
- iso lasi valkoviiniä
- kasvisliemijauhetta
- suolaa
Pistou
- 2 kynttä valkosipulia
- 1/2 ruukku basilikaa
- muutama lusikallinen oliiviöljyä
Päälle
- raastettua gruyere-juustoa
Huuhdo ja keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan.
Hienonna sipulit, viipaloi porkkana ja purjo ja kuori ja kuutioi peruna. Kuullota ison kattilan pohjalla oliiviöljyssä hetki.
Kaada sekaan viini ja kiehauta. Lisää puolisen litraa vettä ja liemijauhe. Anna poreilla hiljalleen kunnes peruna ja porkkana ovat kypsyneet.
Tee sillä välin pistou: survo huhmaaressa yhteen basilika ja valkosipulinkynnet. Lorauta sekaan oliiviöljyä niin, että koostumus muistuttaa pestoa. Lusikoi odottamaan purkkiin tai tarjoiluastiaan.
Lisää keittoon linssit ja mausta suolalla.
Tarjoa pistou-tahnan ja gruyere-raasteen kanssa.
Niin kuin kuvasta näkyy, porkkanoiden pinnan violetti väri on liuennut liemeen ja värjännyt kaiken ympärillään mukavan pinkiksi. Voi kauneus!